Hoe kun je bederf minimaliseren in de horeca?

4 minuten leestijd

Als je in de horeca werkt of een eigen horeca-onderneming runt dan hoeven we jou niet uit te leggen dat weggooien van eten zonde is. Niet alleen omdat het voedsel wordt verspild, per jaar wordt er ongeveer 1,3 miljard ton voedsel verspild. Maar weggooien van eten, betekent ook weggooien van geld. Eten dat je niet kunt omtoveren tot een heerlijke maaltijd om je gasten bij te verblijden, betekent dat je inkomsten misloopt. En dat is op alle vlakken zonde. Minder afval begint bij het minimaliseren van bederf. Want op deze manier kun je langer met jouw voorraad doen. En weet je toch elke keer weer wat lekkers op tafel te toveren. In deze blog vertellen we jou meer over minimaliseren in de horeca.

  1. Begin bij de basis: je apparatuur

Juist horeca apparatuur zorgt ervoor dat je enerzijds het eten beter kunt verwerken tot heerlijke menu’s, maar het zorgt er ook voor dat het langer goed blijft. Een horeca koelkast is bijvoorbeeld zo ingesteld dat het de juiste temperatuur heeft en behoudt. Door gebruik te maken van meerdere koelkasten, kun je het eten verdelen en onder de juiste temperaturen opbergen. Doordat je jouw ingredienten onderverdeeld voorkom je ook dat de koelkastdeur onnodig vaak open en dicht hoeft. Hierdoor verlies je snel koelte en dat kan jouw eten weer aantasten waardoor het sneller gaat rotten.

  1. Let goed op het menu dat je aanbiedt

Door te kiezen voor een klein en seizoensgebonden menu, voorkom je dat je heel veel ingredienten moet aanschaffen die niet hier uit de buurt komen. De ingredienten zijn niet alleen smaakvoller, de kosten liggen ook lager. Ze hoeven tenslotte niet van ver te worden geïmporteerd. Voedsel dat al een lange reis heeft gemaakt, blijft minder lang goed zodra het bij jou in de keuken ligt. Let ook goed op hoe de borden terugkomen. Als er bijvoorbeeld een side-dish bij ligt dat je constant moet weggooien, dan kun je het beter niet meer serveren. Zijn de porties te groot? Dan kun je ook daarin minderen. Minimaliseren in je aanbod, noemen we dat.

  1. Bied je gasten aan om het mee te nemen

Een doggy bag is natuurlijk wel bekend. Maar nog niet alle restaurants vinden het prettig. Terwijl hoe prettig is het dat jouw eten de dag erna nog wordt opgepeuzeld? Ze wanen zich weer even terug bij jou in de keuken. Er wordt genoten van je kookkunsten. En nog beter: er wordt niet weggegooid. Maar ook niet iets nieuws gekookt. Win-winsituatie, noemen we dat.

  1. Biedt specials aan voor minder geld

Eten dat je moet weggooien, levert geen geld meer op. Maar voedsel waar je alleen vandaag nog wat lekkers mee kunt maken wel. Geef korting wanneer mensen kiezen voor een maaltijd dat vandaag op moet. Je kunt ook gebruikmaken van een speciale app waarbij mensen de maaltijd bij jou komen nuttigen of de maaltijd ophalen. Op deze manier wordt er geen geld weggegooid, je bouwt een relatie op met misschien wel een nieuwe klant en je aan het einde van de rit verdien je er ook nog geld mee. Zo geef je jouw gerechten een tweede leven. Too Good To Go is zo’n app waarmee mensen maaltijden kunnen ophalen voor minder geld.

Nieuwste over Ondernemerstips