/

10 tips om succesvol een bedrijf te runnen

6 minuten leestijd

Als je droomt van het runnen van een succesvol bedrijf, dan ben je niet alleen. Velen delen deze ambitie, maar slechts weinigen slagen erin een onderneming van de grond te krijgen en succesvol te maken. Wat maakt een onderneming succesvol? In deze gids delen we 10 waardevolle tips om je te helpen een succesvol bedrijf op te runnen.

 

Kies een branche die bij je past

Wanneer je een bedrijf wilt starten, is de motivering “geld verdienen” bij lange na niet genoeg om je succesvol te maken. Een van de belangrijkste tips om succesvol een bedrijf te runnen, is daarom ook: kies een bedrijf in een branche, die jou gelukkig maakt. Een bedrijf heeft namelijk veel tijd nodig om te groeien en zal veel energie vragen van jouw kant. Doe daarom iets wat niet aanvoelt als werk, maar omdat je het leuk vindt. Houd je bijvoorbeeld van wijnen en drank? Start dan een slijterij. Bekijk hier een voorbeeld van hoe een slijterij zichzelf kan presenteren.

 

Zoek de grenzen op

Je mag best ambitieus denken. Denk out of the box en doe dingen buiten je comfortzone om. Hierdoor vallen jij en je onderneming op. Out of the box denken, kun je doen door je een goed beeld te vormen van jouw ideale klant en manieren te bedenken om voor jouw specifieke doelgroep op te vallen. Door je grenzen op te zoeken, heb je een streepje voor op je concurrenten.

 

Bekijk de markt

Om jouw dienst of product aan te kunnen bieden, moet je wel weten hoe de markt eruit ziet. Een goede marktpositie is voor je onderneming zeer cruciaal. Heb je namelijk veel concurrenten, dan is de kans van slagen erg klein. Is jouw product of dienst uniek en is er een open markt, dan is de kans om succesvol je bedrijf te runnen groot.

 

Stel jezelf doelen

Houd jezelf altijd voor ogen waarom je dit doet. Op deze vraag moet je concreet een antwoord kunnen geven. Stel meerdere doelen op en knip die op. Besef telkens waar je met je onderneming bent en wat je nog wil bereiken. Wees bovendien realistisch met je doelen en stel als doel iets wat je binnen een jaar wil bereiken en schaaf jaarlijks vervolgens je doel bij.

 

Positieve mindset: zet door

Een van de belangrijkste tips om succesvol een bedrijf te runnen, is: geloof erin dat jouw onderneming succes kan hebben. Twijfel je, dan werkt dat in alles wat je doet door. Wanneer je onzeker bent, zul je niet de stappen durven nemen die nodig zijn om succes te krijgen. Je zult zeker te maken krijgen met tegenslagen, maar dat hebben andere ondernemers ook. Vind de kracht om over die teleurstelling heen te komen en je zult zien dat je bedrijf met je meegroeit.

 

Zorg voor een breed netwerk

Wanneer je een bedrijf vanaf niks wilt oprichten, dan is het verstandig om je te laten begeleiden door een mentor, die je in de eerste maanden kan helpen. Kies iemand, die je als voorbeeld ziet en die je vertrouwt. Een mentor inschakelen, zorgt ervoor dat je meer gemotiveerd bent en het heeft als tweede voordeel dat andere specialisten je via je mentor kunnen helpen bij de groei van je onderneming. Zakenrelaties zijn van onschatbare waarde om bijvoorbeeld met nieuwe klanten in contact te komen.

 

Laat je coachen en luister naar feedback

Luister ook naar feedback over je onderneming en trek hier lering uit. Laat negatieve feedback niet je dag verpesten. Neem opbouwende kritiek mee bij je evaluaties, maar laat nutteloze commentaren van je af glijden. Er zijn altijd mensen, die hun mening ongevraagd geven. Daar kun je niks aan veranderen. Zo lang jij maar beseft waar je goed in bent. Laat je bijvoorbeeld coachen door een businesscoach, want die weet wel van wanten vanuit zijn ervaring.

 

Evalueer regelmatig

Een regelmatige evaluatie van jouw onderneming helpt je om successen te identificeren en verbeterpunten te ontdekken. Hierdoor kun je gericht nieuwe doelen stellen en de efficiëntie van je bedrijfsprocessen verbeteren.

 

Weet wat je bedrijf waard is

Elke ondernemer fungeert in wezen als een verkoper van zijn eigen bedrijf. Het begrijpen van de waarde geeft inzicht in de mogelijkheden. Door voortdurende innovatie en investeringen stijgt de waarde van het bedrijf vanzelf. Soms kan het verkopen van het bedrijf juist leiden tot welvaart.

 

Vergeet niet te genieten van je succes!

Met deze tips kun je succesvol een bedrijf opstarten en runnen. En heb je succes? Dan is het toch wel tijd om een toost hierop uit te brengen met een lekkere champagne! Bekijk hier welke champagne je wilt hebben en proost op je succes.

Nieuwste over Blog