Content Marketing Bureau vs. Seo Specialist voor je bedrijf in Google

15 minuten leestijd

Veel mensen denken dat een SEO-specialist en een content marketingbureau hetzelfde werk doen. Dit is logisch, omdat het vaak wel wat met elkaar te maken heeft, het kan elkaar namelijk overlappen. Er is alleen wel degelijk een onderscheid te maken tussen deze twee. Ken jij de verschillen tussen deze twee belangrijke marketing tactieken? Wij gaan dieper in op wat content marketing nou eigenlijk is, wat een content marketingbureau doet en hoe dat verschilt met het werk van een SEO-specialist.

Traditionele marketing vs. Digitale marketing

De eerste stap is, om te begrijpen wat het verschil is tussen traditionele marketing en digitale marketing.  Het doel van beide manieren van marketing is eigenlijk hetzelfde, namelijk klanten binnenhalen en binden. Maar de weg ernaar toe verschilt sterk van elkaar. Traditionele marketing is afhankelijk van de volgende tools: krant, radio, televisie, tijdschriften, billboards, directe post en ander drukwerk. Digitale marketing bestaat daarentegen uit de volgende tools: SEM (Search Engine Marketing), SEO (Search Engine Optimization), SMM (Social Media Marketing), content marketing zoals bloggen, artikelen en video’s, email marketing, mobiele marketing en affiliate marketing. Maar digitale marketing is zo veel meer dan dit. Het omvat alle onlinemethoden om klanten aan te trekken, binnen te slepen, te behouden en te binden. Daarnaast is online marketing meetbaar. Websites en online advertenties bestaan allemaal uit data. Views, clicks, conversies en ander consumentengedrag kan online nauwkeurig worden bijgehouden en geanalyseerd. Het voordeel hiervan? Je kunt met de klanten- en websitedata jouw online marketingmethodes nog beter maken.

Wat is content marketing?

Heb je iemand wel een keer ‘content marketing’ horen gebruiken, maar wist je eigenlijk niet zo goed wat dit was? Lees dan snel verder! Het Content Marketing Instituut, dit is een website waar je alles kunt vinden over marketing, geeft de volgende definitie van content marketing: ‘Content marketing is een strategische marketingbenadering die gericht is op het creëren en distribueren van waardevolle, relevante en consistente content om een duidelijk gedefinieerd publiek aan te trekken en ook te behouden. Om zo uiteindelijk winstgevende klantactie te stimuleren.’ Misschien denk je nu ‘dit kan toch elke vorm van marketing zijn?’. Maar content marketing onderscheidt zich door het woord ‘waardevol’. Het doel is om zo veel mogelijk waarde uit de marketing te halen voor een zo groot mogelijk deel van je doelgroep. Het is dus de kunst om precies te begrijpen naar welke informatie jouw doelgroep op zoek is.

Waarom content marketing?

Misschien nog wel belangrijker dan wat content marketing is, is waarom je het gebruikt. Content marketing kan ontzettend veel opleveren voor jouw bedrijf. Om te begrijpen waarom het zo goed is om te gebruiken, kijken we eerst naar de vier stappen van de koopcyclus.

 1. Bewustwording is stap één. Een klant heeft een behoefte, maar weet nog niet dat er een oplossing is.
 2. De tweede stap is onderzoek. Zodra een klant weet dat er een oplossing is voor zijn/haar behoefte, gaat ze onderzoek doen om zichzelf te onderwijzen. Denk bijvoorbeeld aan een autokoper. Hij probeert eerst uit te vinden welke verschillende soorten auto’s er zijn en welke het beste aansluit op zijn behoeftes.
 3. Een logische derde stap is dan ook overweging. De klant begint verschillende producten van verschillende leveranciers met elkaar te vergelijken. Zo probeert hij een zo goed mogelijke prijs-kwaliteit verhouding te krijgen.
 4. Uiteindelijk is daar het kopen. De klant neemt een beslissing en besluit het product aan te schaffen.

‘Gewone’ marketing en traditionele reclames zijn erg goed als het gaat om de eerste twee stappen uit de koopcyclus. Ook content marketing maakt gebruik van deze eerste twee stappen. Alleen doen zij dit door het bewustzijn van oplossingen te vergroten. Op die manier worden consumenten ingelicht over producten die ze daarvoor nog nooit eerder hadden overwogen. Met content marketing bied je waardevolle informatie, waarmee je de klant helpt betere keuzes te maken of meer uit jouw product of dienst te halen.

Wat maakt content marketing zo sterk?

Reclameboodschappen krijgen steeds minder aandacht en worden vaak niet serieus genomen, genegeerd of overgeslagen. De consument heeft door dat er reclame wordt gemaakt en kiest er voor dit bewust te negeren. Content marketing is een verbeterde vorm van reclame. Er zijn een aantal grondbeginselen voor content marketing. Ze luiden als volgt:

 1. Bij content marketing gaat het niet om jouw bedrijf, maar om de klant. De informatiebehoefte van de klant staat centraal.
 2. Het is maatwerk, dus er is geen vaste formule om het te doen.
 3. Bij content marketing maak je redactionele content waar mensen voor openstaan. Deze content is geloofwaardig en betrouwbaar en geeft de klant zelf de ruimte om te beslissen.
 4. Laat de klant naar jou toekomen, in plaats van de klant te storen of irriteren met pushberichten.
 5. Content marketing is niet iets kortstondigs, maar bedrijf je continu. Onderhoudt actieve relaties en biedt op het juiste moment de juiste betrouwbare content.

Wat doet een content marketingbureau?

Contentmarketingbureaus helpen bedrijven content te creëren en strategieën te ontwikkelen. Over het algemeen beschikken deze bureaus over deskundig personeel dat bestaat uit contentschrijvers, redacteuren, consultants, contentstrategen, videografen, contentmarketeers, IT-professionals, illustratoren, grafisch ontwerpers, verkopers, accountmanagers en nog veel meer. Het is dan ook niet gek dat de diensten en producten die ze aanbieden erg breed zijn. Dit kan uiteenlopen van consultancy voor zoekmachineoptimalisatie tot het schrijven van e-mailmarketingcampagnes en promotie van sociale media-inhoud.

Maar wat vaak in het basispakket van elke content marketing bedrijf zit, is het volgende:

 • Ze genereren leads. Voor zakelijk succes is het belangrijk om een bloeiend klantenbestand te hebben. Content marketing wordt dan gebruikt om in het oog te springen en de interesse vast te houden.
 • Ze vergroten de bekendheid van het merk. Het punt van content marketing is dat de uitkomst niet altijd een verkoop hoeft te zijn. Content over het merk dat niks te maken heeft met verkopen, kan nog steeds handig ingezet worden om de identiteit van het bedrijf, de reputatie of de missie over te brengen.
 • Tijdens het groeien van je bedrijf kan het lastig zijn om ook nog een content strategie te maken. Hier zijn dan weer extra werknemers voor nodig. Een content marketingbureau kan dan met het bedrijf samenwerken om de doelen vast te stellen, middelen toe te wijzen en de prestaties te meten.
 • De meeste content marketing bedrijven hebben veel digitale ervaring. Ze bieden dus een goede uitkomst voor bedrijven die niet zo digitaal georiënteerd zijn.
 • Verschillende vormen van content zijn nodig tijdens verschillende punten van de marketing trechter. Een marketingbureau zorgt ervoor dat jouw content tijdens elk stadium het meest waardevol is.
 • Als jouw bedrijf niet de noodzakelijke software voor het creëren van content bezit, kan je dit verkrijgen via een content marketingbureau.

Welke service bieden ze?

Elk content marketingbureau biedt natuurlijk zijn eigen producten aan, maar je kunt altijd verwachten dat ze een van de volgende dingen aanbieden.

 • Geschreven content
  Blogs zijn erg belangrijk voor meer betrokkenheid. Daarnaast kan een bureau ook nieuwsbrieven, handleidingen, e-mailmarketing, e-books en nog veel meer bieden.
 • Infographics
  Het beeldmateriaal van een infographic is een enorm voordeel bij het trekken van de aandacht van de doelgroepen. Daarnaast is het een goed middel om informatie over te brengen.
 • Video’s
  Klanten houden van video. Het is gemakkelijk en kan voor verschillende redenen worden gebruikt. Bijvoorbeeld voor verhalen van werknemers of uitleg over je eigen producten.
 • Ontwerpelementen
  Een ontwerpelement kan een feature-afbeelding zijn die speciaal voor een blogpost is gemaakt, of een animatie die naar YouTube kan worden geüpload.
 • Sociale mediamarketing
  Het runnen van de sociale media-accounts van een bedrijf is bijna een fulltimebaan. Met een bureau kan je bepaalde taken of volledig accountbeheer overdragen. Zij kunnen dan berichten produceren, plannen, gebruikers betrekken en resultaten bijhouden.
 • Analytics
  Het is belangrijk om de impact van je inhoud te meten aan de hand van statistieken. Een bureau kan deskundige content marketeers leveren die zijn gecertificeerd in Google Analytics. Zij kunnen de prestaties volgen en hierover rapporteren.
 • IT-werk
  Marketingbureaus beschikken vaak over technisch talent dat je kan helpen bij het bouwen en beheren van websites. Of ze kunnen portals integreren voor het publiceren van inhoud.
 • SEO
  Wat een SEO is en doet bespreken we uitgebreid hieronder.

Wat is een SEO en wat doet een SEO-specialist?

Een Search Engine Optimization (SEO) specialist analyseert, beoordeelt en implementeert wijzigingen in websites, zodat deze geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines. Door de paginarangschikking binnen zoekmachines te verbeteren, wordt het verkeer naar een site gemaximaliseerd. Simpel gezegd is het werk van een SEO-specialist om ervoor te zorgen dat jouw website zo hoog mogelijk in de resultaten van de zoekmachine verschijnt. Hoe meer mensen een website bezoeken, hoe groter de kans is op meer consumenten. Zoekmachines hechten steeds meer waarde aan een kwalitatief goede inhoud. Daarnaast moet de website ook makkelijk te lezen zijn voor de Googlebot. De SEO-specialist moet ervoor zorgen dat de inhoud van de website veel trefwoorden of zinsdelen bevat die het verkeer naar een site vergroten. Om de SEO-strategie succesvol te maken moet er zowel voor een on-page als off-page optimalisatie worden gezorgd.

De focus van optimalisatie op de pagina ligt op:

 • Kwaliteit en échte inhoud;
 • Interne link structuren;
 • Externe link structuren;
 • De prestatie van de website;
 • Zoekwoorddichtheid;
 • Relevante titels en metabeschrijvingen;
 • Optimalisatie van afbeeldingen;
 • Cononieke URL;
 • txt, Sitemap.sml en foutpagina’s 301/404.

De focus van off-page optimalisatie ligt op:

 • Aanwezigheid van sociale media (Facebook, Twitter, LinkedIn, etc.);
 • Blogposts, artikelen, gastposts;
 • Het beheer van Backlinks (het is belangrijk dat de backlinks er natuurlijk uitzien en afkomstig zijn van betrouwbare en goed beoordeelde websites).

Een SEO-specialist analyseert websites voor verbeteringen, heeft een grote kennis van trefwoordonderzoek en begrijpt SEO-copywriting. De wereld van de SEO verandert constant. Zoekmachine werken voortdurend hun methoden voor rangschikken bij. Een SEO-specialist is daarom verplicht om op de hoogte te blijven van deze trends.

Wat is het verschil tussen een SEO-specialist en een marketingbureau?

Misschien heb je het al uit de bovenstaande tekst kunnen halen, maar er zit dus zeker een verschil tussen een SEO-specialist en een marketingbureau. Een SEO-specialist wordt ingehuurd om een website te optimaliseren, zodat zijn positie in de resultaten van de zoekmachines wordt verbeterd. SEO is eigenlijk een onderdeel van digitale marketing. Een content marketingbureau kan samenwerken met een SEO-specialist om de algehele bekendheid van een bedrijf te vergroten. SEO is dan ook een tool die de digitale marketeer beheerst. De SEO-specialist houdt zich bezig met het aantal bezoeken aan een website, terwijl een marketingbureau zich bezighoudt met het vergroten van de algehele online aanwezigheid en zichtbaarheid van een bedrijf voor consumenten.

Laatste trends in marketing

SEO-strategieën en marketingtechnieken worden de laatste tijd steeds vaker geïntegreerd. In het verleden werd gedacht dat SEO voldoende was, maar omdat sociale media, het gebruik van mobiele telefoons en tablets zo explosief is gegroeid, is er meer nodig dan alleen SEO-strategieën om de consumentenmarkt te bereiken. Om een effectieve online aanwezigheid te creëren en je potentiele klanten eerder te bereiken dan de concurrent, is het handig om digitale marketing te integreren met SEO-strategieën. In deze huidige markt moet je dus verder gaan dan SEO. Je moet zo veel mogelijk digitale marketingtechnieken gebruiken om je doel te bereiken.

Nieuwste over Internet Marketing