Zo creëer je een groepsgevoel onder je werknemers         

4 minuten leestijd

Het hebben van de baan draait natuurlijk om de baan zelf, maar de sfeer binnen een bedrijf is minstens zo belangrijk. Als je na het inleveren van een opdracht alleen maar chagrijnig wordt aangekeken door je baas of opdrachtgever, motiveert dat toch een stuk minder dan wanneer een opdrachtgever blij en trots reageert. Ook de sfeer tussen collega’s kan erg bepalend zijn voor hoe werknemers (de sfeer van) het werk ervaren. Daarom is het heel belangrijk om te blijven investeren in een positieve sfeer in het team. Hoe zorg je er nou echt voor dat er bij jouw werknemers onderling een positief groepsgevoel bestaat? Wij geven tips!

Samenwerken

Een band wordt pas echt close wanneer mensen met elkaar samenwerken. Je denkt misschien: maar dat gebeurt al wanneer je samen op kantoor bent, toch? Echter gaat het juist om de samenwerking búiten het werk om. Op het moment dat collega’s met elkaar kunnen samenwerken om bijvoorbeeld samen een maaltijd te kunnen neerzetten, ontwikkelen ze een band. Daarom zijn uitjes waar men kan samenwerken, zoals bijvoorbeeld bij een kookcursus, een hele goede optie.

Hetzelfde bezitten

Groepsvorming gaat natuurlijk extra makkelijk wanneer mensen in een groep bepaalde dingen hetzelfde hebben. Denk bijvoorbeeld aan dezelfde werkoutfit, of dezelfde mokken op werk. Een overeenkomst in het bezitten van dingen draagt direct bij aan het gevoel een groep te zijn. Lijkt je dit een goed idee, dan kun je gemakkelijk mokken bedrukken met logo. Dat maakt koffie drinken nog leuker.

Female colleagues collaborating with a Surface laptop in a board room

Geschenken

Op het moment dat werknemers cadeaus krijgen van hun werk(gevers), staan ze positiever tegenover hun werkgever én het werk inhoudelijk. Daarom is het een goed idee om te investeren in relatiegeschenken voor werknemers. Het geven van cadeaus is ook volgens psychologen een goed idee, door de wedekerigheidsheuristiek. Heuristieken zij neen soort vuistregels voor menselijk gedrag, een soort standaardreacties die je bij mensen altijd kunt verwachten.

Een veilige plek om naar toe te kunnen

Om je werknemers echt comfortabel te laten zijn op de werkvloer, is het belangrijk dat er een veilige plek is waar ze altijd naar toe ouden kunnen met hun problemen of klachten. Een vertrouwenspersoon is daarom een heel verstandig idee, maar ook een groepsgesprek (niet op Whatsapp – dat zou personen buiten werktijd te veel laten denken aan hun privéleven) is ook een goede manier om werknemers meer met elkaar in gesprek te laten komen. Naast groepsgesprekken per teams, zou je dus ook groepsgesprekken aan kunnen maken voor een gehele afdeling, die daar ook met elkaar in gesprek kan gaan buiten opdrachten om.

Persoonlijke groei op individueel niveau

Naast het investeren in de kwaliteit van een team, is het ook verstandig om bij werknemers op individueel niveau te investeren. Hier gaat het niet alleen om groei op professioneel niveau, maar juist om persoonlijke groei wat vanuit de werkgever gestimuleerd kan worden. Hoewel veel mensen proberen werk en privé gescheiden te houden, loopt dit toch altijd een beetje in elkaar over. Daarom zou je als werkgever bijvoorbeeld persoonlijke groei kunnen bevorderen door ook een gratis sportabonnement te geven bij een functie.

Nieuwste over Ondernemerstips