Je eigen website maken: go of no go

4 minuten leestijd

Heb jij een kleine onderneming en heb je een website nodig? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk erover nagedacht om ‘m zelf met een simpel CMS-systeem in elkaar te gaan zetten. Want: “hoe moeilijk kan het nou zijn?” en “zoveel heb ik helemaal niet nodig”. Maar een goede website is je visitekaartje. Dus wat is wijsheid?

Aan een goede website laten maken hangt een prijskaartje. En er zijn heel veel systemen, zoals Squarespace of Wix die jou willen doen laten geloven dat jij jouw eigen website in een paar minuten kan bouwen. Is dat nou goed of slecht? Om te kijken naar de kwaliteit van een website lopen we een paar punten langs.

1. De snelheid van je website

Allereerst is het belangrijk dat je website snel is. Dit houdt in dat als iemand op jouw website komt dat het dan niet uren duurt voordat bijvoorbeeld alle foto’s zijn geladen. Het lijkt logisch, maar sommige gratis websites of goedkope websites leveren in op snelheid. Misschien haal jij je schouders op en zeg je: voor mij hoeft die website niet snel te zijn. Maar je bezoeker is ongeduldig. Als een website niet laat, klikken ze ‘m snel weer weg. En daar gaat een potentiele klant of koper naar een andere website. Dat wil je voorkomen met een snelle website.

2. Hosting van je website

Als je een zakelijke website wilt hebben, dan is hosting heel belangrijk. Hosting kan je zien als een opslagcentrum voor websites. Hier komt alles van jouw website op te staan, zodat het naar andere computers gestuurd kan worden. Om je website te laten draaien heb je een hostingpartij nodig. Je kan het zien als de fundering van een woning. Het maakt je website betrouwbaar, veilig en levert SSL-certificaten aan. Dit is tegenwoordig verplicht. Daarnaast maken ze vaak ook automatische back-ups en beschermen ze je website tegen hackers. Gratis CMS-systemen kunnen dit niet bieden.

3. De conversie van je website

De conversie van je website is belangrijk voor jouw portemonnee. Zo kan je website gericht zijn op het verkopen van producten of diensten. Of wil je dat mensen slechts contact met je opnemen. Wat het doel ook is van je website, je laat ‘m niet draaien voor de leuk en de heb. Conversie heeft te maken met welke route je bezoeker gaat afnemen. Van eerste indruk tot iets afrekenen in een winkelmandje. Als deze route niet klopt, haakt je bezoeker af. Conversie is dus een belangrijke term!

4. De vindbaarheid van je website

Een website dat wordt gevonden door Google scoort beter. Met andere woorden: als iemand een zoekterm intypt op Google, wil je dat ze bij jouw bedrijf uitkomen. SEO noemen we dit. Search Engine Optimalisation. Webteksten moeten kloppen, de SEO moet ingevuld worden en de website moet prettig zijn voor potentiele bezoekers. Klopt dit allemaal niet? Dan laat Google jou niet toe in de top 10. En dan is de kans dat je bezoekers via Google krijgt helaas erg klein.

Nu kunnen wij natuurlijk niet in jouw portemonnee kijken. Maar als je een website nodig hebt die snel is, die veilig is voor je bezoeker en 24/7 draait zonder problemen. Die daarnaast ervoor kan zorgen dat er ook daadwerkelijk iets wordt verkocht of dat er contact wordt opgenomen én die leuk is voor Google? Dan raden we je aan om te investeren in een goede website.

Nieuwste over Ondernemerstips