Ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting? Moet ik aangifte doen?

2 minuten leestijd

De vraag of je nu een ondernemer bent voor de inkomstenbelasting is voor vele beginnende ondernemers een vraag die twijfel oproept. Je hoopt natuurlijk aanspraak te kunnen maken op de fiscale voordelen, zoals de startersaftrek, zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling, maar wanneer ziet de belastingdienst je nou eigenlijk als volwaardig ondernemer?

Heel eenvoudig gezegd is dat aan de belastingdienst. Pas als zij jou hebben aangemerkt als ondernemer voor de inkomstenbelasting, pas dan kun jij van die voordelen genieten. Het enige dat jij moet doen na het inschrijven bij de KVK is dat jij inderdaad voldoet aan de criteria die de belastingdienst stelt.

Het moet aannemelijk zijn dat je niet je inkomsten vergaart als loon uit dienstbetrekking of inkomsten uit overige werkzaamheden. Na je aanmelding gaat de belastingdienst meerdere factoren na om dit te bepalen.

Zaken waar ze op zullen letten zijn:

  • Winst
    Er moet wel sprake zijn van een beperkte mate van winst, het liefst van een structureel karakter. Zonder winst geen onderneming.
  • Zelfstandigheid
    Dit is voornamelijk om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. U bent degene die bepaalt hoe u onderneming opereert en hoe die georganiseerd is. Is dit niet het geval? Dan bent u geen zelfstandige ondernemer.
  • Kapitaal?
    Het beschikken van Kapitaal om de onderneming levensvatbaar te maken is een indicatie van het aanwezig zijn van een onderneming.
  • Hoeveel tijd steekt u in uw werkzaamheden?
    Als u erg veel tijd aan een activiteit besteedt zonder dat dat rendement oplevert, is er meestal geen sprake van een onderneming. U moet daarentegen wel voldoende tijd aan uw werkzaamheden besteden om deze rendabel te maken. Dit is niet hetzelfde als het veel gehoorde urencriterium. Het urencriterium van minimaal 1255 uren is nodig om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek.
  • Meerdere opdrachtgevers.
    Hoe meer opdrachtgevers, hoe meer zelfstandigheid.

 

Nieuwste over Inkomstenbelasting en BTW voor Ondernemers (ZZP) Tips