Fabels over de landbouw

3 minuten leestijd
group white and black cow
Photo by Matthias Zomer on Pexels.com

Er wordt veel beweerd over de landbouw. Niet alles hiervan klopt. Weet je niet meer wat wel klopt en wat niet? Lees dan verder. In dit artikel zijn een altijd fabels voor je op een rijtje gezet.

Een boer mag onbeperkt koeien houden

Dit is niet het geval. Een boer moet namelijk hiervoor fosfaatrechten hebben. Een fosfaatrecht houdt in dat een boer één kilogram fosfaat mag uitstoten. Hoe meer fosfaatrechten een boer heeft, hoe meer melkvee de boer mag houden. De bestaande fosfaatrechten zijn verdeeld over de boeren in Nederland. Als je een melkveehouderij begint krijg je een bepaald aantal fosfaatrechten. Je kunt ook fosfaatrechten verkopen, als je minder koeien gaat houden. Andere boeren kunnen deze fosfaatrechten kopen. De verkoop mag alleen via bepaalde kanalen plaatsvinden en moet geregistreerd worden. Zo houdt de overheid goed zicht op hoeveel fosfaatrechten de verschillende melkveehouderijen bezitten. 

Soja is net als vlees slecht voor het milieu

Veel van de aanhangers van vlees benoemen dit als redenen om niet vegetarisch te eten. Echter moet hierbij wel benoemd worden dat het verschilt per soort soja dat je kiest. Helaas komt veel soja in Nederland uit Zuid-Amerika. De sojateelt zorgt hier voor allerlei problemen. De bodem raakt uitgeput, het water wordt vervuild door bestrijdingsmiddelen en er worden bossen gekapt. Het merendeel van deze soja wordt verwerkt in veevoer. Het vee moet eerst heel veel soja eten voordat we het vlees van het vee kunnen eten. Hierdoor is dit al minder duurzaam dan als je direct het soja eet. Je kunt een nog duurzamere keuze maken door te kiezen voor duurzaam geteeld soja. Helaas is dit nog niet goed te herkennen op verpakkingen, omdat er geen speciaal logo voor is. Biologisch geteeld soja kun je herkennen aan het logo van biologisch landbouw, het groene blaadje. Dit is ook een betere keuze.

Rauwe koeienmelk is het gezondst

Aanhangers van rauwe koeienmelk denken dat dit gezonder is, omdat het niet bewerkt is. Rauwe koeienmelk komt namelijk rechtstreeks uit de koe. Het bevat rauwe room en colostrum. Er worden echter niet heel veel bewerkingen gedaan om normale melk te maken. Het wordt gepasteuriseerd, zodat de bacteriën onschadelijk worden gemaakt. In rauwe melk kunnen namelijk allemaal verschillende bacteriën voorkomen, zoals E. coli, salmonella en listeria. Hierdoor kan het juist minder gezond zijn. Je hebt namelijk een groter risico op een bacteriële voedselinfectie. Vooral voor mensen met een verminderde weerstand is het af te raden om rauwe koeienmelk te drinken. Dit zijn bijvoorbeeld zwangere vrouwen en oudere mensen.

Een ander hardnekkig idee is dat bruine eieren gezonder zouden zijn. Dit is niet zo. Het verschil qua kleur komt alleen door het ras van de kip.

Nieuwste over Ondernemerstips