Jouw onbetaalde facturen laten incasseren: wat zijn de mogelijkheden?

3 minuten leestijd

Iedere ondernemer of ZZP’er heeft weleens te maken met onbetaalde facturen. Dit is natuurlijk erg vervelend. Het kost vaak veel tijd om ervoor te zorgen dat jouw klant de factuur alsnog betaalt. Bellen, mailen en herinneringen sturen kost veel energie. En deze tijd wil je liever besteden aan jouw bedrijf. Wil je dat jouw factuur snel wordt geïncasseerd? Dan kun je ervoor kiezen om een incassobureau in te schakelen, maar dit is niet de enige optie. In dit artikel leggen we graag uit wat de mogelijkheden zijn.

Incassobureau inschakelen of een incasso advocaat?

Of je nou kiest voor een incasso advocaat of incassobureau, in beide gevallen sta je als ondernemer veel sterker. Je kunt een incassobureau inschakelen, waardoor je zelf niet achter de betaling van de factuur hoeft te gaan. Een incasso advocaat heeft echter ook de bevoegdheid tot beslagleggen, een gerechtelijke incassoprocedure te starten en natuurlijk druk zetten met de faillissementsaanvraag.

Een incassobureau inschakelen is niet altijd de beste optie, in sommige gevallen zou een incasso advocaat geschikter kunnen zijn. Een incasso advocaat moet zich altijd aan de regels houden van de Orde van Advocaten. Dit toezicht is er bij incassobureaus niet. Ook mag iedereen in principe een incassobureau beginnen waardoor er veel malafide bureaus actief zijn.

Daarnaast maakt een advocatenkantoor altijd gebruik van een derdengeldenrekening. Zo ben je er altijd van verzekerd dat het geïncasseerde geld niet in verkeerde handen terecht komt. Bovendien werken incasso advocaten ook op basis van incasso No Cure No Pay. Je krijgt dus de kwaliteit van een incasso advocaat voor de prijs van een incassobureau.

Wat is incasso No Cure No Pay?

No Cure No Pay betekent letterlijk ‘geen oplossing, geen betaling’. Bij de meeste incassobureaus betekent dit echter dat je rekening moet houden met minimaal 15% aan incassokosten. Deze voorwaarden zijn bij elk bureau anders. Het is goed om daarop te letten. Er zijn ook partijen waarbij je zelf niets betaalt, maar de debiteur de rekening krijgt voor de rente en de incassokosten. Je hebt zelf immers niet gevraagd om een betalingsconflict. Waarom zou een incasso opdracht jou dan geld moeten kosten?

Ben je op zoek naar een partner voor No Cure No Pay incasso? Schakel dan een incasso advocaat in en maak kennis met de beste vorm van incasso No Cure No Pay: je betaalt geen fee als er niets wordt geïncasseerd én je betaalt niets als jouw vordering volledig wordt geïncasseerd. Je ontvangt 100% van je factuurbedrag en de debiteur betaalt de incassokosten. Wel zo rechtvaardig toch?

Nieuwste over Ondernemerstips