Internationaliseren met je onderneming

5 minuten leestijd

Tegenwoordig brengt de technologie van het internet ons allemaal dichterbij elkaar. Niet alleen privé, maar ook zeker zakelijk maken steeds meer mensen gebruik van het wereldwijde web. Heb je een onderneming en richt je je alleen op de Nederlandse markt? Misschien is het wel interessant om je ook in het buitenland te laten zien. Je onderneming internationaliseren dus. Wij vertellen je in dit artikel hoe je dat het beste kunt aanpakken als je bijvoorbeeld een webshop hebt. 

Doe onderzoek naar de betreffende landen

Als je de termen “globalization” en “localization” samenvoegt dan krijg je “glocalization”. Dit betekent dat alle globale diensten of producten worden aangepast aan de lokale markten. Het is goed om marktonderzoek te doen naar wat de behoeften zijn van de landen die je wilt gaan aanspreken en bedienen. Wat zijn de gebruiken? Hoe zit het met de lokale trends? Alleen met goed vooronderzoek kun je je aanbod aanpassen op de behoeften en wensen van de klanten uit de betreffende landen. 

Laat jouw website vertalen door een professional

Als je alleen een Nederlandse website aanbiedt, dan hebben mensen in Frankrijk of China naar natuurlijk helemaal niets aan. Laat een professioneel bedrijf zoals Vertaalbureau Perfect jouw website helemaal vertalen, zodat potentiële klanten goed weten met wie ze te maken hebben en wat je precies aanbiedt qua diensten en/of producten. Het is echt verstandig om hier in te investeren. Online vertaalmachines zijn niet kwalitatief genoeg omdat het doel en de tone of voice niet worden meegenomen in de vertaling. Er wordt geen rekening gehouden met de doelgroep en context en daarom kan er soms iets informeel worden vertaalt, terwijl het eigenlijk formeel zou moeten zijn. Een gespecialiseerd bureau doet onderzoek naar de doelgroep en houdt de aandacht van de lezers vast omdat de native speakers (die de teksten vertalen) precies weten hoe ze iets moeten verwoorden. Juist omdat er gewerkt wordt met deze native speakers kun je er vanuit gaan dat jouw website vertalen op een correcte, snelle en foutloze manier zal gaan. 

Bied een 24/7 klantenservice

Als er vragen zijn, dan willen jouw klanten daar natuurlijk zo snel mogelijk een antwoord op. Omdat je jouw services ook in het buitenland aanbiedt, is het noodzakelijk om een 24/7 klantenservice aan te bieden. Klanten uit China of Canada zitten in een andere tijdszone en zijn dus op andere tijdstippen actief dan jouw Nederlandse klandizie. Zorg dus dat je altijd bereikbaar bent voor jouw internationale klanten. Doe dit door middel van een chatfunctie op jouw website, of maak een zakelijke Whatsapp account aan. Je kunt natuurlijk ook zorgen dat er klantenservice medewerkers beschikbaar zijn, die in ploegendiensten werken. Natuurlijk dienen deze mensen wel minimaal Engels te spreken (jijzelf trouwens ook) en het liefst nog meer talen.

Internationale betaalmethoden

Een hele grote voorwaarde voor het internationaliseren van jouw webshop is dat je internationale betaalmethoden aanbiedt. Hoe meer mogelijkheden er zijn, hoe gemakkelijker je het maakt voor de klant. In Nederland maakt men het meeste gebruik van iDeal, maar in het buitenland maakt men graag gebruik van credit cards of andere betaalmogelijkheden als PayPal, Google Pay, Apple Pay, AliPay en Stripe. Geef duidelijk aan op jouw website welke betaalmethoden er beschikbaar zijn. Doe dit niet alleen op de betaalpagina, maar ook op de homepage zodat men meteen weet wat er allemaal mogelijk is. 

Houd de Btw-regelgeving in de gaten

Als je zaken doet met het buitenland dan krijg je te maken met bijzondere regelingen zoals de regeling voor intracommunautaire transacties en de afstandsverkopenregeling. Op basis van deze regels wordt er bepaalt welk tarief btw je verschuldigd bent. Sinds 1 juli 2021 zijn de omzetdrempels vervallen en dat houdt in dat de leveringen aan particulieren altijd belast zijn met de btw van het land van aankomst. Lever je voor minder dan €10.000 naar het buitenland dan kun je de Nederlandse btw blijven factureren. Via de OSS-regeling kunnen e-commerce ondernemers de buitenlandse btw betalen aan de Nederlandse Belastingdienst. Deze betaalt het hierna weer aan het betrokken land.

Nieuwste over Ondernemerstips