Wat is een device as a service business model voor bedrijven?

3 minuten leestijd
man pointing laptop computer
Photo by LinkedIn Sales Navigator on Pexels.com

Het device as a service (DaaS) model levert pc’s, smartphones en andere mobiele computerapparatuur als een betaalde dienst. Device as a service verlicht de IT-behoeften van een bedrijf door hardware, software en apparaatbeheer uit te besteden aan een externe provider. Met een abonnement op een provider kan een organisatie haar apparaten aan het einde van de leaseperiode updaten zonder de kosten te maken die normaal gesproken gepaard gaan met het opknappen van apparaten.

Bedrijven die DaaS gebruiken, kunnen hun apparatuur snel op- of afschalen om snel aan veranderende behoeften te voldoen. En organisaties hebben direct toegang tot de nieuwste technologie zonder een aanzienlijke investering te hoeven doen.

De laatste jaren kiezen daarom steeds meer bedrijven en organisaties voor Device as a Service als middel om de werkstations van eindgebruikers te voorzien van de juiste hardware. Logisch, want Device as a Service biedt een aantal aantrekkelijke voordelen:

1. U bespaart kosten

Ten eerste omdat u alleen betaalt voor de apparaten die u gebruikt. Maar ook omdat bijkomende kosten voor installatie, onderhoud, enz. allemaal inbegrepen zijn in de vaste maandelijkse prijs. U bespaart dus kosten op het gebied van aanschaf, implementatie, beheer en administratie.

2. U houdt kapitaal vrij

Overstappen op Device as a Service betekent dat u uw kapitaaluitgaven (CAPEX) verschuift naar een exploitatiekosten model (OPEX). Hoge investeringen vooraf zijn niet meer nodig, waardoor uw kapitaal vrijkomt voor andere investeringen.

3. U beschikt over de nieuwste hardware

Het komt vaak voor dat de aanwezige hardware op een gegeven moment niet meer aan de eisen voldoet. Vervanging is duur en met het weggooien van de oude hardware daalt ook de waarde ervan. Met DaaS voorziet u uw eindgebruikers van de meest geschikte hardware voor hun specifieke taken, zoals m-files. Bovendien kunt u gemakkelijk upgraden, wanneer u maar wilt.

4. Uw organisatie is flexibel

Groeit het aantal medewerkers of vertrekken sommige collega’s plots? Dan kunt u eenvoudig op- en afschalen met Device as a Service. Zo heb je altijd de juiste hardware voor elke werkplek en betaal je alleen voor de apparatuur die je nodig hebt.

5. Uw kosten worden transparant en voorspelbaar

Omdat u per apparaat betaalt, heeft u meer inzicht in uw IT-kosten. Geen aparte aanschafkosten, installatieprocedures en onderhoudscontracten meer, maar alles in één vaste maandprijs per apparaat. Dit maakt de uitgaven voorspelbaar voor de toekomst, een enorm voordeel voor het bepalen van uw langetermijnstrategie.

6. Uw IT-afdeling kan zich weer echt bezighouden met IT

In veel bedrijven is de IT-afdeling behoorlijk druk met het inrichten van werkplekken en het beheren van hardware. Kostbare tijd die uw IT-medewerkers liever besteden aan belangrijkere taken, waar hun expertise beter tot zijn recht komt. Prettig voor uw organisatie, maar ook voor uw IT-personeel.

Nieuwste over Blog