Conversie betekenis: uitleg en voorbeelden van online conversie

7 minuten leestijd

Je webshop of website heeft vaak een doel. Bijvoorbeeld een sale of contactaanvraag. Als je met jouw webshop meer winst wilt behalen, is het handig om stil te staan bij de conversie. Conversie is een begrip dat veel wordt gebruikt in online marketing. In deze blog gaan we verder in op de betekenis van conversie en geven we voorbeelden van online conversie.

Wat is conversie?

Conversie betekent letterlijk omzetting. In verschillende bedrijfstaken wordt dit woord gebruikt, bijvoorbeeld:

  • Zo betekent conversie in de economie, het vervangen van de ene economische activiteit door een (zinvollere) andere. Een voorbeeld is het anders inzetten van een productiecapaciteit die werd gebruikt voor wapenfabricage.
  • Conversie in informatica betekent, het omzetten van gegevens van het ene bestandsformaat naar het andere.
  • In de natuurkunde betekent conversie een omzetting bij diverse natuurkundige verschijnselen.
  • Conversie bij scheikunde is een omzetting van diverse chemische reacties
  • Conversie in chirurgie is het overgaan op een laparatomie bij een laparoscopische ingreep, omdat de ingreep laparoscopisch niet kan bijvoorbeeld in verband met een complicatie of wanneer er te veel littekenweefsel aanwezig is door bijvoorbeeld een vorige ingreep.

Conversie online marketing

Wij gaan het in de artikel hebben over wat conversie betekent voor de online marketing. Bij het succes van een website of marketingcampagne wordt in eerste plaats vaak gekeken naar het bereik, zoals het aantal bezoekers. Bij deze zoekmachine optimalisatie wordt dus vaak de focus gelegd op bezoekers. Wanneer het doel is om producten of diensten te verkopen, is alleen een pagina bezoeken niet voldoende. De bezoeker zal doormiddel van conversie ook een klant moeten worden. Met conversie bedoelt men het percentage bezoekers dat tot een transactie overgaat, zoals een aankoop, informatieaanvraag, het downloaden van een brochure of een anderszins commercieel interesseante actie. Deze transactie kan bijvoorbeeld een aankoop zijn bij een webwinkel, maar het kan net zo goed het afsluiten van een verzekering of telefoonabonnement zijn.

Conversie berekenen

Om de conversieratio te bepalen, moet het aantal doelen dat behaald wordt gedeeld worden op het totale aantal bezoekers. De conversie kan worden uitgedrukt in een absoluut aantal, maar wordt vaker uitgedrukt in een percentage van het aantal bezoekers of ontvangers. Als er 1000 bezoekers op jouw webwinkel komen en uiteindelijk 10 klanten over gaan tot transactie, dan is jouw conversie 1 procent. Als je een conversie wilt berekenen over een product dat niet online plaatsvindt, is dit vaak een stuk moeilijker. Bijvoorbeeld bij een uitnodiging om de opening van een nieuwe winkel te bezoeken. Het is niet duidelijk of bezoekers van de pagina ook daadwerkelijk verschijnen tijdens de opening. Met een persoonlijke uitnodiging kan je de conversie dan wel in kaart brengen.

Harde en zachte conversie

Conversies kunnen worden gesplitst in harde en zachte conversie. Een harde conversie wordt ook wel een directe conversie genoemd. Deze conversie draagt direct bij aan het bedrijfsresultaat. Zoals bijvoorbeeld aan de omzet in de vorm van een online bestelling. Er is meteen sprake van een klant. Het tegenovergestelde is een zachte conversie. Dit wordt ook wel een indirecte conversie of soft conversion genoemd. Deze vorm van conversie leidt niet meteen tot omzet, maar is desondanks wel heel erg effectief. Denk aan abonneren op een e-mail nieuwsbrief of het aanvragen van een brochure. Deze indirecte conversie kan in tweede instantie alsnog resultaat opleveren, wanneer de klant naar aanleiding van bijvoorbeeld de nieuwsbrief alsnog tot een aankoop overgaat.

Conversie beïnvloeden

Met conversie kan je dus kijken of jouw webshop goed loopt en goed in elkaar zit. Er zijn verschillende manieren om deze transitie te bewerkstelligen. Deze bestaan uit ‘acties’ en ‘reacties’. Zodra de aanbieder op zijn productpagina een bestelknop plaatst, wordt de bezoeker automatisch aangezet tot het uitvoeren van een actie. Als de klant besluit om uiteindelijk toch niet iets te kopen, kan er een reactie plaatsvinden. Denk aan een mail waarbij extra assistentie wordt geboden, of een korting wanneer de aankoop snel wordt afgerond. Zo kan een aanbieder toch de conversie verhogen.

Conversieoptimalisatie

Bijna alle grote webshops doen aan conversieoptimalisatie. Om hiermee te beginnen, moet je eerst een nulmeting doen. Dit is een meting van de conversie van de webshop over een representatieve tijd en representatief aantal bezoekers. Daarna pas je bijvoorbeeld één ding op de website aan. Vervolgens ga je over hetzelfde aantal bezoekers meten wat het conversieratio na de aanpassing is. Is de conversie na deze aanpassing hoger dan daarvoor? Dan is het een effectieve verandering en kan je de aanpassing zo laten. Gaat de conversie na de aanpassing omlaag, dan maak je de aanpassing ongedaan, en ga je weer iets anders proberen. Als je dit proces blijft herhalen, wordt de conversie van je website steeds hoger. Per bezoeker gaat jouw webshop dan meer verdienen. Dit zal je uiteindelijk terugzien in de winst van je bedrijf.

Conversie-attributie

Een bezoeker kan via meerderen kanalen jouw website bezoeken. Conversie-attributie is het toewijzen van een bron aan een online conversie. Dit betekent dat je door conversie-attributie een procentuele waarde toekent aan de volgorde waarin kanalen worden bezocht. Met behulp van webstatistieken en cookies kan wordt bepaald via welke website, zoekmachine en/of advertentie een bezoeker binnenkwam voordat hij overging tot het doen van een aankoop of het plaatsen van een bestelling. Met conversie-attributie kan dan een waarde toegekend worden aan een positie in het aankoopproces. Wanneer ieder kanaal bijvoorbeeld een gelijke bijdrage heeft dan zou je het marketingbudget eerlijk kunnen verdelen over alle kanalen. Met conversie-attributie kun jij zo veel mogelijk sales behalen. Want wanneer je op een goede manier tijd en geld in een kanaal steekt zal het kanaal je daarvoor belonen.

Nieuwste over Internet Marketing