Aftrekposten voor de inkomensbelasting 2023 voor zzp’ers

7 minuten leestijd

De inkomensbelasting voor zzp’ers. Voor veel zelfstandigen blijft het elk jaar weer lastig en ook dit jaar zijn er weer veranderingen doorgevoerd. Dit is wat je moet weten over 2023 en wat je mag aftrekken dit jaar.

Het basistarief in de inkomstenbelasting (box 1) wordt verlaagd. Dat komt omdat we in 2020 over zijn gegaan op een tweeschijvenstelsel. Daarin is een belastbaar inkomen van 0 tot en met €68.507 verbonden. Daardoor betaal je in plaats van 37,35% dit jaar 37,10% aan belasting over je inkomsten uit box 1. In 2023 wordt dit 37,07% tot 68.508 euro. Aan het belastingtarief voor winst en inkomen boven €68.508 verandert niets. Dat blijft 49,50%.

De klein ondernemersregeling (KOR) is eenvoudiger

Voor ondernemers die op jaarbasis minder dan €1.883 aan btw moeten afdragen aan de Belastingdienst kunnen gebruik maken van de klein ondernemersregeling. Die is makkelijker vanaf afgelopen jaar en dat heeft te maken met de hoogte van je omzet. Is je omzet minder dan €20.000 dan kan je gebruikmaken van deze regeling en hoef je geen btw af te dragen. Veel ondernemers hebben er in 2020 al gebruik van gemaakt, maar ook een heleboel ondernemers hebben het eerst nog even zo gelaten. Let wel op, als je deze regeling nu aanvraagt, kan je er pas in het volgende tijdvak gebruik van maken.

De zelfstandigenaftrek gaat omlaag

Dit is een van de belangrijkste en bekendste aftrekposten van ondernemers: de zelfstandigenaftrek. Dit is het bedrag dat je mag aftrekken van je winst. Over dit bedrag hoef je dus geen belasting te betalen. Vorig jaar (en dus ook het jaar waar je nu aangifte over gaat doen) bedroeg de zelfstandigenaftrek €7.070, maar vanaf 2020 gaat dit bedrag stapsgewijs omlaag. Die stapjes bestaan uit elk jaar een vermindering van €250. Het bedrag wat je over 2023 mag aftrekken is dus €6.670. Vanaf 2029 gaat het vervolgens met stappen van €110. Omdat het Kabinet vorig jaar heeft besloten om de grens nog verder te verlagen. Van €5.000 in 2029 naar 3.240 in 2036. In 2023 wordt dit bedrag eerst verlaagd naar 5.030 euro, dit was in 2022 nog 6.310 euro.

Startersaftrek

Dan is er ook nog een speciale regeling voor beginnende ondernemers. Ben je een startende ondernemer? Dan mag je na je inschrijving bij de KvK de eerste vijf jaar, drie keer een extra bedrag van je winst aftrekken. Dat heet de startersaftrek en is dus een verhoging van de zelfstandigenaftrek en bedraagt €2,123 in 2023. In tegenstelling tot de zelfstandigenaftrek, is de startersaftrek niet naar beneden gegaan.

MKB winstvrijstelling

Ook heb je als zelfstandige nog recht op winstvrijstelling. Dit wordt als zzp’er ook wel de MKB winstvrijstelling genoemd. Je hoeft niet aan het urencriterium te voldoen om recht te hebben op de MKB winstvrijstelling. In 2023 is de MKB winstvrijstelling 14% van de winst. Maar deze strek je wel eerst af van de zelfstandigenaftrek. Het is dus allemaal nog niet zo rooskleurig.

Willekeurige afschrijvingen

Als ondernemer moet je ook investeren in nieuwe bedrijfsmiddelen. Wanneer je het langer dan een jaar gebruikt en het minimaal 450 euro heeft gekost mag het gezien worden als investering. Denk aan een laptop, kantoorinrichting, machines of een auto. Dit zijn allemaal geldige investeringen. Het afschrijven betekent niet dat je ineens het hele bedrag mag aftrekken van je winst. Maar je moet de kosten aftrekken van de levensduur van het bedrijfsmiddel.

Wisselend inkomen

Wanneer je als zelfstandig ondernemer een wisselend inkomen hebt, is dat eigenlijk vrij normaal, maar soms lastig met zicht op de belastingaangifte. Dan kan het wel eens voordelig zijn om gebruik te maken van de middelingsregeling. Je neemt het inkomen van drie aaneengesloten jaren en telt die bij elkaar op, dan deel je dat bedrag door drie en heb je je gemiddelde inkomen over drie jaar. Je kan zelf met een rekentool uitrekenen of dit voordeliger voor je is, of je kan dit door een specialist laten doen.

Nieuw btw-id voor eenmanszaken

Sta je ingeschreven bij de KvK met de rechtsvorm eenmanszaak? Dan heb je het nieuwe btw-id van de belastingdienst al ontvangen. Alle eenmanszaken kregen voor 1 januari 2020 namelijk een nieuw btw-identificatienummer. Uit het nieuwe nummer is je Burgerservicenummer (BSN-Nummer) niet meer te herleiden, waardoor dit nummer minder fraudegevoelig is. Dat blijft in 2022 hetzelfde.

Tips voor de belastingaangifte

Houd door het hele jaar heen alle bonnetjes, papieren en bewijzen voor je aftrekposten bij elkaar in een mapje. Dat kan veel onnodig zoekwerk en tijd schelen als je de aangifte gaat invullen. Belastingaangifte is al niet de leuke taak die er is, zo maak je het in ieder geval makkelijk voor jezelf.

Lees van tevoren artikelen over alles waar je vragen over hebt. De site van de belastingdienst kan soms wel eens ingewikkeld zijn. Gelukkig zijn er veel ondernemers die het leven van andere zelfstandigen makkelijker willen maken. Er zijn veel artikelen en blogs die je in simpele taal uitleggen hoe jij het beste alle aftrekposten kan berekenen en met welke posten jij rekening moet houden.

Wat verandert er nog meer in 2022 voor zzp’ers?

De elektrische auto van de zaak betekent ook nieuwe bijtellingspercentage aankomend jaar. Rij je aankomend jaar namelijk 500 privekilometers per jaar? Dan worden deze kilometers als een vorm van inkomen gezien en moet je hierover belasting gaan betalen. Deze percentages gaan aankomend jaar verder omhoog. Hierdoor wijzigt ook de cataloguswaarde, die hieraan gekoppeld is. Kocht je in 2022 bijvoorbeeld een elektrische auto met een cataloguswaarde van maximaal 40.000 euro? Dan kan je profiteren van een bijtellingspercentage van 12%. In 2022 geldt deze percentage nog tot 35.000 euro met een percentage van 16%. De verwachting is dan ook dat deze bijtellingspercentage tot aan 2026 verder oploopt tot ongeveer 22%. Het wordt daarmee dus steeds minder aantrekkelijk om een zakelijke auto te aan te schaffen. Eerder was dit anders omdat de overheid het toen juist aantrekkelijk probeerden te maken, dit voordeeltje wordt dus met de jaren steeds minder.

Nieuwste over Inkomstenbelasting en BTW voor Ondernemers (ZZP) Tips