Last Updated on: 20th oktober 2023, 07:24 am
Denk jij erover na om een stagiaire aan te nemen? Logisch, want een student een plek geven om ervaring op te doen, is niet alleen heel prettig voor de student. Ook voor het bedrijf is het leuk om studenten tijdelijk op te nemen in het bedrijf. Je krijgt niet alleen wat verjonging op de werkvloer, je leert vaak zelf ook veel van een student. Maar daar tegenover moet natuurlijk wel een eerlijke verloning staat. In deze blog vertellen we jou alles over stagevergoedingen.
Wanneer studenten stagelopen bij jouw onderneming, hoeven ze in principe geen loon te krijgen. Ze krijgen er tenslotte iets anders voor terug. Je kan ze immers een flinke dosis ervaring geven. Dit doe je door ze ook daadwerkelijk mee te laten draaien met jouw onderneming. Geef ze bijvoorbeeld een mooie schaduwopdracht, dit houdt in dat ze ook met een klant aan de slag gaan zonder dat het ook daadwerkelijk wordt gepresenteerd aan de klant. Maar kijk niet gek op als er mooie ideeën uit kunnen voortvloeien. Je kan ze mee laten draaien op een kantoor, wat vaak ook al heel leerzaam is. Hoe gaat zo’n dag in zijn werk?
Besef je hierin goed dat dit vaak de eerste of twee keer is dat ze daadwerkelijk met het werkveld in aanraking komen. Vergeet daarom niet om een eerlijk beeld te creëren. Daar hebben ze straks het meeste aan. Hierdoor krijgen ze ook daadwerkelijk een indruk van wat de studie nu precies inhoudt. En voor veel studenten blijkt de werkelijkheid toch wat minder rooskleurig te zijn. Houd het daarom ook leuk voor ze. Laat ze niet de hele afdeling van koffie voorzien of de keuken schoon te maken. Een stagiaire draait volledig mee en houdt het eervol door hem of haar ook als een collega te behandelen.
Zo bepaal je de hoogte van de stagevergoeding
Allereest is het zo dat stagevergoeding niet direct een plicht is. Nu zijn er wel veel cao’s waarin stagevergoeding is opgenomen. Hierdoor is het direct wél verplicht. Hierin staan ook voor stagiaires de afspraken die vallen in de sector waarin je werkzaam bent. Waarom zou je een stagiaire wel vergoeding geven, ook al staat het niet in jouw cao? Who’s pays, pays attention. Wanneer je een student volledig mee laat draaien in het bedrijf, mag daar een kleine vergoeding tegenover staan. Zie de student niet als een goedkope kracht voor lullige klusjes, maar geef hem of haar ook het gevoel dat ‘ie waardevol is. Hierdoor zal je aan het einde van de rit alleen maar meer vruchten kunnen plukken van de tijd dat de stagiaire bij jullie is geweest. En het hoeft zeker geen volwaardig salaris te zijn. Maar hoe bepaal je straks de hoogte van de stagevergoeding?
Als bedrijf mag je dus een paar dingen bepalen. Je mag bepalen of je überhaupt een vergoeding geeft en je mag er ook voor kiezen hoeveel je betaalt. Er zijn hiervoor een aantal dingen waar je rekening mee kan houden. Namelijk:
- Het opleidingsniveau van de stagiaire
- Het studiejaar waarin hij of zij zit, want hoeveel kun je straks verwachten van hem of haar.
- Het soort stage dat het wordt.
- En het aantal uur dat hij of zij stage gaat lopen bij je.
Het opleidingsniveau van een stagiaire
Laten we hier eerst eens naar kijken. Komt er iemand bij jouw bedrijf mee lopen die nog op het VMBO zit? Hij of zij komt dan vaak even kijken of het werk hem of haar leuk lijkt. Je kan er dan wel voor kiezen om de reiskosten te vergoeden bijvoorbeeld. Op het mbo is een gemiddelde stagevergoeding ongeveer 182 euro per maand. Dit zal dan gaan om 4 dagen werken per week. Werkt de stagiaire 5 dagen in de week? Dan is de vergoeding 227 euro per maand. Dit is allemaal bruto.
Als we naar een meewerkstage van een hbo’er kijken dan zien we dat dit tussen ongeveer 136 euro en de 227 euro per maand ligt. Bruto wederom. Gaat het om een afstudeerstage dan schiet de vergoeding wat meer omhoog. En dat is ook niet gek, omdat hij of zij eigenlijk al volledig klaar is voor het werkveld. Daarom zit de gemiddelde vergoeding tussen de 227 en de 454 euro. Voor een wo’er gelden deze bedragen ook. Dus tussen de 227 euro en de 454 euro bruto.
Waarom geef je stagevergoeding?
Stagevergoeding wordt door de Belastingdienst als loon gezien voor de stagiaire. Wanneer hij of zij 4 of 5 dagen bij jou op kantoor werkt, kun je er eigenlijk vanuit gaan dat hij of zij er geen ander bijbaantje meer bij kan hebben. Denk bijvoorbeeld aan werken in een supermarkt, op de markt of krantenlopen. Maar deze studenten hebben natuurlijk ook vaste lasten. Zoals een kamer dat ze huren of een telefoonrekening. Een kleine tegemoetkoming, naast het educatieve en de ervaring, is dus wel op z’n plaats. Kijk hierbij ook goed naar hoe de student straks bij jou komt. Moet hij of zij met het openbaar vervoer of zijn er andere onkosten? Deze kun je ook meenemen in de vergoeding. En goed om te weten! Je stagiair moet straks wel belasting betalen of het bedrag dat je gaat geven. Hierdoor kun je ook heffingskorting aan- of uitzetten voor de stagiaire. Want het wordt door de Belastingdienst gezien als inkomen. Alleen over reiskosten, onkosten en kilometervergoedingen hoeft de stagiaire geen belasting te betalen. Zo kun je hem of haar voorzien van de juiste informatie omtrent zijn of haar stagevergoeding en eventuele consequenties daarvan.