Hoe begin je zelf met een blog in 2022?

5 minuten leestijd

Een eigen blog is een geweldige manier om jezelf of je bedrijf op de kaart te zetten. In jouw blog deel je jouw kennis van je vakgebied en deel je ook je eigen visie op bepaalde onderwerpen. Bovendien kun je de naam van jouw bedrijf een aantal keer laten terugkomen in je blogartikelen, waardoor mensen jouw bedrijf eerder als specialist in het vakgebied zullen gaan herkennen. Wanneer zij op een later moment zo’n specialist nodig hebben, is de kans groot dat jij klanten erbij krijgt. Schrijf over zaken die jou nauw aan het hart liggen, maar schrijf ook over onderwerpen en vraagstukken die je misschien wat minder interessant vindt, maar die veel worden opgezocht in Google. Op deze manier trek je steeds meer lezers (en dus potentiële klanten) aan. Door een goedlopende blog te beginnen, kun je bovendien geld gaan verdienen. Je kunt er namelijk voor kiezen om tegen betaling bepaalde bedrijven in je blog te vernoemen en een link te geven, premium inhoud aan te bieden, advertenties van bedrijven op je blogwebsite te zetten enzovoorts. Het mag duidelijk zijn dat er veel voordelen verbonden zijn aan het zelf beginnen van een blog. Maar hoe doe je dat nu precies? Dat zullen wij je vertellen. 

Gratis blog beginnen
De snelste en goedkoopste optie om zelf een blog aan te maken is door gratis gebruik te maken van wordpress.com of blogger.com. Dat kan al binnen vijf minuten – je hoeft alleen maar een aantal persoonlijke gegevens in te vullen en de lay-out voor je blogplatform te kiezen. Vervolgens kun je al gelijk beginnen met het schrijven en publiceren van blogs. Er zijn wel een aantal nadelen verbonden aan zo’n gratis blog beginnen, bijvoorbeeld dat je geen mooie, persoonlijke URL krijgt. De naam van het blogplatform (in dit geval wordpress.com of blogger.com) zal altijd in de domeinnaam zitten. Om professioneel over te komen wil je natuurlijk het liefste dat alleen je eigen naam of de naam van het bedrijf in de domeinnaam van je blog komt te staan. Een tweede nadeel is dat je bij een gratis blogplatform minder controle hebt over je blog. Het technische gedeelte wordt namelijk geregeld door het blogplatform zelf. Op deze manier heb je maar een beperkte keuze aan lay-outs, kun je niet zelf advertenties plaatsen en kun je je blog ook geen extra functionaliteiten geven (zoals een webshop) middels een plug-in.

Professioneel blog beginnen

Wil je echt dagelijks of wekelijks gaan bloggen als beroep, dan kun je het beste een eigen blog aanmaken bij een hostingpartij. Je kunt in dat geval je blog helemaal naar eigen smaak aanpassen. Een professionele blog beginnen mag dan misschien wat meer tijd kosten, maar het is niet heel ingewikkeld. Er zijn een aantal stappen die je moet doorlopen bij het aanmaken van een blog via zo’n hostingpartij. 

Kies een domein
Ten eerste moet je een domeinnaam kiezen, de naam van je website. Weet je nog niet precies waar je allemaal over wilt gaan schrijven, houd de domeinnaam dan algemeen of gebruik bijvoorbeeld je naam. Voor het aanmaken en veranderen van een domeinnaam moet je namelijk betalen. Alleen als je een hostingpakket afneemt, is het domein meestal gratis. Wil je vanuit je bedrijf aan de blog gaan werken met verschillende bestanden, applicaties en services, bekijk dan ook eens de mogelijkheden voor cloudmigratie.

Sluit een pakket af bij een hostingbedrijf 
Om een blog te beginnen heb je ook schuifruimte nodig om al je blogartikelen, foto’s en andere bestanden in op te slaan. Daarvoor kun je een pakket kopen bij een hostingbedrijf. Dit kost meestal zo’n 6 tot 10 euro per maand.

Installeer een CMS op je domein
Met een Content Management Systeem (CMS) kun je artikelen in een aantrekkelijke lay-out op je domein plaatsen. Het meest gebruikte CMS en ook het makkelijkste om te installeren is WordPress.

Begin met schrijven 
Zodra WordPress of een andere CMS op je url geïnstalleerd is, kun je naar je website gaan en inloggen. Vervolgens is alles gereed om te starten! Begin met schrijven van je artikelen en het aanpassen van de lay-out van je blog. Succes!

Nieuwste over Blog