Is de zesurige werkdag: is korter werken beter?

5 minuten leestijd
hourglass on a desk of a woman sitting in front of her laptop
Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com

Voor de meesten onder ons is acht uur per dag, vijf dagen per week werken de norm. Het is vanzelfsprekend dat we lange dagen op kantoor naar een beeldscherm turen. Om vijf uur gaat de computer uit en haasten we ons naar huis voor het avondeten. Nog even de afwas doen voordat we op de bank ploffen en onze laatste wakkere uren achter de tv doorbrengen.

Overwerken is de standaard

We noemen het de achturige werkdag, maar in veel gevallen werken we helemaal geen acht uur maar juist meer. Er wordt eigenlijk van ons verwacht dat we minimaal acht uur per dag op kantoor of thuis achter de computer aanwezig zijn. Als je carrière wilt maken is het vanzelfsprekend dat je overuren zult draaien, vaak onbetaald. Hoe langer je op kantoor bent, des te meer respect je ontvangt van je collega’s. Het idee van de workaholic wordt verheerlijkt en we bevinden ons in een cultuur waarin ons werk centraal staat. We plannen ons leven om ons werk heen, in plaats van andersom. Wanneer je dit zo leest is het eigenlijk alleen maar logisch dat steeds meer werknemers leiden aan een burnout.

We zijn niet acht uur per dag productief

Steeds meer werknemers zijn het niet langer eens met de achturige werkdag. Zo vinden ze in Zweden dat een zesurige werkdag ruim voldoende is en in België is het vanaf dit jaar mogelijk om een vierdaagse werkweek aan te vragen. Voorstanders van kortere werkdagen of werkweken zeggen dat het grote voordelen heeft voor ons welzijn. Meer tijd voor onszelf of om met dierbaren door te brengen klinkt voor velen als muziek in de oren. Als we minder uren hoeven te werken hebben we tevens meer tijd voor sporten, koken en andere huishoudelijke taken. Natuurlijk schiet er ook meer tijd over voor leuke dingen zoals ontspanning in de vorm van een hobby, een dagje uit of je vaardigheden in het spelen van roulette verbeteren. Werknemers die minder uren per week werken zouden productiever en gelukkiger zijn. Het idee hierachter is dat mensen harder werken als ze weten dat ze minder tijd hebben. En het is eigenlijk ook logisch, want acht uur aanwezig zijn staat niet gelijk aan acht uur per dag werken. Werknemers nemen regelmatig pauze om met elkaar te praten, het nieuws te lezen, social media te checken of even te dagdromen. Ons brein kan niet acht uur per dag concentratie opbrengen.

Minder tijd voor uitstel

Wanneer we kortere werkdagen instellen dwingen we onszelf om prioriteiten te stellen wat er kan tot leiden dat we effectiever te werk gaan. Vaak zien we dat mensen die minder uren werken bewuster te werk gaan. Er zijn minder mogelijkheden om taken uit te stellen of werk te vermijden. Als we de dag beginnen, wetende dat we zes uur in plaats van acht uur de tijd hebben, zijn we geneigd om sneller te werk te gaan.

Werknemers voelen zich vaak verplicht om de hele dag op kantoor door te brengen, want dat is hoe het hoort. Het zou echter mooi zijn als we werknemers meer flexibiliteit kunnen bieden. Dit betekent dat werkgevers erop moeten vertrouwen dat hun werknemers weten hoe ze het beste kunnen werken. Voor ondernemers is het een belangrijke uitdaging om slimmer om te gaan met onze beschikbare werkuren. Door onze productiviteit te maximaliseren kunnen we betere resultaten boeken in minder tijd. Meer vrije tijd kan onze gezondheid en algeheel welzijn boosten. Als je merkt dat je tijdens je werkdag regelmatig afgeleid bent en eigenlijk tijd zit te verspillen dan is het een idee om je in de zesurige werkdag te verdiepen. 

Nieuwste over Ondernemerstips