Voorlichting over veilig werken in de bouw

4 minuten leestijd

De bouw is een risicovolle sector, maar dat hoeft niet zo te zijn. Met het gebruik van de juiste veiligheidsuitrusting kunnen bouwvakkers hun risico’s minimaliseren. Maar er kan altijd wat gebeuren wat ervoor zal zorgen dat jij van te voren een verzekering had afgesloten om hoge kosten te voorkomen of om jouw werknemers te beschermen. Hieronder lees je het belang van veilig werken door je te verzekeren in de bouw.

Het belang van het hebben van een verzekeringsplan en waarom je het nodig hebt voor jouw bouwbedrijf

Werken in de bouw is een risicovolle onderneming. Door de aard van het werk worden aannemers, blokkenlijmers, bekisters, betonstaalverwerkers, bouwvakkers, dakdekkers, ijzervlechters, loodgieters – metselaars, steigerbouwers, stukadoors, timmermannen, plafonneurs blootgesteld aan veel risico’s. Bouwbedrijven moeten verzekerd zijn, zodat ze hun verantwoordelijkheden kunnen blijven nemen en mensen de diensten kunnen bieden die ze nodig hebben. Met een verzekeringsplan kunt u uw bouwbedrijf beschermen tegen onverwachte gebeurtenissen zoals schade of ongevallen.

Handige verzekering voor zzp bouw is een soort commerciële verzekering die bescherming biedt aan aannemers, onderaannemers en materiaalleveranciers voor verliezen die voortvloeien uit bouwwerkzaamheden. Verzekeringsdekking kan de uitrusting van de aannemer, werknemerscompensatie, materiële schade en andere gevaren omvatten. Ook is niet onmisbaar aansprakelijkheidsverzekering zzp bouw. Mocht er daadwerkelijk iets gebeuren wat wel jouw fout kan zijn geweest, zal deze verzekering jou beschermen tegen erg hoge kosten.

Welke soorten verzekeringen heeft een bouwondernemer nodig?

Een aannemer moet een aansprakelijkheidsverzekering, een algemene bedrijfsverzekering en een commerciële autoverzekering hebben. Als je als aannemer betrokken bent bij ongevallen op de bouwplaats, worden de medische rekeningen en lonen vergoed door de werknemers. Ze hebben ook een verzekering nodig voor hun eigen gereedschap en uitrusting. En als ze gereedschap of apparatuur van iemand anders gebruiken, moeten ze ervoor zorgen dat deze ook gedekt zijn. Aannemers mogen geen risico’s nemen als het gaat om hun persoonlijke veiligheid, de veiligheid van hun medewerkers of externe partijen.

Hoe krijgt je een verzekeringspolis voor jouw bouwbedrijf?

Bouwbedrijven moeten een verzekering hebben voor elk mogelijk verlies dat kan optreden. Met de juiste polis kunnen alle risico’s worden afgedekt. Een bouwbedrijf moet doorgaans een verzekering hebben voor alle risico’s die zich ter plaatse of in de industrie kunnen voordoen. Bouwmanagers moeten de verwachte kosten voor hun werk inschatten en vervolgens ofwel een verzekeringspolis kopen of een aanbetaling doen bij een verzekeraar, die hen een polis zal verkopen. Als je een bouwbedrijf hebt, heb je mogelijk een verzekering nodig die alle risico’s dekt. Maar hoe sluit je een verzekering af voor jouw bouwbedrijf en hoe weet je welke verzekering je nodig hebt?

Zorg er altijd voor dat je van een verzekeringsadviseur weet wat de huidige stand van zaken is met betrekking tot jouw polissen en vraag jaarlijks een evaluatie waar je jouw verzekering het beste kan afsluiten. Elk jaar veranderen namelijk die voorwaarden van polissen bij verzekeraars dus het is handig om jaarlijks te kijken wat het meest voordelig is voor jouw situatie.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Ondernemerstips