/

Hier moet je opletten bij het aanvragen van een bedrijfspand financiering

4 minuten leestijd

Heb je een nieuw bedrijfspand op het oog en wil je deze kopen? Dan moet je vaak diep in de buidel tasten. De meeste panden zijn namelijk niet bepaald goedkoop. Als je zelf niet over de benodigde financiële middelen beschikt, betekent dit niet dat je het pand niet kunt kopen. Nee, want je kunt namelijk een bedrijfspand financiering aanvragen. Wij raden je alleen niet aan om bij het aanvragen van zo’n financiering over één nacht ijs te gaan. Daarom vertellen wij je hier waar je allemaal aan moet denken bij het aanvragen van een bedrijfspand financiering.

Kies een geschikte financieringsvorm
Wie denkt dat er slechts één manier is om een bedrijfspand te financieren, heeft het mis. Je kunt hier namelijk verschillende financieringsvormen voor gebruiken. Allereerst kun je een bedrijfspand financieren met behulp van een zakelijke hypotheek. Deze financieringsvorm is specifiek bedoeld voor het aankopen van een bedrijfspand. Verwacht overigens niet dat je het hele bedrag kunt financieren met een bedrijfshypotheek. De meeste geldverstrekkers lenen jou namelijk maximaal 65 procent van het aankoopbedrag. Voor de resterende 35 procent mag je geen andere lening afsluiten. Dit deel moet je dus met eigen geld financieren.

Naast een bedrijfshypotheek kun je ook een zakelijke lening gebruiken om een bedrijfspand aan te kopen. Deze financieringsvorm is namelijk bedoeld voor langlopende investeringen. De aankoop van een nieuwe bedrijfspand is een goed voorbeeld van een langlopende investering. Je krijgt het geld in één keer op jouw rekening gestort, waardoor je er direct een bedrijfspand mee kunt kopen.

Verdiep je in de looptijd
Om te bepalen welke financiering je het beste kunt gebruiken om een bedrijfspand te kopen, kijk je onder meer naar de looptijd. Een zakelijke lening heeft een looptijd van maximaal 5 jaar. Als je voor de maximale looptijd kiest, wordt jouw lening in 60 kleine stukjes geknipt. Iedere maand los je een stukje af, waardoor de lening aan het einde van de looptijd volledig is terugbetaald.

Omdat een bedrijfspand vaak behoorlijk wat geld kost, vind je het mogelijk niet ideaal om de lening al binnen 5 jaar terug te betalen. In dat geval biedt en bedrijfshypotheek uitkomst. Deze financiering heeft namelijk een looptijd van 10 jaar. Toch heb je aan het einde van de looptijd nog maar de helft van de hypotheek afgelost. Het aflosschema is namelijk gebaseerd op 20 jaar. Na 10 jaar kun je het resterende deel herfinancieren met een nieuwe zakelijke lening of het bedrag in direct aflossen.

Vergeet niet dat je rente betaalt
Wie een lening zakelijk afsluit, gebruikt geld van een ander om de aankoop van een bedrijfspand te financieren. Omdat de geldverstrekker risico neemt door jou geld te lenen, betaal je altijd rente over een zakelijke lening. Hoeveel rente je betaalt, hangt af van de hoogte van het bedrag dat je leent en de rentestand. De rente varieert overigens niet iedere maand. De rente wordt namelijk altijd vastgezet als je een zakelijke lening afsluit. Hierdoor los je iedere maand hetzelfde bedrag af.

Nieuwste over Blog