Alles wat je moet weten over N26: de Duitse bank in Nederland

4 minuten leestijd

Sinds het in Europa mogelijk is om kosteloos en snel geld over te maken naar andere Europese bankrekeningen, zeg maar sinds de introductie van de IBAN, bieden steeds meer banken hun diensten ook over de grens aan. Zo kun je in Nederland bankieren via N26, een van oorsprong Duitse bank. N26 is in 2013 opgericht en is inmiddels actief in 24 landen, allen binnen Europa. Inmiddels telt de bank 3,6 miljoen klanten, die allemaal bankieren bij de Mobiele Bank, zoals ze zichzelf noemen. Tijd voor een introductie plus de voor- en eventueel nadelen van deze bank.

Gratis bankieren bij N26

De Mobiele Bank, N26, heeft geen kantoren en geen eigen pinautomaten. Dit maakt dat de kosten voor de bank dus een stuk lager zijn dan die van traditionele banken, en dat vertaalt zich in een gratis bankrekening. Zelfs de eerste Mastercard prepaid creditcard is kosteloos. Prepaid betekent hier dat het geld direct van je rekening wordt afgeschreven, zoals wij gewend zijn met een bankpas. In het buitenland is de creditcard een meer gebruikelijk betaalmiddel, daar kun je deze dus ook makkelijk gebruiken. Hier staat tegenover dat je dit wel allemaal via internet bankieren of de mobiele app van N26 moet beheren. Het scheelt je zo enkele euro’s per maand, die je bij een andere bank moet betalen voor een pakket.

Ook pinnen is grotendeels gratis: je mag 5 maal per maand kosteloos pinnen bij een pinautomaat, mits je euro’s opneemt. Ook online betalingen én pintransacties (in winkels bijvoorbeeld) zijn altijd kosteloos, zelfs in andere valuta. Voor geldopnames in andere valuta dan de Euro, geldt enkel een koersopslag van 1,7%, er worden verder geen transactiekosten of hogere koersen berekend, wat andere banken vaak wel doen,

Handigheidjes

Standaard krijg je bij N26 een aantal handige dingen, zoals realtime meldingen van transacties. Deze krijg je als pushmelding op je smartphone, zo kun je bij transacties in andere valuta ook meteen zien hoe hoog het bedrag in euro’s is.

Steeds meer mensen gebruiken een optie om potjes aan te maken, om geld apart te zetten voor speciale doelen. Bij N26 wordt het geld ook écht apart gezet als je het in een potje zet, als het ware gaat het naar een aparte rekening. Zo kun je het geld niet zomaar opmaken. Dit is redelijk uniek!

Met MoneyBeam kun je geld overmaken naar contacten die in je smartphone staan, zonder dat je het bankrekeningnummer van die persoon hoeft te weten.

En wat ook leuk is: als zakelijke klant krijg je 0,1% cashback op je transacties. Je wordt dus als het ware betaald om bij N26 te bankieren!

Nadelen N26

Er zijn ook een paar nadelen te noemen. Zo krijg je bij N26 een Duits bankrekeningnummer, je IBAN begint dan met DE. Hiermee kun je niet met iDeal betalen, dé meest ingeburgerde Nederlandse betaalmethode voor bijvoorbeeld online aankopen en Tikkie’s. Bovendien kunnen niet alle Nederlandse bedrijven een automatische incasso instellen op een niet-Nederlands bankrekeningnummer. Het is dus wel een volwaardige bankrekening, maar wel met beperkingen die in Nederland best lastig kunnen zien.

Voor mensen die regelmatig contant geld opnemen, kan het minder gunstig zijn. De eerste 5 opnames per maand zijn gratis, daarna kosten ze €2 stuk, dat kan behoorlijk oplopen.

N26 is heeft dus een mooi en interessant aanbod, maar voor velen is het nog niet dé oplossing om dit als enige rekening aan te houden. Als tweede rekening is het zeker een mooi alternatief, vooral als je veel in het buitenland verblijft. En natuurlijk alleen als je eigenlijk alles zelf kunt regelen, van de klantenservice moet je het volgens de berichten namelijk niet echt hebben!

Nieuwste over Ondernemerstips