Wat is een online werkplek en hoe werkt het?

4 minuten leestijd

In 2020 moesten we noodgedwongen veel thuiswerken. En dat brengt veel organisaties op het punt om het proces van moderniseren van werkplekken en IT-infrastructuur in een stroomversnelling. Om ook in de toekomst thuiswerken op een zo’n prettig mogelijk manier te faciliteren voor medewerkers, maar het daarnaast ook up-to-date en veilig te houden, kan de online werkplek dé oplossing zijn. Wat het is en hoe het werkt, leggen we je hier graag uit!

Wat is een online werkplek?

Gaan we even een aantal jaren terug in de tijd, dan bestond een werkplek vaak nog uit een desktop op of onder een bureau, samen met een scherm, muis en toetsenbord. Daarna kwam de laptop als vervanger op, die nog steeds eigendom was van de organisatie, en die ook daardoor beheerd werd. Applicaties werden zoveel mogelijk óp de desktop of laptops gezet, of op de server van de organisatie waar via bijvoorbeeld een remote desktop sessie gebruik van gemaakt kon worden.

Sinds enkele jaren is het waar en wanneer werken, op welk device dan ook, in opkomst. En dat kan met een online werkplek. Het enige wat je daarvoor namelijk nodig hebt is een apparaat met internetverbinding: de applicaties draaien in de cloud die je dus altijd en overal kunt benaderen. Ook vanaf een eigen laptop of pc, een tablet of smartphone. Dit maakt flexibel werken een stuk gemakkelijker, voor zowel de werknemer als voor de beheerder.

Hoe werkt een online werkplek?

Een online werkplek kan uit verschillende onderdelen bestaan, afhankelijk van wat de gebruiker nodig heeft. De basis van een online werkplek is meestal een Office 365 abonnement, dit is in verschillende varianten beschikbaar. Zo hoeven medewerkers die bijvoorbeeld vrijwel alleen met een smartphone of tablet werken, geen abonnement te hebben waarbij ze Office (ook) op een laptop kunnen installeren. Office 365 is onderdeel van het Microsoft 365 portfolio, waarmee je bijvoorbeeld eenvoudig bestanden opslaat en deelt in de cloud (via Onedrive of SharePoint).

Is een online werkplek wel veilig?

Als ondernemer wil je niet dat onbevoegden toegang hebben tot jouw systemen en bestanden. Voor je he weet heb je dan te maken met een datalek en dat wil je voorkomen! Onterecht wordt er nog wel eens gedacht dat een online werkplek, of werken in de cloud, onveilig is. Maar het tegendeel is vaak waar: een goed ingerichte online werkplek met de juiste clouddiensten is vaak veiliger dan wat je zelf op locatie ooit zou kunnen borgen. Hoe dat komt? Een publieke cloud wordt door veel verschillende organisaties gebruikt, waardoor deze erg groot is. Dat betekent dat de leverancier van de diensten de verantwoordelijkheid heeft om al deze klanten een veilige plek aan te bieden.

Ten eerste hebben ze daar ook het budget voor (want al die klanten betalen er natuurlijk voor, hun budget is veel groter dan wat jij er ooit aan uit kan of wil geven), ten tweede hebben ze de mensen, expertise en dus tijd om hier continu aan te werken, en tot slot kunnen ze het zich niet veroorloven dat het misgaat. Hun reputatie staat op het spel, stel je voor dat blijkt dat je gegevens bij een partij als Google of Microsoft niet veilig is door hun toedoen, dan kunnen ze waarschijnlijk hun faillissement aanvragen.

Nieuwste over Ondernemerstips