Vier tips om het klantcontact te verbeteren

4 minuten leestijd

Het binnenhalen van klanten is over het algemeen gemakkelijker dan het behouden van diezelfde klanten. De concurrentie is moordend. Je hoeft slechts één misstap te begaan en je verliest een goede klant. Een keertje kan gebeuren. Dit moet echter niet het nieuwe standaard worden. Alles valt of staat met de juiste communicatie. Communiceer je niet voldoende met je klanten? Dan haken ze tegenwoordig al snel af. Het belang van goede communicatie staat voor ons dus buiten kijf. Hoe dit te realiseren valt? Daar zijn nog wel eens de nodige discussies over. In dit artikel delen we in elk geval vier tips om het klantcontact te verbeteren die bewezen effectief zijn.

1.      Wees altijd bereikbaar

In onze digitale samenleving is het heel normaal om 24/7 in contact te staan met de buitenwereld. Het maakt eigenlijk niet uit hoe laat je het internet opent. Er is altijd wel iemand om mee te kletsen of om vragen te stellen. Het is als bedrijf tegenwoordig dan ook belangrijker dan ooit om bereikbaar te zijn. Daarom is het belangrijk om voor de juiste verbindingen met behulp van bijvoorbeeld www.pocos.nl te zorgen. Een service provider waarmee je alle verbindingen met de klant kunt optimaliseren. Denk aan een goede telefoonverbinding, internetverbinding en Cloud. Op die manier ben je altijd bereikbaar. Het is altijd mogelijk om te bellen, te chatten, te mailen of op een andere manier vragen te stellen. Die toegankelijkheid trekt klanten aan.

2.      Contact is overal mogelijk

Er was een tijd dat je altijd in de buurt van een zakelijke telefoon moest zijn om contact te leggen met de klant. Die tijd is gelukkig voorbij. Inmiddels is contact leggen werkelijk overal mogelijk. Of je nu vanuit huis aan de slag gaat of met het openbaar vervoer reist. Met behulp van Xelion haal je bijvoorbeeld een complete telefooncentrale in huis. Je eigen klantenservice, maar dan gewoon lekker thuis. Zo ben je in staat om zowel op kantoor als thuis en onderweg in contact te staan met de klant.

3.      Geef klanten het gevoel dat ze echt waardevol zijn

Sommige bedrijven zijn er zo gewoon in geworden om klanten binnen te halen, dat ze stiekem vergeten hoe belangrijk ieder contact is. Hoe fijn het is als weer iemand voor jouw service kiest. Hoe groter een bedrijf wordt, hoe vanzelfsprekender dit wordt geacht. Dit is echter natuurlijk helemaal niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Iedere klant is even belangrijk. Iedere klant maakt dat jij kan blijven bestaan. Daarom is het goed om klanten ook het gevoel te geven dat ze echt waardevol zijn. Dit kan met woorden of met bijvoorbeeld een welkomstgeschenk.

4.      Gebruik een chatbot

De zogenaamde chatbot is inmiddels op veel sites al niet meer weg te denken. Hierbij is het voor klanten niet meer nodig om te wachten op jouw officiële respons, maar worden veelgestelde vragen automatisch beantwoord door een robot. Dit gebeurt op een zo natuurlijk mogelijke manier. Hierdoor voelt het voor de klant echt alsof ze met een persoon aan het praten zijn.

Lukt het de chatbot niet om een complexe vraag te beantwoorden? Dan stuurt hij deze door naar iemand die dit wél kan. Op die manier wordt dus al een groot deel van de vragen gefilterd. Dat scheelt een heleboel extra telefoontjes en de klant is ook nog eens weer snel op weg geholpen. 

Nieuwste over Ondernemerstips