3 redenen waarom QR-bestellen het personeelstekort oplost

3 minuten leestijd

QR-bestellen is een van de nieuwste technische ontwikkelingen in de horeca: gasten nemen plaats aan tafel of aan de bar, scannen een speciale QR-code op een sticker of een bordje, en komen zo op de bestelwebsite van de ondernemer. Hier kiezen ze in alle rust hun bestelling uit en betalen deze alvast via hun smartphone. De keuken of bar ziet wat er is besteld (én door welke tafel), gaat aan de slag en vervolgens kan de bediening het bestelde persoonlijk uitserveren. De eerste praktijkresultaten laten zien dat het gebruik van QR-bestellen niet alleen voor een flinke omzetstijging zorgt, maar het óók een antwoord blijkt op (een deel van) het personeelstekort in de horeca. We leggen uit waarom!

Meer service mogelijk tijdens piekuren

QR-bestellen wordt meestal ingezet als aanvullende bestelmogelijkheid, náást de service van de bediening. Ondernemers denken soms dat het onpersoonlijk overkomt, maar júist bij grote drukte als je gasten lang moeten wachten, bestellen ze liever snel zelf dan dat ze moeten wachten op persoonlijke aandacht. Die volgt tenslotte alsnog, als de bestelling met een glimlach en praatje wordt uitgeserveerd. Daar is dan ook tijd voor, omdat de bediening dankzij deze extra servicevorm wordt ontlast en meer tijd heeft voor gastvrijheid. Zorg ervoor dat de verkoop van je QR-systeem gewoon gekoppeld is aan je kassasysteem zodat je keuken, bar én bediening overzicht houden, en het is een aanwinst voor je zaak.

Upselling eenvoudiger

Upselling stimuleren bij je medewerkers kan je procenten aan extra omzet opleveren, maar dat betekent wel dat je doorlopend je vaste én tijdelijke personeel hierop moet blijven trainen. Sowieso is het voor íedereen tijdens enorme drukte lastig om dan niet per ongeluk tóch de upselling te vergeten of op een ongedwongen manier te brengen. QR-bestellen biedt ook hier uitkomst. Kies voor slimme software waarin je eenvoudig upsellingmogelijkheden kunt toevoegen, zoals de huisgemaakte appeltaart bij de koffie, of een borrelgarnituur bij een biertje. En plaats eenvoudig je hardlopers en dagmenu’s naar voren. Vergeet trouwens ook niet dat jouw kassasysteem (horeca) deze optie waarschijnlijk óók heeft, voor op je handhelds.

Nooit ziek of op vakantie

Elke medewerker is wel eens ziek of op vakantie. Logisch, maar op drukke dagen kan dit voor een hoop chaos, onrust en voor vervelende wachttijden voor gasten zorgen. Jouw QR-bestellenoplossing is nooit ziek of op vakantie; op deze digitale medewerker kun je dus altijd vertrouwen. Bij drukte brengt het je team meer rust, bij onderbezetting zorgt het voor een extra gegarandeerde service- en bestelmogelijkheid, en het kan je indien nodig soms extra personeelskosten besparen. Dit werkt dus trouwens niet alleen op je terras, maar bijvoorbeeld ook in je fastfoodzaak, hotelkamer (roomservice!), ijssalon, etc. Een mogelijke oplossing voor het personeelstekort!

Nieuwste over Ondernemerstips