/

5 eigenschappen van een goede HR-medewerker

6 minuten leestijd

De laatste jaren gebeurt er van alles in het Nederlandse bedrijfslandschap. Zo zijn er niet alleen meer bedrijven dan ooit in ons land te vinden; het aantal faillissementen loopt de laatste maanden ook enorm op. De wisselende economie en het aanhoudende personeelstekort trekken een zware wissel op ondernemers.

Des te meer redenen om te investeren in de HR-afdeling van je bedrijf. Bij HR draait het namelijk volledig om de mens binnen een onderneming. Deze afdeling wordt ook wel gezien als de schakel tussen het management en de werknemers. Ieder bedrijf heeft er dus baat bij! Daarom zijn er regelmatig vacatures in HR te vinden. Maar over welke eigenschappen moet je beschikken om een goede HR-medewerker te zijn?

1. Communicatie is key: je moet goed kunnen communiceren

Als HR-specialist heb je iedere dag contact met de mensen van een organisatie. Als het niet met het management team is dan is het wel met het personeel. Om je functie als schakel tussen beide partijen goed uit te kunnen voeren, is het een must om goed te kunnen communiceren. Die eigenschap heb je nodig bij bemiddelen, maar ook bij coaching en ondersteuning.

Daarnaast is communicatie een basisprincipe wanneer je als HR-medewerker in recruitment werkt. Daar moet je immers sollicitanten enthousiasmeren en uiteindelijk overtuigen. Het is belangrijk dat je dit zowel mondeling als schriftelijk kunt én om overal een empathische houding bij te hebben. De kans dat je daarmee meer dingen gedaan krijgt, is namelijk een stuk groter dan zonder die houding.

2. Interesse in mensen hebben is van groot belang

Daarbij moet een HR-specialist een natuurlijke interesse hebben in mensen. Je moet immers dagelijks met mensen werken, praten, overleggen en sparren. Daar komt weer dat stukje empathie bij kijken. Ben je geen mensenmens en heb je te weinig interesse in wat mensen bezighoudt? Dan is een functie als HR-medewerker waarschijnlijk niet iets voor jou. 

Vind je het echter juist heel leuk om uren met mensen te kletsen en om samen actief aan de slag te gaan met ontwikkeling, coaching en meer? En lukt het je om mensen hierin goed aan te voelen en hun emoties te beoordelen? In dat geval is het zeker aan te raden om eens te kijken naar de beschikbare vacatures voor assistants binnen HR. Daar zijn ze zeker op zoek naar deze eigenschap.

3. Conflicten overzien en waar mogelijk oplossen

Als HR-medewerker ben je eveneens bezig met het beheersen en oplossen van mogelijke conflicten binnen een bedrijf. Vroeg of laat krijgt iedere onderneming wel eens te maken met een conflict op de werkvloer. Misschien is een leidinggevende het gedrag van een te laat komende medewerker zat of wie weet heeft een medewerker juist een probleem met iemand die hem of haar leiding geeft.

Een HR-adviseur moet hier vervolgens met beide partijen mee aan de slag gaan. Je fungeert als het ware als een bemiddelaar die op zoek is naar een oplossing waar beide partijen mee akkoord gaan. Hierbij moet je conflicten kunnen herkennen en oplossen en bovenal objectief kunnen zijn. Een partij kiezen is not done; er moet naar beide verhalen worden gekeken op een objectieve manier.

4. Mogelijkheid om mensen en processen te ontwikkelen

Bedrijven huren HR-medewerkers in om het menselijke aspect binnen een organisatie soepel te laten verlopen. Daar komt logischerwijs ook de nodige ontwikkeling bij kijken. Daarom moet je als professional binnen de HR de eigenschap en de moed hebben om mensen en zo ook bedrijfsprocessen te ontwikkelen. Het succes van het bedrijf staat uiteindelijk immers voorop.

Om dat succes te bereiken, is het belangrijk dat werknemers en leidinggevenden tevreden naar hun werk gaan. De mogelijkheid om zich constant te kunnen ontwikkelen, hoort hierbij. Van oorsprong zijn de meeste mensen namelijk heel leergierig. HR springt hierop in door actief bezig te gaan met het ontwikkelen van die mensen en zo ook processen binnen de onderneming.

5. Integriteit is ontzettend belangrijk binnen HR

Wanneer je fungeert als schakel tussen verschillende teams, mensen en niveaus is het van belang dat je integer kunt zijn. Je krijgt namelijk regelmatig te maken met gevoelige kwesties of met zaken die vertrouwelijk zijn. Het is ontzettend belangrijk dat je daar integer en netjes mee om kunt gaan. Heeft een werknemer bijvoorbeeld een probleem met een collega dan is het niet de bedoeling dat je dit doorspeelt.

Ook op het gebied van zakelijke kwesties, zoals gesprekken over salarissen, toekomststappen of ontslagen, moeten bij jou en degene met wie je het daarover hebt blijft. Daar komt logischerwijs weer goede communicatie en empathie bij van pas. Als HR-medewerker moet je dus over het totaalpakket beschikken waarbij de bovenstaande eigenschappen in ieder geval niet mogen ontbreken.

Redactie

De dynamische redactie van ondernemers.com wordt gevormd door een getalenteerde groep freelancers met een gedeelde passie voor ondernemen en een schat aan ervaring in diverse bedrijfssectoren.

De diverse achtergronden van de freelancers vormen een krachtig team dat ondernemers.com voorziet van een rijk scala aan artikelen. Samen streven ze ernaar om lezers te inspireren, informeren en ondersteunen bij hun ondernemersreis, met als doel het stimuleren van een bloeiende en veerkrachtige zakelijke gemeenschap.

Nieuwste over Blog