/

Hoe realiseer je als ondernemer voldoende lichaamsbeweging voor je werknemers?

5 minuten leestijd

In een wereld waarin werk vaak synoniem staat voor langdurig zitten, is het cruciaal geworden om als ondernemer aandacht te besteden aan de gezondheid van je werknemers. Een van de meest effectieve manieren om dit te doen, is ervoor te zorgen dat voldoende lichaamsbeweging wordt geïntegreerd in de dagelijkse routine op de werkplek. Denk bijvoorbeeld aan een tuinarchitect in te huren om een bedrijfstuin te maken. Deze benadering is niet alleen gunstig voor de fysieke gezondheid van werknemers, maar heeft ook aanzienlijke voordelen voor de productiviteit en het algehele welzijn van het bedrijf. Lees hier meer tips om gezonde gewoontes op de werkvloer te realiseren. Om die reden zal dit artikel antwoord geven op de vraag: hoe realiseer je als ondernemer voldoende lichaamsbeweging voor je werknemers?

Zorg voor speciale bureaus

Dat je een kantoorbaan hebt, betekent niet per se dat je ook de hele dag moet zitten. Naast een keer in de twee uur eens op te staan en een rondje te lopen naar de keuken of toiletten, kun je er ook voor kiezen speciale bureaus te installeren. Je hebt bijvoorbeeld bureaus, die je in hoogte kunt verstellen, zodat je ook staand kunt werken, wanneer je daar behoefte aan hebt. Bovendien zijn er speciale fietsbureaus, waar je al fietsend aan kunt werken. 

Neem een kantoorhond

Een hond nemen op kantoor vergroot niet alleen het teamgevoel, maar ook zorgt een kantoorhond voor de nodige beweging. De hond moet immers ook meerdere keren per dag naar buiten en hij wilt spelen. Dat zorgt er wel voor dat je personeel naar buiten gaat en in beweging komt. 

Leg een bedrijfstuin aan voor lunchwandeling

Veel werkgevers stimuleren het personeel om een wandeling te maken tijdens de lunch. Werk jij echter midden op een bedrijfsterrein, dan zullen je werknemers niet heel gemotiveerd zijn om naar buiten te gaan. Daarom is de aanleg van een bedrijfstuin misschien een leuk idee. Een groene omgeving draagt bij aan een positieve werksfeer en vermindert stress. Medewerkers voelen zich vaak meer ontspannen en gemotiveerd in een omgeving met natuurlijke elementen. Niet alleen maken je werknemers zo een lunchwandeling, maar ook zijn ze productiever na de pauze. De aanleg van een tuin kan bovendien een rol spelen bij het aantrekken van nieuw talent. Lees hier meer over het vinden van gekwalificeerd personeel

Zorg voor bedrijfsfitness

Je kunt ook als bedrijf ervoor kiezen om met een lokale fitnessschool of sportclub een samenwerking aan te gaan, waardoor je werknemers korting krijgen als ze bij die fitnessschool of sportclub een abonnement nemen. Dit stimuleer je nog meer door een afspraak te maken dat je eenmaal per week met zijn allen gaat sporten. Bijkomend voordeel: goed voor de teambuilding een dergelijk uitje. 

Introduceer beweeglijke opdrachten en challenges

Het implementeren van beweeglijke opdrachten en challenges op de werkvloer kan de gezondheid en het welzijn van werknemers bevorderen. Moedig bijvoorbeeld werknemers aan om stappen te zetten door dagelijks een stappendoel in te stellen. Creëer een competitie waarin teams strijden om de meeste gezamenlijke stappen te behalen. Beloon het winnende team met kleine prijzen of erkenningen. Laat je werknemers vaker de trap nemen of voeg korte stretchpauzes toe gedurende de werkdag. Stuur herinneringen om elke uur op te staan, te stretchen en simpele oefeningen te doen. Dit kan helpen om spierspanning te verminderen en de concentratie te verbeteren.

Bewegend naar het werk komen

Bewegend naar het werk komen is niet alleen goed voor de fysieke gezondheid, maar het kan ook een positieve invloed hebben op de mentale gesteldheid. Organiseer specifieke dagen waarop werknemers worden aangemoedigd om met de fiets naar het werk te komen. Bied bijvoorbeeld een speciale beloning aan degenen die regelmatig de fiets gebruiken, zoals parkeerplaatsen dichter bij de ingang of extra pauzetijd. Bied flexibele werkuren aan zodat werknemers de mogelijkheid hebben om buiten de spitsuren te reizen, wat het gemakkelijker maakt om actieve vervoersmiddelen te gebruiken zoals fietsen of wandelen.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Blog