Hoe om te gaan met retourneringen van aangekochte producten?

3 minuten leestijd

In de Europese Unie hebben alle consumenten een bepaald recht en dit noem je het herroepingsrecht, wat verwijst naar het recht om product(en) die je hebt gekocht te retourneren. Een belangrijk aspect van het herroepingsrecht, ook wel retourneren genoemd, is dat je een wettelijke termijn hebt om het product terug te sturen. Dit is een tijd van 14 dagen waarin je kunt bedenken om het product(en) terug te sturen. In dit artikel behandelen we hoe een goed retourbeleid in zijn werking gaat en op welke manier je dit het beste kunt aanpakken.

De tijdsduur van het retourbeleid

Dit staat ook wel bekend onder de term ‘De retourperiode’ en dit houdt in hoelang na het ontvangst van je product je de tijd hebt om deze te retourneren. Sterker nog, als je niet voor onaangename verrassingen komt te staan is dit misschien wel het belangrijkst. Zoals eerder verteld, is de termijn om product(en) te retouren in de Europese Unie 14 dagen. Op het retourportaal van Returnless kan je dit gemakkelijk vergelijken, zodat je altijd precies weet wat je kunt verwachten. Een langere retourperiode moet niet te lang zijn. Maar waarom is dit zo? De kans is er een kans (niet in alle gevallen) dat consumenten het risico lopen om de producten niet te kunnen terugsturen. Hierbij praten we over een retourbeleid van een jaar bij de IKEA. Houdt het lekker tussen de 30 à 90 dagen, dus check dit van tevoren ook goed.

De kosten van de retourkosten

Stel jezelf de vraag: "Zitten er kosten aan het retourbeleid verbonden?”. Dit is in de meeste gevallen namelijk niet gratis en voor niets, want er zitten vaak verzendkosten aan verbonden. Op deze manier kunnen de online winkels toch nog geld verdienen aan het terugsturen van producten.

De staat van de producten

Als je als klant een product koopt in een goede en originele staat, maar deze toch besluit te retourneren. Dan mag het product(en) geen krassen en/of beschadigingen hebben. Dit geldt ook voor de verpakking waarin het product is gearriveerd, want deze moet ook een onbeschadigde verpakking hebben. Voordat je een product aanschaft op een online webshop is het verstandig om zowel het retourbeleid als de regels en voorschriften door te nemen. Leg ook de verschillende productcategorieën vast. Klinkt dit als veel werk? Neem dan een kijkje naar een retourportaal om het proces te versnellen.

De retour opties

Bekijk de mogelijkheden die worden aangeboden aan de consumenten wat betreft de retourverzendingen. Dit is te vinden in het retourbeleid, want de informatie over de soorten kanalen om de producten terug te sturen wordt hierin weergegeven.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Blog