Aftrekposten voor de inkomensbelasting 2020 voor zzp’ers

4 minuten leestijd

De inkomensbelasting voor zzp’ers. Voor veel zelfstandigen blijft het elk jaar weer lastig en ook dit jaar zijn er weer veranderingen doorgevoerd. Dit is wat je moet weten en wat je mag aftrekken dit jaar.

De klein ondernemersregeling wordt eenvoudiger

Voor ondernemers die op jaarbasis minder dan €1.883 aan btw moeten afdragen aan de Belastingdienst kunnen gebruik maken van de klein ondernemersregeling. Die wordt makkelijker vanaf dit jaar en heeft te maken met de hoogte van je omzet. Is je omzet minder dan €20.000 dan kan je gebruikmaken van deze regeling. Let wel op, als je hem nu aanvraagt, kan je er pas in het volgende tijdvak gebruik van maken.

De zelfstandigenaftrek gaat omlaag

Dit is een van de belangrijkste en bekendste aftrekposten van ondernemers: de zelfstandigenaftrek. Dit is het bedrag dat je mag aftrekken van je winst. Over dit bedrag hoef je dus geen belasting te betalen. Vorig jaar (en dus ook het jaar waar je nu aangifte over gaat doen) bedroeg de zelfstandigenaftrek €7.280, maar vanaf 2020 gaat dit bedrag stapsgewijs omlaag. Die stapjes bestaan uit elk jaar een vermindering van €250. Het bedrag wat je over 2020 mag aftrekken is dus €7.030. De grens komt op €5.000 te staan in 2028.

Startersaftrek

Dan is er ook nog een speciale regeling voor beginnende ondernemers. Ben je een startende ondernemer? Dan mag je na je inschrijving bij de KvK de eerste vijf jaar, drie keer een extra bedrag van je winst aftrekken. Dat heet de startersaftrek en is dus een verhoging van de zelfstandigenaftrek en bedraagt €2,123 in 2020.

Wisselend inkomen

Wanneer je als zelfstandig ondernemer een wisselend inkomen hebt, is dat eigenlijk vrij normaal, maar soms lastig met zicht op de belastingaangifte. Dan kan het wel eens voordelig zijn om gebruik te maken van de middelingsregeling. Je neemt het inkomen van drie aaneengesloten jaren en telt die bij elkaar op, dan deel je dat bedrag door drie en heb je je gemiddelde inkomen over drie jaar. Je kan zelf met een rekentool uitrekenen of dit voordeliger voor je is, of je kan dit door een specialist laten doen.

Nieuw btw-id voor eenmanszaken

Sta je ingeschreven bij de KvK met de rechtsvorm eenmanszaak? Dan heb je het nieuwe btw-id van de belastingdienst al ontvangen. Alle eenmanszaken kregen voor 1 januari 2020 namelijk een nieuw btw-identificatienummer. Uit het nieuwe nummer is je Burgerservicenummer (BSN-Nummer) niet meer te herleiden, waardoor dit nummer minder fraudegevoelig is.

Tips voor de belastingaangifte

Houd door het hele jaar heen alle bonnetjes, papieren en bewijzen voor je aftrekposten bij elkaar in een mapje. Dat kan veel onnodig zoekwerk en tijd schelen als je de aangifte gaat invullen. Het is al niet een leuke taak, zo maak je het zo makkelijk mogelijk voor jezelf.

Lees van te voren artikelen over alles waar je vragen over hebt. De site van de belastingdienst kan soms wel eens ingewikkeld zijn. Gelukkig zijn er veel ondernemers die het leven van andere zelfstandigen makkelijker willen maken. Er zijn veel artikelen en blogs over hoe je het voor jezelf makkelijk kan maken en wat voor jou relevant is.

Nieuwste over Inkomstenbelasting en BTW voor Ondernemers (ZZP) Tips