Heuristieken uit de persuasieve communicatie die jouw marketing verder kunnen helpen

5 minuten leestijd

Hoewel marketing tegenwoordig een vrij populaire term lijkt en mensen misschien doet denken aan een aflevering van Emily in Paris waarbij het vooral gaat om het dragen van mooie kleding en dure lunches met klanten, gaat het in de marketing juist veel meer om verschillende theorieën achter achter de marketing in de praktijk. Deze technieken komen vaak voort uit de persuasieve communicatie – een onderdeel uit de communicatiewetenschap wat zich focust op het overtuigen van mensen. Deze wetenschap maakt gebruik van verschillende heuristieken (vuistregels) om mensen te kunnen overtuigen. Ontzettend belangrijk in marketing, dus. In dit artikel bespreken we vijf heuristieken die elk bedrijf zou moeten implementeren in haar marketingstrategie en die je kunnen helpen met stickers maken, bijvoorbeeld.

Anker heuristiek bij flyers

Deze heuristiek behandelt het fenomeen dat het eerste getal wat aan mensen getoond wordt, meer opvalt of beter onthouden wordt dan het getal of de getallen die erna volgen. Wanneer een artikel bijvoorbeeld met korting wordt verkocht en dit wordt aangegeven, dan lees je eerst de oude prijs van het artikel en vervolgens de prijs met korting, wat dan in verhouding waarschijnlijk veel lager ligt. Dit kun je goed gebruiken bij het opstellen van een poster of het ontwerpen van een flyer. Bij zowel online als offline marketing is het belangrijk goed na te denken over hoe je jouw boodschap zo effectief mogelijk verkoopt en vormgeeft. In plaats van 20 euro hoef je bijvoorbeeld maar 15 te betalen. Omdat de 15 euro pas na de 20 euro wordt getoond, zal je de prijs ineens relatief lager inschatten dan wanneer je alleen de 15 euro had gezien. Ook bij niet-afgeronde prijzen werkt dit fenomeen op dezelfde manier. Wanneer een product 9,95,- kost is dit bijna hetzelfde als 10,-, maar doordat de ‘9’ ons eerder opvalt, zullen we het als relatief veel goedkoper inschatten. Dit kan je bijvoorbeeld helpen met flyer maken, of de totstandkoming ervan. Probeer dus altijd prijzen net een paar cent lager te promoten op je flyer, zodat je weet dat mensen de prijs aantrekkelijker zullen vinden dan wanneer je afgeronde getallen zou gebruiken. Zo kun je zelfs bij het maken van offline promotiemateriaal, zoals flyers, gebruik maken van de anker heuristiek.

Voet in de deur techniek

Deze techniek refereert aan het feit dat mensen sneller geneigd zijn ‘ja’ te zeggen wanneer ze dat eerder ook al hebben gedaan. Hierbij doe je eerst een klein verzoek, waar de consument ja op zegt, om vervolgens een groter verzoek te doen. Doordat je voet dan al in de deur is (bij wijze van spreken) vergroot je de kans dat de consument ook op de tweede vraag ja zal antwoorden. Je kunt de voet in de deur techniek toepassen door bijvoorbeeld bezoekers van jouw website eerst te vragen om zich aan te melden voor de nieuwsbrief. Wanneer ze dit hebben gedaan, is het waarschijnlijker dat ze ook een product of dienst van je zouden willen kopen.

De beschikbaarheidsheuristiek

Deze heuristiek refereert aan feit hoe ‘beschikbaar’ iets in ons geheugen is en hoe dat ons gedachteproces kan beïnvloeden. Als we ergens een beslissing over nemen of willen nemen, dan is de kans groot dat we denken aan een aantal voorbeelden van eerdere ervaringen en hoe dit onze beslissing of de uitkomst toen heeft beïnvloed. Marketingexperts leggen dit voorbeeld vaak uit aan de hand van vliegtuigongelukken. Waarschijnlijk hoor je vaker in het nieuws iets voor vliegtuigongelukken dan over auto-ongelukken. Hierdoor lijkt het misschien gevaarlijker of enger om in een vliegtuig te zitten, terwijl het in theorie veiliger is om met het vliegtuig te reizen. Je kunt deze heuristiek in je voordeel toepassen door bijvoorbeeld een pagina op je website te bouwen waarin je laat zien hoe je eerdere klanten succesvol hebt geholpen met jouw product of dienst. Nieuwe klanten zullen deze positieve ervaringen onbewust opslaan en eerder verwachten dat jij hen ook een positieve ervaring kan bieden.  

Nieuwste over Topondernemers