Checklist Inkomstenbelasting Aangifte voor Ondernemers: waar moet je allemaal aan denken?

4 minuten leestijd

Ben jij ondernemer en ben je bezig met de inkomstenbelasting? Dan komt er best veel op je af. Het kan lastig zijn om te weten waar je allemaal aan moet denken. Daarom hebben wij de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet. Zo kun je gemakkelijk nagaan waar jij nog achteraan moet en wat je al goed op orde hebt.

Ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Ben jij ondernemer? Heb je bijvoorbeeld een KvK-nummer, zakelijke rekening en doe je al aangifte voor de omzetbelasting (btw)? Dan wil dit niet automatisch zeggen dat je ook ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Controleer dit dus eerst, bijvoorbeeld via deze handige checker van de Belastingdienst. Deze checker kijkt naar de continuïteit van je onderneming, het risico dat je loopt, de bedrijfsomvang en de zelfstandigheid.

Zelf doen of uitbesteden?

Als blijkt dat je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, dan heb je de keuze tussen zelf aangifte doen, of dit uitbesteden aan een adviseur. Een adviseur kost natuurlijk geld, maar levert wel veel gemak op. Ongeveer twee derde van de ondernemers kiest daarom voor uitbesteden. Als je administratie niet heel ingewikkeld in elkaar steekt, kun je het ook gewoon zelf doen.

Als je zelf je aangifte doet, dan doe je dat via het online portaal van de Belastingdienst: Mijn Belastingdienst. Check dus van tevoren of je inloggegevens hebt voor dit portaal. Het privédeel is al ingevuld. Voor het zakelijk deel heb je een aantal gegevens nodig. 

Benodigde gegevens

Hieronder zie je welke minimale gegevens je nodig hebt om aangifte te doen:

  • Je hebt gegevens over je inkomsten nodig, zoals je jaaropgaven, eventueel salarisstroken en ontvangen partneralimentatie;
  • Het jaaroverzicht van je bankrekening(en);
  • De WOZ-waarde met peildatum 1 januari van het voorgaande jaar;
  • De jaaropgave van je hypotheek, bij verkoop de notarisafrekening;
  • Aftrekposten: bijvoorbeeld betalingsbewijzen van giften, niet-vergoede zorgkosten, studiekosten.

Uitbesteden

Als je de aangifte toch liever door een adviseur laat doen, moet je erop letten dat diegene alle juiste cijfers en gegevens van je heeft. Je kunt de adviseur toestemming geven om vooraf ingevulde gegevens te gebruiken. Je blijft altijd zelf verantwoordelijk dat alle gegevens kloppen. De aangifte even doornemen met je adviseur voor het versturen, is dan ook zeker aan te raden.

Regelingen en aftrekposten

Het is erg belangrijk om te weten welke regelingen er voor jou als ondernemer gelden. Ook is het van belang de juiste aftrekposten te kennen voor jouw onderneming. Denk bijvoorbeeld aan de zakelijke kosten die je maakt en die je wellicht kunt aftrekken. Een voorbeeld is een telefoonabonnement dat je hebt afgesloten voor je bedrijf. Zoek ook eens uit of jij de kosten van je auto mag aftrekken. Andere aftrekposten zijn de zelfstandigenaftrek, startersaftrek, MKB-winstvrijstelling, kleinschaligheidsinvesteringaftrek (KIA) en oudedagreserve. Op het internet in het algemeen en op de website van de Belastingdienst vind je veel informatie over deze aftrekposten.

Extra opletten

Houd tot slot goed in je achterhoofd wanneer jouw aangifte inkomstenbelasting binnen moet zijn. Doe jouw aangifte in ieder geval voor 1 mei.

Nieuwste over Inkomstenbelasting en BTW voor Ondernemers (ZZP) Tips