Wat maakt een HR afdeling zo belangrijk?

4 minuten leestijd

Heb jij weleens gehoord van HR? HR, of ook wel Human Resources, is een belangrijk aspect van elk bedrijf. Het zorgt namelijk voor de juiste mensen op de juiste plek. Maar wat houdt deze afdeling verder precies in? En, wat zijn enkele belangrijke aspecten van HR? Je kunt ook complete ondersteuning krijgen wat betreft HR zaken van externe bedrijven, zoals van Securex.nl. Maar welke voordelen brengt deze ondersteuning met zich mee? Meer hierover leggen wij uit in dit artikel, dus lees snel verder!

HR-afdeling

De afkorting van HR staat voor human Resources, of ook wel personeelszaken in het Nederlands. Het omvat dus alles wat te maken heeft met (de zorg van) het personeel van jouw bedrijf. Het personeel moet namelijk geworven worden, geselecteerd, maar ook ingewerkt. Daarentegen wordt personeel op lange termijn waarschijnlijk ook beloont, beoordeelt en opgeleid. Dit gehele proces wordt verzorgd door de HR afdeling. Denk dus bijvoorbeeld aan het schrijven van een vacature tekst of het voeren van sollicitaties met potentiële nieuwe werknemers. Komt samengevat kunnen de werkzaamheden van de HR afdeling onderverdeeld worden in de drie volgende categorieën:

  1. Instroom (het aannemen van nieuw personeel)
  2. Doorstroom (het binden en boeien van personeel)
  3. Uitstroom (de beëindiging van een dienstverband van personeel)

Belangrijke aspecten

Dit brengt ons tot enkele belangrijke aspecten van de HR afdeling. Allereerst is de werving en selectie van personeel een belangrijke taak. Denk hierbij aan het opstellen van vacatures, het uitvoeren van sollicitatiegesprekken en het maken van selectiebeslissingen. Het is namelijk belangrijk om de juiste mensen aan te trekken die passen bij de waarden en normen van het bedrijf. Ten tweede is de opleiding en ontwikkeling van personeel uitermate belangrijk. Dit kan variëren van het geven van trainingen en workshops tot aan het begeleiden van medewerkers bij hun persoonlijke en professionele groei. Ten derde moeten de arbeidsvoorwaarden en verloningsbeleid van het personeel goed geregeld zijn. Het dient namelijk rechtvaardig te zijn en in lijn met de algemene wet- en regelgeving. Denk hierbij aan het opstellen van arbeidsovereenkomsten, het beheren van salarisadministratie en het opstellen van het beleid voor verlof. Ten vierde is de HR afdeling verantwoordelijk voor alle personeelszaken van het oplossen van conflicten tot het begeleiden van medewerkers. Deze afdeling dient dus ook als een luisterend oor voor het personeel. Als laatst is een belangrijk aspect van dit vakgebied het bevorderen van een veilige en gezonde werkomgeving. Denk hierbij aan het uitvoeren van een risico-inventarisatie, wat voor elk bedrijf ontzettend belangrijk is.

Ondersteuning

Kan jouw bedrijf wel HR ondersteuning gebruiken? Dit is geen probleem tegenwoordig, want externe bedrijven zijn in staat om de laatste HR-software en -diensten te leveren. Dit wordt specifiek afgestemd op jouw bedrijf zodat alle problemen opgelost kunnen worden. Vandaar dat dit ook ontzettend uiteenloopt per bedrijf, omdat sommige bedrijven simpelweg meer behoefte hebben aan oplossingen in puur software, terwijl het voor andere eerder belangrijk is dat bepaalde diensten worden toegevoegd. Denk hierbij aan salarisdienstverlening tot aan juridische dienstverlening. Of jouw bedrijf nou een vraag heeft over salarisstroken, of als je hulp nodig hebt bij een juridisch conflict, een extern bedrijf kan jou overal mee helpen.

Nieuwste over Topondernemers