Het aannemen van personeel: dit wil je erover weten 

4 minuten leestijd

Wanneer jouw eenmanszaak groeit of het werk dat je uitvoert als zzp’er jezelf boven de pet groeit. Dan kan het slim zijn om personeel in dienst te nemen. Op deze manier kun je natuurlijk het werk verdelen, maar dat niet alleen: het zal ook zorgen voor meer groei van je onderneming. In deze blog vertellen we je meer over het aannemen van personeel. 

Zeker als ondernemer kan het een flinke stap zijn om personeel aan te nemen. Daarom is het goed eerst te controleren in hoeverre jouw onderneming extra personeel kan dragen. Personeel aannemen is namelijk één, maar je wordt ook manager. Personeel aansturen en motiveren kost ook tijd en geld. Denk bijvoorbeeld aan personeel en salaris

Risico’s bij het aannemen van personeel

Het is goed om te weten over eventuele de risico’s van het aannemen van personeel. Personeel zorgt namelijk aan de ene kant voor heel veel meer gezelligheid op kantoor. Denk aan een praatje bij het koffiezetapparaat. Personeel betekent ook meer verantwoordelijkheid. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat je personeel moet doorbetalen wanneer hij of zij ziek is. Door bedrijfseconomische redenen kan het zo zijn dat je jouw personeel niet meer kunt betalen. En blijkt de match toch niet zo goed te zijn? Dan kan het lastig zijn om afscheid te nemen van personeel. Ook verandert er een hoop op het gebied van je boekhouding en het betalen van belasting.

Personeel is een mooie vervolgstap van je bedrijf, maar gaat dus niet bepaald zonder risico’s. Het kan goed zijn om dit vooraf in kaart te brengen. En vergeet niet om belastingadvies te vragen. Zo weet je goed waar je aan toe bent.

Administratieve punten  

Ook verandert er meer wanneer op het gebied van de administratie wanneer je personeel aanneemt. Gelukkig kun je dat gemakkelijk oplossen door bijvoorbeeld in het begin gebruik te maken van freelancers of zzp’ers. Vervolgens kan je ook kiezen voor uitzendkrachten, oproepkrachten of detacheren. Ook payrolling is een optie. Vooral de laatste twee opties zijn aantrekkelijk, omdat je dan minder risico loopt op het gebied van vast personeel aan te nemen. Door een flexibel contract op te zetten, zal je merken dat je minder risico loopt. Maar ook alle administratie wordt voor je uithanden genomen. Op deze manier kun je alle personeels- en salariszaken goed regelen. 

Zo vind je nieuw personeel

Als je alle randzaken hebt geregeld kun je gaan proberen om nieuw personeel te gaan werven. Hoe pak je dat aan? Allereerst kun je natuurlijk een vacature op je website zetten. Ten tweede kun je ook mensen actief gaan benaderen via LinkedIn. Maar tegenwoordig zijn veel mensen op zoek naar een leuke job. Dus de kans is ook groot dat je vacature wel wordt gevonden, ook als je ‘m niet op speciale vacaturewebsites zet. Wil je ook dit stuk uit handen geven? Dan kan je ook een werving- en selectiebureau op de vacature zetten. Dan zoeken zij de beste match met jou. 

Nieuwste over Topondernemers