Slimme strategieën voor energieonafhankelijkheid: 6 tips voor ondernemers

3 minuten leestijd

De mens is energie-intensief, en onze samenleving bevindt zich in een structurele zoektocht naar energie-efficiëntie. Energieonafhankelijkheid is een manier waarop dit bereikt kan worden, zowel voor huishoudens als ondernemers. Dit is niet alleen een ecologisch verantwoorde keuze, maar ook een slimme zet op zakelijk gebied. Bovendien kunnen de kostenbesparingen uit een lagere energierekening en efficiënter energiegebruik worden geïnvesteerd in andere gebieden van het bedrijf. En dat levert nog meer algemene groei en stabiliteit op. Met deze 6 pro tips kun je jouw bedrijf vooruithelpen, om minder afhankelijk te zijn van externe energiebronnen, en de macht te nemen over je eigen energievoorziening,

1. Energie-efficiëntie begint met inzicht

Om energieonafhankelijk te worden, wil je eerst een duidelijk beeld hebben van je huidige verbruik. Dit doe je door energiemeters kopen, om precies te kunnen zien waar en wanneer je bedrijf de meeste energie nodig heeft. 

Met deze kennis kun je gerichte maatregelen nemen om energieverspilling tegen te gaan.

2. De investering in hernieuwbare energiebronnen

Zonnepanelen, windturbines, biogasinstallaties, waterkrachtcentrales, geothermische systemen en energieopslagsystemen, allemaal goed in te zetten in Nederland om je bedrijf te helpen om energieonafhankelijkheid te bereiken.

Hoewel de initiële investering best wat geld en innovatievermogen kost, betalen deze groene technologieën zichzelf terug met lagere energiekosten, en soms ook mogelijke subsidies.

3. Optimaliseer je ICT-infrastructuur

Er zijn nog maar weinig ondernemende mensen die géén ICT-infrastructuur nodig hebben voor hun zaken. 

Het ICT bedrijf Rotterdam BK IT Solutions weet daar raad mee, door middel van het optimaliseren van servers en datacentra. Het zal je wellicht verassen, maar door de noodzaak te verminderen voor fysieke hardware kan dit aanzienlijk bijdragen aan energiebesparing. 

Denk aan cloudoplossingen of servervirtualisatie voor meer energie-efficiëntie, en om jouw directe energieverbruik omlaag te krijgen. 

4. Investeer in slim energiebeheer

Slimme energiebeheersystemen om je energieverbruik te optimaliseren kan niet alleen ideaal zijn om op de kleintjes te letten, maar ook om zeer serieuze situaties van energieverspilling te vermijden. Deze systemen kunnen bijvoorbeeld automatisch verlichting en verwarming aanpassen op basis van het daadwerkelijke gebruik van een ruimte. 

5. Betrek je team

Energieonafhankelijk worden is niet alleen een technische uitdaging, maar mogelijk ook een kwestie van bedrijfscultuur. Betrek je medewerkers bij je plannen en moedig energiebewust gedrag aan! 

6. Continu verbeteren

Tenslotte is het goed om te onthouden dat de onafhankelijkheid in energie een continu proces is, dus houdt de nieuwste ontwikkelingen in de gaten en wees bereid om je strategieën aan te passen. 

Nieuwste over Blog