Kleine Ondernemersregeling 2024 uitgelegd

4 minuten leestijd

De kleineondernemersregeling (KOR) is een belastingvrijstelling voor de btw die beschikbaar is voor bedrijven in Nederland. Om hiervan gebruik te kunnen maken, moet een bedrijf gevestigd zijn in Nederland en in een kalenderjaar niet meer dan € 20.000 aan omzet genereren. De KOR is toegankelijk voor individuen (zoals eenmanszaken), groepen van individuen (bijvoorbeeld een vennootschap onder firma) en juridische entiteiten (zoals stichtingen, verenigingen en besloten vennootschappen).

Wat is de Kleine Ondernemersregeling?

De KOR is een btw-vrijstelling, waarvan je kunt profiteren als je aan een aantal voorwaarden voldoet. Bij het voldoen aan de voorwaarden hoef je geen btw meer door te berekenen aan je klanten en je doet geen btw-aangifte meer. Maar je kunt ook geen btw meer terug vragen over je kosten en investeringen.

Deze regeling is beschikbaar voor natuurlijke personen, dus eenmanszaken. Combinaties van natuurlijke personen, zoals een vof kunnen hier ook van profiteren. Maar ook rechtspersonen, zoals verenigingen, stichtingen en bv’s kunnen zich aanmelden voor de KOR. Daarnaast moet je bedrijf in Nederland gevestigd zijn en je mag niet meer dan € 20.000,- omzet in een kalenderjaar hebben .

Wat betekent meedoen met de KOR in 2024?

Wanneer je met de KOR gaat meedoen bereken je geen btw door aan je klanten en dit hoef je dus ook niet meer af te dragen. Dit betekent dat je dus ook geen btw op je facturen zet. Je hoeft zelfs helemaal geen facturen meer te versturen voor de btw. Willen je klanten wel graag een factuur ontvangen? Vermeld dan op de factuur dat er een vrijstelling van btw van toepassing is.

Het houdt ook in dat je geen btw meer kan aftrekken over zakelijke kosten of investeringen. Dit geldt ook voor de btw die je in een ander EU-land betaald.

Als je besluit mee te doen aan de KOR dan doe je direct mee voor een periode van 3 jaar of totdat je omzet boven de € 20.000,- uitkomt in één kalenderjaar. Het is niet mogelijk om je deelname tussentijds te beëindigen, omdat je bijvoorbeeld een grote investering wilt gaan doen. Zodra je omzet boven de€ 20.000,- komt moet je dit direct doorgeven aan de belastingdienst en vervalt je deelname aan de KOR.

Als je meerdere bedrijfsactiviteiten binnen één onderneming hebt met meerdere subnummers, dan geldt dit voor de toepassing van de KOR als één onderneming.

Wat telt mee voor de omzetgrens voor de KOR?

Je kunt deelnemen aan de KOR als je omzet niet hoger is dan € 20.000,- per kalenderjaar.

De levering van diensten en goederen die normaalgesproken met de Nederlandse btw belast zijn tellen mee. Dus leveringen met een btw van 0%, 9% en 21% en Nederlandse btw die je naar een andere Nederlandse ondernemer verlegt. Alleen de omzet uit Nederland telt dus mee bij het bepalen van je omzet voor de KOR, omzet die in een ander land is belast telt niet mee.

Ook btw-vrijgestelde omzet van levering van diensten en goederen die betrekking hebben op onroerende zaken, financiële diensten en verzekeringsdiensten, betaalmiddelen en effecten tellen mee. Overige vrijgestelde omzet telt weer niet mee met de omzetgrens.

Nieuwste over Inkomstenbelasting en BTW voor Ondernemers (ZZP) Tips