SEO & Online Marketing Strategie: Ultieme 2024 Gids

25 minuten leestijd
welke strategie is in 2020 nog relevant voor seo en online marketing?

Wanneer je een eigen website hebt waar je bijvoorbeeld jouw product of dienst verkoopt, wil je natuurlijk goed vindbaar zijn op het internet. Dit doe je niet alleen door reclame te maken en je website te laten zien. Ook Google en mensen die op Google naar iets zoeken, moeten je website kunnen vinden. Heb je wel eens van SEO en online marketing gehoord? Dat is de manier om je website zoekmachine-proof te maken! Volg onze tips in deze online marketing strategie en ook jouw websites zal bezoekers trekken die converteren.

Wat is SEO? First things first, wat is SEO eigenlijk?

SEO staat voor Search Engine Optimization. Naar het Nederlands vertaald is dit zoekmachineoptimalisatie. Het woord zegt het al: hoe beter de SEO van jouw website, hoe optimaal mogelijk toekomstige klanten jouw website kunnen vinden.

Wanneer je als consument zoekt naar nieuwe tegels voor de badkamer, tik je bij Google het woord ‘badkamer tegels’ of ‘tegels voor badkamer’ in. Hierbij krijg je misschien wel duizenden zoekresultaten van websites die tegels voor in de badkamer verkopen of plaatsten. De zoekresultaten bovenaan zijn vaak advertenties en meestal staat er ook het woord ‘advertentie’ voor. Deze bedrijven hebben betaald om bovenaan in de zoekresultaten te staan. Het liefst wil je bovenaan in de zoekresultaten staan omdat mensen niet te lang willen scrollen voor het beste resultaat. De zoekresultaten onder de advertenties hebben niet betaald voor een hoge plek in de zoekresultaten, maar hebben waarschijnlijk een goede SEO.

Wanneer je actief bezig bent met de SEO van jouw website, kom je waarschijnlijk een aantal termen tegen waar je misschien in eerste instantie nooit van hebt gehoord. Daarom leggen wij er het een en ander over uit.

Zoekterm of zoekwoord: Een woord of woordcombinatie dat mensen invoeren in zoekmachines om iets te vinden.

Backlinks: dit zijn links naar jouw website toe. Wanneer iemand je mailt met de zin ‘ik wil de backlinks van jouw website’ dan bedoelt diegene ermee dat hij links naar jouw website wil.

Ranking: wanneer je een zoekopdracht uitvoert, komen er zoekresultaten. De positionering van de zoekresultaten wordt de ranking genoemd. Deze ranking is bij iedereen anders en kan per dag verschillen. Dit komt door het algoritme.

SERP: Search Engine Result Page is de zoekresultatenpagina.

Het verbeteren van je SEO

Een goede SEO strategie voor je bedrijf is, naast dat je er wel veel tijd in steekt, eigenlijk gewoon gratis want je betaalt er niet direct geld voor om bovenaan de zoekresultaten te komen. Wel kost het tijd en dus indirect geld om het te verbeteren. Het verbeteren van je SEO kun je op twee verschillende lagen verbeteren. Je hebt de on-page SEO (op de website dus) en off-page SEO (alles buiten je website). Een goede website klinkt logische dus daarom leggen wij eerst de off-page SEO uit.

Off-page SEO: Linkbuilding met backlinks

Bij Off-site SEO gaat het puur om alles wat buiten je webpagina gebeurd. Wanneer Google opmerkt dat er rondom jouw site veel activiteit is, ziet de zoekmachine jouw site als belangrijk. Dan zal het zich vanzelf hoger in de ranking plaatsen. Het is bekend dat backlinks en content een zoekmachine kan beïnvloeden. Meer activiteit rondom je pagina, off-site SEO, kan op meerdere manieren. Dit is eigenlijk wat online marketing in de vorm van SEO inhoudt. Je online marketing strategie moet hier op toegespitst zijn. Dit kun je zelf doen, of je kunt sponsored content tegen betaling laten plaatsen.

Bij linkbuilding moet je denken aan externe links naar jouw website toe. Wanneer je genoeg externe links hebt, merkt Google je op. Deze externe links heten ook wel backlinks: links op andere pagina’s die naar jouw website verwijzen.

Hier kun je zelf actief mee aan de slag gaan door zelf links te initiëren. Je kunt bijvoorbeeld een klant of een blogger vragen of ze willen linken naar jouw website op hun eigen website. Daarnaast kun je ook zelf links realiseren door te reageren op een forum of discussie website en daarbij de link van je website in de comments te zetten.

Linkbuilding op de juiste manier

Volgens het Search Engine Ranking Factors-onderzoek, dat in 2017 is uitgevoerd, blijkt dat het belangrijk is om de juiste manier van linkbuilding te gebruiken. Volgens het onderzoek zijn verschillende factoren van belang voor de beste manier van het beïnvloeden van de zoekmachine: autoriteit en kwaliteit van de links, aantal links en ankerteksten. Wij zullen het voor je uitleggen hoe dat zit.

  1. Linkbuilding en kwaliteit

Google legt de nadruk op het aanbieden van kwalitatieve content. Daarom is het ook belangrijk dat je goede content op je website hebt. Hierdoor zullen andere websites naar jouw content linken en bouw je op een normale manier links op. Daarnaast is het ook belangrijk dat je website backlinks krijgt op sites met autoriteit en hoge vindbaarheid. Om te kijken of een website kwalitatief goed is om jouw link te delen, kun je kijken naar de pagerank. Hoe hoger de pagerank, hoe waardevoller de link van die website naar jouw website is. De pagerank van een website kun je ontdekken via websites die hier een hele studie over hebben gedaan. Twee voorbeelden hiervan zijn Open Site Explorer van MOZ en InLink Rank van SEO Powersuite.

Waar de link wordt gedeeld is ook van belang. Eerder in dit artikel vertelden we al dat je zelf ook aan linkbuilden kunt doen door te reageren op fora en discussie pagina’s. Hierbij is het wel verstandig dat je websites kiest die wat met jouw onderwerp te maken hebben. Jouw badkamer tegel website promoot je natuurlijk niet op een forum van postzegelverzamelaars. Waarschijnlijk zit jouw nieuwe klant daar niet tussen. Net als linkbuilding via een website; zoek een samenwerking waarbij jij denkt dat je toekomstige klant ertussen zit.

  1. Linkbuilding en kwantiteit

Het is dan niet de bedoeling om het algoritme te misleiden en manipuleren door heel veel links te kopen. Heel snel links bouwen werkt niet om echt resultaat te behalen voor in de toekomst. Het aantal links dat van een website naar jouw pagina gaat telt maar 1 keer. Vaker linken vanaf een website naar meerdere pagina’s op je website? Dat helpt dus niet. Dit komt doordat Google erg alert is op misbruik van externe links. Als Google door heeft dat links worden gebruikt voor marketingdoeleinden, in plaats van inhoudelijk perspectief, dan kan Google daar een stokje voor steken waardoor je vindbaarheid wordt verslechterd.

Als je linkbuilding wilt toepassen, is het ook belangrijk om onderscheid te maken tussen links die je wilt gebruiken voor marketingdoeleinden en links op basis van content. Google tolereert 1 tot 2 marketing links per week dus hier moet je scherp op zijn. Linkbuilding op basis van relevante content heeft tijd nodig. Dit komt doordat je veel tijd moet besteden aan het maken van relevante content. Ook is het belangrijk dat je contact zoekt met andere partijen voor wie jouw inhoudelijke content interessant kan zijn. Het is verstandig om 3 tot 4 inhoudelijke content links per week te plaatsen.

  1. Ankerteksten moeten relevant zijn

De ankertekst is de tekst waarin de link staat die naar jouw website wordt gestuurd. De inhoud van de ankertekst is van belang omdat Google deze inhoud meeneemt in de beoordeling of de backlink wel relevant is voor het artikel en zoekopdracht. Als jouw link in een ankertekst staat die ook logisch is voor jouw product, dan zal Google de twee onderwerpen met elkaar linken en krijg je een goede zoekopdracht. Wil jij bijvoorbeeld linkbuilden naar de nieuwe antislip badkamer tegels? Dan is het verstandig om ankerteksten te ontwikkelen die gaan over badkamer verbouwen, huis verbouwen of seniorenbadkamer maken. Dus niet een artikel over de zeldzaamste postzegels en daarin linken naar de badkamertegels.

  1. Link moet actueel zijn

Google let op het nieuwste van het nieuwste en dus ook naar de actualiteit van de content en de link die daarbij hoort. Google ziet toenemende groei van links naar een pagina als maatstaf voor de actualiteit en relevantie van de pagina. Zoals we al eerder zeiden: relevante content wordt beloond!

  1. Controleer je spamscore

Het is belangrijk om je linkbuilding regelmatig te controleren. Dit doe je met de tool Open Site Explorer van Moz. Deze tool kan kijken naar je spamscore en andere factoren. Zo controleert de tool het totaal aantal links en het aantal links per pagina. Zoals net verteld moet je niet te veel backlinks in een korte tijd hebben. Kwaliteit boven kwantiteit. Toevallig controleert de tool ook de kwaliteit van de links! Je kunt bijvoorbeeld links verwijderen als ze een negatieve spamscore krijgen. Daarnaast kun je ook beoordelen of de links een positieve bijdrage hebben aan zoekmachines en jouw site. Goede tool dus om te kijken hoe jouw webpagina in het wereldwijde web staat en op basis daarvan te handelen.

Off-page SEO: Linkbuilding en backlinks – de tips:

  • Backlinks realiseren werkt alleen als je linkt naar interessante content. Zorg dus ook dat je dit hebt waardoor andere sites en lezers een link naar content leggen. Kies dan ook een aantal pagina’s waar je naartoe wil linken omdat organische links door Google worden gewaardeerd. Kies bijvoorbeeld een pagina omdat je deze informatie graag wilt delen of kies de top 10 meest bezochte pagina’s.
  • Kies relevante ankerteksten voor elke pagina en gebruik hierbij de actualiteit om gebruik te maken van de populariteit van het onderwerp waardoor er vaak naar gezocht wordt in de zoekmachines. Ook wel newsjacking: link het nieuws met dat waar jij goed in bent of dat wat jij verkoopt.
  • Linkbuilding heeft tijd nodig en hier moet je tijd aan besteden. Kies anders voor twee momenten in de week waarbij je kijkt of je site wel een goede SEO heeft en wat je eraan kunt veranderen. Zo houdt je de SEO op scherp. Daarnaast is het slim om een planning te maken voor bijvoorbeeld een half jaar vooruit. Maak bijvoorbeeld al heel veel content. Zorg dus voor een structurele aanpak waarbij je de meest relevante backlinks realiseert en frequent, maar niet te vaak, nieuwe links maakt zodat Google je in het oog houdt.
  • Maak een lijst met klanten die je wil benaderen om samen te werken voor een backlink. Hierbij moet je ook nadenken dat je het zo makkelijk mogelijk moet maken voor de nieuwe klant. Dus: help met het realiseren van een blog tekst, lever een logo en een passende ankertekst aan. Vertel de klant waar, waarom en op welke manier je de link kan plaatsen en biedt daarbij hulp aan.
  • Maak een lijst met eventuele concurrenten en ontdek van welke backlinks zij gebruik maken. Doe dit met een backlink-researchtool en ontdek de spamscore. De links met een positieve spam score kun jij ook weer gebruiken voor jouw site. Hiermee kaap je mensen weg van je concurrent.
  • Ontdek welke zoekwoorden voor jouw website interessant zijn en zoek met die zoekwoorden. Kijk welke sites er dan als zoekresultaat komen. Dit zijn websites die dus goed bij jouw site passen. Bedenk een goede backlink en benader de eigenaar van de website en vraag of er een samenwerking kan plaatsvinden door naar elkaar te linken.
  • Nogmaals: Google waardeert vooral natuurlijk ontstane backlinks en als er sprake is van manipulatie wordt dit afgestraft. Als je het systeem probeert te manipuleren, pak dit dat zo slim en natuurlijk mogelijk aan.

On-Page SEO

Nu hebben we veel uitgelegd wat je allemaal buiten je website kunt aanpakken om een goede vindbaarheid in zoekmachines te creëren. Aan je website kan ook genoeg worden aangepast. Zorg er ten eerste voor dat je website technisch helemaal geoptimaliseerd is. Als je website technisch niet in orde is, dan kunnen zoekmachines je website soms niet eens vinden.

Handige hulpbronnen voor je begint

Er is een simpel trucje om te ontdekken of je website goed technisch in orde is. Ga naar google en vul in: Site: www.jouwdomeinnaam.nl . Bij ‘jouwdomeinnaam’ voer je dan de naam in van jouw website. Krijg je de meeste pagina’s van jouw website te zien? Dan is je webpagina vindbaar! Zie je ‘geen resultaten’ weinig resultaten. Dan is je website niet goed vindbaar. Het is slim om dan op zoek te gaan naar een webbureau of een SEO-bureau die je verder kan helpen met de technische kant van het optimaliseren van de zoekmachine.

Meld je website aan bij Google Search Console. Dit is een platform waarbij je een soort rapport krijgt voor je website. Je krijgt hiermee inzicht via welke zoekwoorden mensen op je pagina’s komen. Dit is goed om te weten bij het ontwikkelen van backlinks. Daarnaast krijg je een melding wanneer mensen pagina’s bijvoorbeeld niet kunnen vinden.

Google Analytics is een statistiekenprogramma die je laat zien hoe het verkeer van zoekmachines naar jouw website gaat. Hierbij kun je zien of het verkeer toeneemt en wat mensen op je website doen.

Zoekwoorden op je pagina

Als je al content hebt op je pagina is het slim om te kijken welke zoekwoorden bij die content passen en waar mensen naar zoeken als ze op die pagina komen. Met Google Ads Zoekwoordplanner kun je zoekwoorden invullen waarvan je denkt dat mensen die zoektermen gebruiken als ze iets zoeken. Hiermee krijg je meer inzicht in de zoekwoorden en kun je filters toevoegen en je targets aanpassen. Dan krijg je ook een lijst met suggesties waar mensen allemaal op zoeken. Nog beter dan de Google Ads planner zijn tools zoals Ahrefs en Moz.

Voor je denkt dat je een bepaalde zoekterm wilt gaan gebruiken, moet je hem eerst in Google invoeren. Krijg je de resultaten die je verwacht en gaat het over hetzelfde onderwerp als jouw badkamer tegelverkoop? Kijk hiernaar en kies op basis daarvan ook je zoekwoord. Kies in het begin geen zoekwoorden waar hoog op gescoord wordt en veel zoekresultaten op komen. Dat betekent dat er veel concurrentie is rondom dat zoekwoord en site die dus een hoger vindbaarheid ook hoger komen waardoor jij dus minder vindbaar bent.

Zorg ervoor dat je zoekwoorden op verschillende manieren te bereiken zijn omdat iedereen zoekwoorden ook anders gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan: ‘badkamertegels’, ‘badkamer tegel’, ‘tegels badkamer’ of ‘tegels voor badkamer’. Weet je niet goed welke variaties je allemaal kunt gebruiken? De tool mergewords.com helpt je daarmee!

Metatags

Matt Cutts van Google vertelt hoe metatags werken. 

Een metatag is een stukje code die niet zichtbaar is voor een bezoeker van een webpagina. Het is wel de tekst die onder jouw pagina link staat wanneer je zichtbaar bent tijdens iemands zoektocht en je in de zoekresultaten komt. Zoekmachines gebruiken die tags om in de zoekresultaten een beschrijving te tonen. Deze beschrijving is kort. Namelijk 155 karakters lang. Het laat goed zien wat er op die pagina te lezen is. Het is dus eigenlijk het eerste contactmoment tussen de website en een toekomstige klant. Het zegt niks over de ranking van de zoekresultaat, maar als de metatag pakkend is trek je ook mensen naar je pagina.

Voer jouw website nog eens in op Google en kijk welke meta tag je krijgt en beeld je in dat de klant dit zou zien. Ben je niet tevreden over de tekst? Hier hebben wij een aantal tips om de metatag zo goed mogelijk te schrijven:

  • Gebruik een zoekwoord waarmee jij wilt dat je website zich rond dat woord kan optimaliseren. Zorg dat het woord aan het begin van de tekst staat.
  • Zorg dat het niet te veel een spam-/verkoopverhaal is en dat het goed leesbaar blijft.
  • Maak een omschrijving die leidt tot ‘call to action’. Een voorbeeld: vraag vrijblijvend uw offerte aan voor de nieuwe badkamertegels.
  • Symbolen vallen op maar gebruik ze niet te vaak: soms nemen mensen je dan niet meer serieus.

Content verbeteren met interne links

interne link voor seo

Al gelezen? Klopt, hierboven een voorbeeld van hoe wij in dit artikel nog interne links hebben toegepast. Als je op ‘Sponsored Content’ drukt, ga je naar ons artikel over dat onderwerp. 

Je content moet voor linkbuilding goed zijn. Ook kun je interne links gebruiken in je content. Ze verbeteren de zoekoptimalisatie en gebruiksvriendelijkheid. Zo kun je in je content linken naar de pagina waar mensen een offerte voor de nieuwe badkamer tegels kunnen aanvragen. Op deze manier hoeven mensen daar niet meer naar te zoeken. Ook kun je in de teksten verwijzen naar nieuwe projecten of diensten die bij de content hoort. Misschien heb je wel een blogartikel over waar mensen op moeten letten als ze badkamertegels willen kopen. Hier kun je naar toe linken op een andere pagina waar de tegels te koop staan. Of zoals op het plaatje boven te zien is, zie je hoe wij in dit artikel nog hebben gelinkt naar ons artikel over sponsored content. Dit doen we omdat het relevant is aan dit artikel, maar ook in de hoop dat Google ons beter zal tonen in de zoekresultaten.

Content verbeteren – andere tips.

  • Maak gebruik van 1 of meer tussenkopjes. Hoe langer de tekst, hoe meer tussenkopjes. Een optimaal tussenkopje is een tussenkopje waarin jouw zoektermen in zit. Je kunt hierbij ook gebruik maken van andere woordvariaties en synoniemen.
  • Maak de tekst speels: gebruik soms dikgedrukte tekst of schuingedrukte tekst en opsommingen om ergens de nadruk op te leggen.
  • Content moet meer tekst op die pagina hebben dan alle randteksten er omheen. Met rand teksten doelen we op footers, zijbalken en de headers.
  • Over het aantal woorden gesproken: gebruik minimaal 300 woorden in je content. Het maximaal aantal woorden is ook afhankelijk van je website, doelgroep en onderwerp waar je over schrijft. Probeer niet hele lange informatie te schrijven en val niet in de herhaling. Alles wat je schrijft moet steeds nieuw zijn.
  • Wil je weten of je tekst goed en overzichtelijk in elkaar zit wat betreft SEO? Laat het controleren door een collega en vraag of diegene in paar seconde begrijpt waar het over gaat.

Ook niet oninteressant en steeds belangrijker: Social media SEO

Maak gebruik van sociale media kanalen. Zorg er ten eerste voor dat je eigen social media kanaal er goed uitziet en actueel is. Maak op instagram bijvoorbeeld leuke captions voor bij de foto’s of bedenk leuke stories. Ditzelfde geldt voor Facebook: wees leuk en verrassend! Daarnaast wordt de Facebook- of Instagram pagina ook sneller gedeeld als je verrassende content deelt. Organiseer bijvoorbeeld een leuke winactie waarbij mensen een bericht moeten delen, liken, andere mensen moeten taggen en het account moeten volgen om te winnen. Hierdoor merkt Google je ook weer op doordat er ineens veel activiteit is rondom je pagina. Daarnaast zien vrienden van vrienden het ook weer. Bekijk ook welke influencers er onder jouw zoekwoorden vallen en benader ze of ze naar jou willen linken. Hiermee krijg je ook veel activiteit naar je website.

Nieuwste over Internet Marketing