IoT: dit is het en dit kan het betekenen voor je onderneming

4 minuten leestijd

Internet of Things is een term waar je tegenwoordig bijna niet meer omheen kan. Maar wat is het eigenlijk? En wat zou het kunnen betekenen voor jouw onderneming? Wij leggen het uit!

Goede verbinding en je onderneming

Wanneer je een onderneming, bedrijf of organisatie runt, is goede verbinding tegenwoordig geen overbodige luxe meer. We leven immers ineen tijd van digitale weldaad: vrijwel alles gaat over en weer via het internet. Denk hierbij aan berichtgeving zoals mail, whatsapp en videobellen middels programma’s als Skype en Zoom. Maar ook digitale leeromgevingen, roosterprogramma’s en dataverzamelingen staan vaak in connectie met elkaar. Dat is voor jouw overzicht handig, maar voor de werknemer des te meer: geen gehannes met diverse onhandige en onoverzichtelijke apps, maar alles op één plek. 

MVNO’s

Wanneer we kijken naar telefonie, is een MVNO vaak een goede optie. Een MVNO, ofwel Mobile Virtual Network Operator, is zo’n term die je niet vaak hoort – terwijl met de inhoud zoveel mensen in aanmerking komen. Een MVNO is namelijk simpel gezegd een telefonieprovider die géén eigen netwerk beheert. Vaak hebben deze ondernemingen ook geen fysieke winkels of servicepunten, en wordt alles dus online geregeld. In de kosten kan het je schelen je werknemers de diensten van een MVNO te bieden: deze liggen namelijk vaak lager dan bij de grote providers met een eigen netwerk.

Internet of Things

IoT, ofwel Internet of Things, is eenzelfde begrip waarmee eigenlijk iedereen wel bekend is. Bij een IoT platform staan alle digitale apparaten met elkaar in verbinding. Huh, maar dat is toch eigenlijk al overal het geval? Ja, precies! IoT zal bij velen geen belletje rinkelen, terwijl het overal om hun heen al aanwezig is. Denk maar eens aan je smartphone, die met andere voorwerpen verbonden is (zoals je auto, je smartwatch en smart-tv). 

De voordelen van IoT voor bedrijven

Hoewel het Internet of Things nog in de kinderschoenen staat (bedenk maar eens hoeveel apparaten we nog meer met elkaar kunnen verbinden in de toekomst) hebben veel bedrijven de werking ervan al ontdekt en massaal losgelaten op allerlei processen. Vooral van het verzamelen van gegevens en deze analyseren en overzichtelijk maken is goed te doen via een IoT platform. Door deze efficiënte manier van productie en diagnose, is er bovendien minder afval omdat het beheer slim wordt bevoorraad en bij elkaar wordt gehouden. Niet alleen worden hier werknemers productiever van, ook ga je dit merken in de omzetten en winsten die je behaalt. Een snellere en overzichtelijkere productieketen biedt immers veel voordelen.

Conclusie

Dankzij IoT kunnen bedrijven gaan kijken naar de toekomst van hun dataverzameling en communicatie. Niet gek dus dat veel ondernemers Internet of Things hebben omarmt als een nieuwe manier van werken. Ook voor jou als bedrijfsleider of ondernemer kan het lonen te kijken naar de voordelen die Internet of Things je kan bieden. Het maakt niet echt uit waarin je bedrijf zich specialiseert. Wat denk jij? Op welke manier kan een IoT platform voor jouw onderneming een uitkomst zijn?

Nieuwste over Blog