Belasting over overuren: hoe zit dat?

7 minuten leestijd

In Nederland betalen we natuurlijk allemaal belasting aan de Belastingdienst. Belasting of het loon dat je krijgt of over de andere inkomsten die je hebt. Belasting om dat je een auto rijdt en belasting omdat je de wc doortrekt en afval weggooit. Maar ook over overuren betalen we belasting. Hierover gaat deze blog. Want hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk? In deze blog vertellen we alles over hoe het zit met belasting betalen over je overuren.

We kennen het allemaal wel. Je werkt vergt meer van je dan de uren die je ervoor krijgt. Hierdoor werk je thuis nog wat uren door of je zit tot in het donker op kantoor en terwijl je over een lege snelweg naar huis rijdt. Weer tot in de late uurtjes overgewerkt. En misschien zak je wel weg in een bepaalde gedachten: want wat ga kun je nu het beste doen met je overgewerkte uren? Je betaalt belasting over een aantal dingen, namelijk over de uren die je hebt gewerkt, over je vakantie-uren en over de uren die je hebt overgewerkt. Veel mensen denken dat overwerken onderaan de streep niets uitmaakt. Dat je haast voor niets werkt. Omdat je er netto zoveel belasting over betaalt terwijl het bruto nog wel wat lijkt. Dit is niet direct het geval, maar wat mensen soms door elkaar halen is dat het wel invloed heeft op eventueel toeslagen die je krijgt.

Wat kun je doen als je overuren maakt?

Vaak kun je er ook voor kiezen om uren in te ruilen voor dagen. En wellicht denk je: geef mij maar liever geld. Maar onderschat de kracht van een vrije dag niet of meerdere vrije dagen. Wanneer je uren kunt omruilen naar een vrije dag, betekent namelijk ook dat je heel veel uren hebt gewerkt. Anders had je die overuren niet gemaakt. Een dag rust is dan misschien juist wel welkom. Om even los te komen van je werk en even volledig te ontspannen. Want het laatste wat je wilt is natuurlijk overspannen raken of nog erger een burn-out krijgen. Wat helaas wel op de loer ligt wanneer je veel te veel uren werkt. Ontspanning en even niets is dan dus juist heel erg goed!

Wellicht zijn er financiële redenen die meer waar je opwegen op bepaalde momenten. Dan kun je er ook voor kiezen om de overuren te laten uitbetalen. Wanneer je structureel veel te veel werkt, kan het zijn dat je te veel belasting gaat betalen waardoor je onderaan de streep juist minder geld overhoudt. En dat wil je natuurlijk graag voorkomen. Hoe werkt dit?

Overuren en loonbelasting

Loonbelasting over je overuren zijn niet ineens hoger dan op normale uren. Dat scheelt weer, maar als je structureel te veel werkt. Kan het wel zijn dat je met je inkomen in een hogere belastingschrijf terecht komt. Hierdoor ga je onderaan de streep dus juist wel meer belasting betalen. Zeker wanneer je overwerkt bij een tweede baas kan dit uitkomen op meer dan 52% aan belasting. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Hoe kan je dit dan in de gaten houden? Wanneer je niet meer dan 20.000 euro verdient, moet je ongeveer een derde van je salaris afstaan aan de Belastingdienst. Dat betekent dat 66 cent van een euro van jou blijft. Als je meer dan 66.000 euro verdient in een jaar ga je meer belasting betalen, namelijk 52% euro.

Zo voorkom je overuren maken

Je denkt misschien: zo snel gaat het niet. Maar als je structureel te veel werkt en overuren maakt kan het snel gaan. Maar wat kan je doen om in de eerste plaats niet te veel overuren te maken? Want werken binnen je eigen uren blijft het meest voordeligste.

  1. Kijk of je jouw urencontract kan vermogen naar maximaal 40 uur per week. Meer uren zou je niet moeten willen werken, want dat betekent dat je meer dan 8 uur per dag werkt doordeweeks of in het weekend je laptop openklapt. Beiden gevallen moet je niet willen.
  2. Leer beter plannen. Hoe lang ben je met iets bezig? Door jezelf duidelijkheid te geven in tijd, krijg je een beter inzicht in je werkweek. Denk je bijvoorbeeld dat je over een rapport maar een uurtje doet? Maar blijkt het in de werkelijkheid 3 uur te kosten, dan betekent het dat je nooit om 17:00 klaar bent als je om 16:00 start. Het klinkt simpel, maar inzicht hebben in je uren, zorgt ervoor dat je ze ook beter gaat bewaken.
  3. Leer nee zeggen. Krijg jij er te veel klusjes bij van andere ondernemers, collega’s of van je baas. Kijk goed naar wat jij wél moet doen, maar nog beter naar de dingen die jij niét hoeft te doen. Leer nee zeggen tegen deze klussen. Zeker wanneer iedereen om 17:00 naar huis gaat terwijl jij nog geen aanstalten zult maken.
  4. Zet blokken in je agenda wanneer je absoluut vrij moet houden. Deze blokken zijn heilig. Een baas die vraagt of je op je vrije dag tóch kan werken, heeft pech. Je bent daar niet verantwoordelijk voor. Natuurlijk kun je een keer over stag gaan. Maar maak er geen gewoonte van, want hierdoor kun jij de dupe raken en dat wil je natuurlijk.
  5. Kies bewust voor dagen vrij. We zeiden het net al: heb je nog overuren. Neem uren voor uren op. Waardoor je los kunt komen van je werk en kunt genieten van vrije dagen. Doe je het niet dan moet je misschien aan het einde van het jaar er wel een flinke som belasting over betalen terwijl je gestrest raakt van al het werk. En dan moet je jezelf afvragen: is dat het me waard?

Nieuwste over Inkomstenbelasting en BTW voor Ondernemers (ZZP) Tips