Jouw powerpoint beveiligen met deze 3 methodes 

4 minuten leestijd
Gepubliceerd op 5 december 2022 / Geschreven door Ernest

Last Updated on: 5th december 2022, 10:06 am

Je wil ervoor zorgen dat je powerpoint wordt beveiligd. Met volle overgave heb jij je powerpoint ingericht. Dan wil je natuurlijk niet dat anderen jouw bestanden kunnen overnemen. Wij geven je 3 methodes om je powerpoint te beveiligen. 

Waarom je powerpoint beveiligen? 

Al jarenlang gebruiken we powerpoint. Powerpoint presentaties op school, zowel als leerling als docent. Maar ook wordt powerpoint gebruikt bij bedrijven. Vooral bij bedrijven is een goede powerpoint beveiliging essentieel. Soms wordt er gebruik gemaakt van belangrijke bedrijfsgegevens die niet iedereen zomaar mag inzien. Denk aan cijfers, nieuwe plannen of personeelsgegevens. Dit is een reden om je powerpoint goed te beveiligen. Maar je kan ook denken aan auteursrechten. Jij hebt hard gewerkt aan een mooie powerpoint die perfect past bij de uitstraling van jullie bedrijf. Anderen mogen dit niet zomaar gebruiken. Door een paar handige beveiligingen wordt dit onmogelijk.

#1 Powerpoint beveiligen met een wachtwoord of watermerk 

Wist jij dat je jouw powerpoint fysiek kan beschermen? Zo kan je namelijk een wachtwoord op je powerpoint zetten. Wanneer iemand jouw powerpoint downloadt dan moet hij/zij een wachtwoord invoeren om hem te kunnen lezen. Hierdoor bepaal jij heel duidelijk wie je powerpoint wel mag zien en wie niet. 

Je powerpoint beveiligen kan ook met verschillende tools die online gratis te vinden zijn. Je kan dan ook jouw auteursrechten beschermen door een watermerk toe te voegen. Dit kan alles zijn wat je maar wil. Wanneer je bijvoorbeeld je naam of de naam van je bedrijf wil toevoegen is dit mogelijk. 

Ook kan je een tijdsbeperking toevoegen aan je powerpoint. Na downloaden is je powerpoint een bepaalde tijd zichtbaar. Hierna wordt hij verwijderd voor de gebruiker. 

#2 Powerpoint presentatie beveiligen met Alleen-lezen

Binnen powerpoint zelf zijn er ook een aantal opties om je powerpoint te beveiligen. Je kan bijvoorbeeld alleen lezen aanzetten. Hiermee bescherm jij jouw powerpoint tegen wijzigingen. Helaas verandert dit niets voor het auteursrechtelijke gedeelte, mensen kunnen hem namelijk wel kopiëren. Je kan dan bijvoorbeeld een mark as Final toevoegen. Hiermee weten gebruikers en lezers dat dit de definitieve versie is en hij niet meer aangepast kan worden. 

#3 Alleen lezen voor bevoegden 

Je kan ervoor kiezen om mensen uit te sluiten en toe te voegen voor eventuele wijzigingen in de presentatie. Maak jij je powerpoint presentatie bijvoorbeeld samen met een ander, dan kan het praktisch zijn dat hij/zij ook wijzigingen kan doorvoeren. Maar je wil van anderen wellicht dat zij het wel kunnen zien maar niks kunnen veranderen. Dit is mogelijk door te kiezen voor Restrict Acces. Hiervoor heb je overigens wel RMS van Microsoft Office nodig. 

Je powerpoint beveiliging kan dus heel goed met Powerpoint zelf. Maar wanneer jij hem goed wil beveiligen dan maak je gebruik van een extra tool. Er zijn dan ook meer functies die je kan gebruiken. Maar het beste kan je gebruik maken van 3 verschillende methodes die wij hier beschreven hebben. Wil jij dus je powerpoint beveiligen op een goede manier dan pas je alle methodes toe. 

Nieuwste over Ondernemerstips