Re-integreren door middel van een arbeidsdeskundig onderzoek

3 minuten leestijd

Last Updated on: 15th december 2021, 11:41 am

Als werknemer ben je een enorme steun voor het bedrijf of de organisatie waar je werkzaam bent. Er wordt verwacht dat je iedere dag op tijd komt opdagen en consistent werk levert. Maar soms kunnen er dingen gebeuren waar jij geen invloed op hebt die ervoor zorgen dat je je functie niet kan uitvoeren.

Heb je een baan die veel lichamelijke inspanning vereist? Dan kan een blessure of botbreuk veel roet in het eten gooien. Zit je dagelijks op kantoor? Burn-outs, ziektes en andere gezondheidsklachten kunnen altijd onverwachts optreden.

Dit soort situaties zijn lastig, voor zowel werkgever als werknemer. Jouw werkgever is wettelijk verplicht er alles aan te doen om te zorgen dat jij weer terug kan keren op de werkvloer. Een goede oplossing, kan een arbeidsdeskundig onderzoek zijn.

Wat is de reden van dit onderzoek?

De reden dat een arbeidsdeskundig onderzoek wordt uitgevoerd, is vaak omdat een werkgever te maken heeft met een verzuimende werknemer. Het onderzoek is bedoeld om ervoor te zorgen dat de werknemer terug kan keren in het werkveld, op welke reden dan ook.

Een periode van verzuim is lastig. Daarom wordt dit onderzoek uitgevoerd door iemand die gespecialiseerd is in het begeleiden van werknemers tijdens hun verzuim, een arbeidsdeskundige. Een arbeidsdeskundig onderzoek kan er dan ook voor zorgen dat je een objectief deskundig advies krijg over de juiste richting van de re-integratie.

De stappen van een arbeidsdeskundig onderzoek 

Het onderzoek wordt in een aantal stappen uitgevoerd, waarbij er voldoende aandacht wordt besteed aan zowel de werkgever als de werknemer. De eerste stap is het voeren van gesprekken met de werknemer en de werkgever afzonderlijk om goed in kaart te brengen wat het probleem is. Heeft de werknemer een lichamelijke aandoening? Of kampt hij of zij met andere problemen?

Vervolgens wordt er gekeken naar handelingen of functies die de werknemer, ondanks de situatie, nog wél kan uitvoeren. Er kan uit dit antwoord blijken dat het niet mogelijk is voor de werknemer om terug te keren in zijn of haar oude functie en dat er gezocht moet worden naar een andere baan.

Hier helpt het Mobiliteitscentrum bij. Deze steunt en begeleidt de werknemer in het opstellen van een professioneel cv, het voeren van sollicitatiegesprekken en uiteindelijk: het vinden van een passende baan.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Blog