Last Updated on: 4th oktober 2021, 01:25 pm
Het verduurzamen van je woning is iets wat je in een paar stappen goed zelf kunt doen. Door zo duurzaam mogelijk te leven, draag je je steentje bij in het zorgen voor een beter milieu en een fijnere planeet om op te leven! In nieuwbouwhuizen wordt er vaak veel aandacht besteedt aan duurzame apparatuur, goeie isolering, dubbel glas en soms zelf zonnepanelen. Als je in een ouder huis woont, is dit vaak niet het geval en zul je het dus zelf duurzaam moeten maken. Gelukkig kan dit op heel veel verschillende manieren, en alle beetjes helpen! Vandaar dat wij hier vijf stappen hebben opgesomd die jouw huis een stukje duurzamer zullen maken. Heeft dit je interesse? Lees dan vooral door!
Kies een duurzame energieleverancier
Een belangrijk onderdeel van het verduurzamen van je huis is de keuze voor groene stroom. Veel energieleveranciers leveren deze groene stroom tegenwoordig, waardoor je steeds meer keuze hebt. Het idee achter groene stroom is dat het opgewekt wordt uit een bron die nooit uitgeput raakt: super duurzaam dus. Vergelijk energie online en kijk welke aanbieder het meest bij je past. Je kunt sorteren op zo duurzaam en groen, als op zo goedkoop mogelijk.
Isoleer je huis
Het isoleren van je huis is een belangrijk onderdeel van het verduurzaamproces. Zowel je dak, vloeren als muren kunnen namelijk veel warmte binnenhouden als ze goed geïsoleerd zijn, waardoor je minder stookkosten hebt. Nieuwe woningen hebben hier vaak een voordeel in, omdat hier al tijdens het bouwen rekening is gehouden met isoleren. In een oud huis zul je zelf de investering moeten maken, maar het verdient zich snel terug! Vooral bij het weer doorverkopen van je huis zal de waarde flink stijgen als het huis een zuinig energielabel heeft!
Wek je eigen stroom op
Zelfvoorzienend zijn in je stroomopwekking is dé manier om duurzaam te leven. Het plaatsen van zonnepanelen is hier het meest voor geschikt. Het is een flinke investering, maar het levert wel een flink rendement op wat zich uiteindelijk zal terugbetalen. Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is afhankelijk van je elektriciteitsverbruik. Sommige gemeentes bieden ook duurzaamheidssubsidies voor huizeneigenaren, waardoor het installeren van zonnepanelen een stuk goedkoper uitpakt.
Vervang je ramen
Als je je muren, daken en vloeren hebt geïsoleerd en je wil nog een stap verder gaan, kun je ook kiezen voor HR++ glas. Dat lijkt op dubbel glas, waarbij er tussen twee glasplaten een isolerende laag lucht zit, behalve dat de ruimte tussen de glasplaten bij HR++ glas wordt gevuld met edelgas. Daarnaast is het glas aan één kant gecoat zodat het extra goed isoleert.
Warmtepomp en zonneboiler
Als je zonnepanelen hebt die je elektriciteit opwekken, wordt het ook plotseling een stuk aantrekkelijker om een warmtepomp te nemen. Dit is wel pas een optie wanneer je huis goed geïsoleerd is. Een zonneboiler kan een mooie aanvulling zijn op je warmtepomp. In de zomer levert je zonneboiler bijna al het warme water dat je nodig hebt en in de winter springt je warmtepomp bij. Het voordeel is dat je warmtepomp hierdoor minder elektriciteit verbruikt.