Cashflow; hoe zit het en hoe werkt het?

3 minuten leestijd

Een bedrijfje beginnen en je droom realiseren. Ontzettend leuk om te doen en je bent nog eigen baas ook. Maar hoe zit het met de cashflow van je bedrijf en kan het ook beter?

Wat is cashflow

De term cashflow komt vaak voor in de bedrijfswereld. Cashflow is ook wel de in- en uitstroom van liquide middelen. De netto kasstroom is het verschil tussen de ontvangsten en uitgaven gedurende een bepaalde periode of voor een bepaald project. Toch is het niet zo zwart wit als de winst van je bedrijf. Geld dat binnenkomt is afkomstig uit de verkoop van goederen of diensten. Geld dat er uitgaat wordt besteed aan bijvoorbeeld de aankoop van goederen of diensten, investeringen of het betalen van lonen.

Hoe kom je aan cashflow

Een gezonde cashflow opbouwen kan nog wel eens lastig zijn in de startfase van je nieuwe bedrijf. Veel ondernemers vergeten het financiële aspect, omdat ze graag hun product zo goed mogelijk willen verkopen. Het financiële deel komt later. Je komt er natuurlijk snel genoeg achter dat cashflow een must is in je bedrijf. Zo kan je namelijk je leveranciers en de vaste lasten blijven betalen.

Zakelijke lening

Voor de opstart van je bedrijf en het begin van de cashflow zou je een zakelijke lening kunnen afsluiten. Dit geeft je de ruimte om bijvoorbeeld te investeren in je bedrijfspand of om iemand aan te nemen waarmee je graag samenwerkt. Je kan gemakkelijk een lening aanvragen en vastleggen hoeveel rente je wil terugbetalen en in wat voor tijdsbestek. Hoe langer je doet over het terugbetalen van de rente, des te hoger het bedrag. Investeerders willen zo snel mogelijk hun geld terug natuurlijk. Bedenk dus van te voren goed wat voor bedrag je zou willen lenen en hoe snel je dit weer terug kan betalen.

Behouden van je cashflow

Je bent opgestart en je bedrijf gaat goed. Je maakt winst en het voelt goed. Hoe zorg je er nu voor dat je dit vasthoudt en de cashflow blijft gaan? Je kan een paar dingen doen die je cashflow bevorderen.

  • Factureer regelmatig in plaats van een keer in de maand
  • Zorg dat je op tijd (maar niet te vroeg) betaalt. Vermijd hoge interesten
  • Optimaliseer je betalingsherinnering. Dat scheelt een hoop stress en helpt mee aan je cashflow
  • Ga in zee met partijen waarvan je weet dat deze je op tijd betalen
  • Sluit duidelijke betalingscondities af, dan weet iedereen waar hij aan toe is

Nieuwste over Ondernemerstips