Van wetsvoorstel tot wetswijziging, hoe gaat het precies in zijn werk?

3 minuten leestijd

Nederland kent in totaal zo’n 10.000 regels en wetten. Op 1 januari 2019 stond de teller al op 9.834 en ieder jaar komen er nog weer nieuwe wetten bij. Ook worden er geregeld wetten gewijzigd omdat ze bijvoorbeeld niet meer van deze tijd zijn en om een andere insteek vragen. Wetswijzigingen komen niet zomaar tot stand, maar vragen om een uitgebreide procedure waarbij zowel de regering als de Eerste en Tweede Kamer betrokken zijn. Benieuwd hoe een wet precies tot stand komt? In deze blog leest u er meer over. Tevens willen we het hier hebben over de boetes wanneer een bedrijf niet compliant is, alsook de voordelen van compliance management software. Lees dus snel verder!

Zo komt een wet tot stand

Tussen de voorbereiding van het wetsvoorstel op het ministerie en het daadwerkelijk in werking treden van de nieuwe wet zitten behoorlijk wat stappen. Zo wordt het door het ministerie voorbereide wetsvoorstel in de ministerraad besproken. Hierbij zijn alle ministers aanwezig. Gaat de ministerraad akkoord met het voorstel? Dan gaat het voorstel naar de Raad van State voor advies. Deze bekijkt of het voorstel niet in strijd is met de Grondwet en of het uit te voeren is. Bij een positief eindoordeel, ook wel dictum genoemd, wordt het wetsvoorstel vervolgens in de Tweede Kamer behandeld. Eerst schriftelijk en daarna volgt een debat en wordt er gestemd. 

Als het voorstel is aangenomen, gaat het naar de Eerste Kamer en volgt er opnieuw een debat en stemming. De Eerste Kamer mag het wetsvoorstel alleen aannemen of verwerpen, de leden hebben geen recht om het voorstel te wijzigen. Bij akkoord zullen de Koning en de verantwoordelijke minister de wettekst ondertekenen en wordt het in het Staatsblad gepubliceerd. Na deze publicatie treedt de wet ofwel direct ofwel op de aangegeven datum in werking.

Boetes wanneer een bedrijf niet compliant is

Wetten en regels zijn er niet voor niets. Bedrijven die zich niet aan de wettelijke verplichtingen houden en dus niet compliant zijn, kunnen dan ook beboet worden. Deze boetes kunnen flink oplopen. Om boetes te voorkomen is het als bedrijf belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de geldende wetten en regels. Wetswijzigingen moeten nauwlettend in de gaten worden gehouden. Met meer dan 200 wetswijzigingen per jaar is dat een behoorlijke klus. Gelukkig maakt compliance management software het leven een stukje makkelijker.

De voordelen van compliance management software

Met de online compliance management software voor QHSE van Pharius ziet u precies welke wetswijzigingen op uw bedrijf van toepassing zijn. Deze applicatie ondersteunt u bij het voldoen aan alle wettelijke verplichtingen die voor uw bedrijf gelden. Ook ziet u in het overzichtelijke dashboard waar de verbeterpunten zich bevinden, zodat uw bedrijf straks wél aantoonbaar compliant is. Een onmisbare tool dus wanneer u torenhoge boetes wilt voorkomen.

Nieuwste over Ondernemerstips