Waarom kiezen voor een incasso advocaat?

4 minuten leestijd

Wist je dat het in principe voor iedereen mogelijk is om een eigen incassobureau op te starten? Hier worden geen specifieke eisen aan gesteld. Natuurlijk is het fijn als je over ervaring in dit vak beschikt, maar je zou probleemloos morgen een eigen bedrijf kunnen starten. Gek eigenlijk, want er hangt veel af van dit beroep. Als je een incassobedrijf inschakelt, hoop je toch wel dat dit effect heeft. Dat men weet wat ze doen. Die zekerheid heb je niet altijd.

Een andere mogelijkheid is het inschakelen van een incasso advocaat. En dit is wél een beschermd beroep. Dat wil zeggen dat niet iedereen zomaar advocaat mag worden. Elke advocaat moet ingeschreven staan bij de Orde van Advocaten en aan meerdere strenge eisen voldoen om het beroep te mogen uitoefenen. Daarnaast beschikken advocaten vaak ook over betere mogelijkheden dan een standaard incassobureau om hun werk te doen. 

Wil jij incasso inschakelen en heb je geen idee waar je voor moet kiezen? In dit artikel geven we je enkele redenen waarom je voor een incasso advocaat moet kiezen. 

Zetten zwaardere incassomiddelen in

Een incassobureau kan eigenlijk enkel bemiddelen en de debiteur meer onder druk zetten. Voor veel debiteuren is het al genoeg om ineens een incassobureau aan de lijn te krijgen. Maar dat is lang niet altijd het geval. Omdat een incassobureau verder geen mogelijkheden heeft om de debiteur verder onder druk te zetten, zal zeker niet elke klus lukken. En dan zit jij nog steeds zonder je welverdiende geld. 

Bij een incasso advocaat is dit anders. Zij kunnen de debiteur op meerdere manieren onder druk zetten. Ook omdat ze over zwaardere incassomiddelen beschikken. Zo mag een incasso advocaat bijvoorbeeld beslag laten leggen op de spullen van de debiteur. Het is voor hem zelfs mogelijk om faillissement aan te vragen. Dat levert natuurlijk veel grotere druk op, dan wanneer een incassobureau enkel kan dreigen. De advocaat kan deze middelen ook echt toepassen. 

No cure, no pay? 

Steeds meer incasso advocaten werken volgens een no cure, no pay principe. Dat wil zeggen dat je enkel moet betalen als de zaak ook daadwerkelijk opgelost is. Veel advocaten willen deze kosten echter ook doorberekenen aan de debiteur. Zij hebben er immers voor gezorgd dat deze extra kosten gemaakt werden. Lukt het om welke reden dan ook niet om de zaak op te lossen? Dan hoeft er in principe niets betaald te worden. Wel wordt er meestal gevraagd om een basisbedrag. Dit bedrag is wel relatief laag. Hierdoor is het ook voor kleinere ondernemers aantrekkelijker om een incasso advocaat in te schakelen. 

Procederen voor zaken boven de 25.000 

Een incassobureau is meestal enkel bevoegd om zaken tot de 25.000 euro aan te nemen. Maar wat als het om een veel hogere rekening gaat? In dat geval heb je geen andere keus dan een incasso advocaat inschakelen. Enkel zij zijn bevoegd om te procederen voor zaken boven de 25.000 euro. 

Nieuwste over Blog