Je tijd efficiënt indelen als zzp’er

3 minuten leestijd

Als je als zelfstandige werkt, dan ben je volledig afhankelijk van jezelf. Je moet zelf je tijd indelen, zorgen dat je al je afspraken nakomt, alles regelen voor je bedrijf, enzovoort. Nu is dat niet per se een probleem, maar het is wel handig als je dan zo efficiënt mogelijk omgaat met je tijd. Want hoe sneller je alles doet en hoe beter je je tijd indeelt, hoe beter je alles ook kunt doen. De volgende tips kunnen je dan ook goed helpen met het efficiënt indelen van je tijd en het goed gebruiken van de dag.

 

1: Rijd logische routes, en deel afspraken slim in

Heb je veel afspraken door het hele land en ben je veel en lang onderweg? Zorg er dan voor dat je jouw routes logisch indeelt, en dat je niet onnodig extra lang heen en weer rijdt. Moet je bijvoorbeeld op een dag in Amsterdam, Den Haag en Groningen zijn? Begin dan eerst in Den Haag, rijd naar Amsterdam en vervolgens pas door naar Groningen. Door routeoptimalisatie te gebruiken waar mogelijk bespaar je enorm veel tijd, en deze kun je dan weer elders in je werk steken. Dat is natuurlijk wel zo fijn. Kun je dus een route maken, doe dat dan ook zeker.

 

2: Werk onderweg en op locaties

Het fijne aan zzp’er zijn is dat je geen vaste werkplek hebt, en dus eigenlijk altijd en overal bezig kan met je werk. In de trein bijvoorbeeld, als je wacht op een afspraak, waar en wanneer je dan ook maar even een beetje werk er tussenin kunt krijgen. Dat is wel het fijne. Neem lekker je laptop mee en zorg voor een wifi verbinding, en ga lekker aan de slag! Voelt ook weer fijn als je later niet meer bezig hoeft omdat je iets al gedaan hebt.

 

3: Maak gebruik van werktijden en werk hierbuiten (bijna) niet

Hoewel het fijn is dat je als zelfstandige geen 9-5 mentaliteit aan hoeft te houden, kan het fijn zijn om toch voor jezelf te bepalen wat wel en niet werktijden en dagen voor je zijn. Als je eigenlijk alles maar gewoon altijd plant en op willekeurige momenten doet, komt er weinig overzicht en heb je al snel dat je eigenlijk je tijd niet goed benut. Deel voor jezelf dagen en tijden in waarop je werkt, en doe alles op die momenten. Zo deel je het logischer in en kun je ook meer gedaan krijgen. Klinkt misschien gek, maar het is wel echt zo.

Nieuwste over Ondernemerstips