Ondernemers of bedrijfsleiders zullen herkennen hoe ongelofelijk irritant het is wanneer er facturen openstaan bij klanten, maar deze ze niet betalen. Hierdoor moet je constant achter de betaling aan. Denk bijvoorbeeld aan het sturen van betalingsherinneringen. Dit kost niet alleen ontzettend veel tijd en moeite, maar is ook nog eens hartstikke zonde van je eigen efficiëntie. Natuurlijk zou je mensen kunnen inhuren die dit soort klusjes voor je oplossen, maar je zou er ook voor kunnen kiezen om gebruik te gaan maken van factoring. Benieuwd wat dat precies inhoudt en hoe het jouw bedrijf kan helpen? Lees dan gauw verder.
Het factoringsbedrijf gaat vervolgens achter de facturen aan wanneer ze niet (op tijd) betaald worden.
Wat is factoring precies?
Bij een factoring bedrijf verkoop je eigenlijk je facturen aan een tussenbedrijf, die deze ‘alvast’ aan jou uitbetalen. Eigenlijk moet je het zo zien: een factoring bedrijf heeft een pot met geld waarvan ze jouw facturen kunnen betalen. Zo heb jij je facturen dus altijd direct uitbetaald. Het factoringsbedrijf gaat vervolgens achter de facturen aan wanneer ze niet (op tijd) betaald worden. In ruil hiervoor geef je een factoringsbedrijf een ruil van de opbrengst: oftewel, je betaalt ze voor hun diensten. Over niet of laat betalende klanten hoef jij je geen zorgen meer te maken, en jij bent verzekerd van altijd een snel betaalde factuur (door het factoring bedrijf).
Factuurfinanciering
Een andere naam voor factoring is factuurfinanciering. Dit omdat het eigenlijk een flexibele en makkelijke manier is van financiering. Eigenlijk zou je een factuur kunnen zien als onderpand van een lening. Het bedrag wat factoring vervolgens naar jou overmaakt is de lening. Een ander groot voordeel aan factoring is tevens dat meer mensen er kans op maken, omdat het een stuk minder risicovol is dan bij een andere lening. Daarom kunnen veel mensen die geen kans zouden maken op een lening, vaak wel terecht bij een factoring bedrijf.
B2B termijn
De gemiddelde betalingstermijn van een klant die een factuur betaald is in Nederland gemiddeld 40 dagen. Wanneer je niet regelmatig facturen verstuurt, maar veel te maken hebt met pieken en dalen (bijvoorbeeld in de zomer veel facturen maar in de winter amper) kan het zijn dan het tot cashflowproblemen gaat leiden als iedereen inderdaad 40 dagen de tijd neemt om jouw factuur te betalen. Dat is het grote probleem waar factoring op in kan spelen: met behulp van factoring kun je je geld in de meeste gevallen al binnen 24 uur op je rekening hebben staan.
Factoring kost geld
Een nadeel aan factoring is dat het (helaas) niet gratis is. Je betaalt een bedrijf er natuurlijk wel voor om achter jouw facturen aan te gaan. De kosten van een factoring bedrijf variëren zo ongeveer tussen de 4 en 6 procent van een factuur. Stuur je een factuur van 100 euro, dan ben je dus 4 of 6 euro aan een factoring bedrijf kwijt. Wanneer je echter facturen stuurt van 1000 euro, loopt dat al op tot 40 en 60 euro. Daarnaast kan het zijn dat een factuur niet wordt overgenomen door een factoring bedrijf, en dat je er dus alsnog zelf achteraan zult moeten gaan.