Last Updated on: 9th november 2020, 12:38 pm
Het is niet gek als de Fédération Internationale de l’Automobile je op het eerste moment niet gelijk heel veel zegt. De federatie staat namelijk ook beter bekend als de FIA. Bij deze federatie zitten allerlei verschillende auto-, motorsport en motorclubs aangesloten. Zoals de naam al doet vermoeden, bevindt de Fédération Internationale de l’Automobile zich in Frankrijk, het hoofdkantoor zit gevestigd in Parijs. Maar hoe begon de federatie eigenlijk ooit?
Het begin van de FIA
Het begon eigenlijk allemaal meer dan een eeuw geleden, op 20 juni 1904. Toen werd de Association Internationale des Automobile Clubs Reconnus opgericht in Duitsland. Bij deze federatie moesten alle gebruikers van “interne verbrandingsmotoren” (eigenlijk alles waar auto’s, motoren etcetera onder vallen) vertegenwoordigd worden. Het ging hierbij vooral om voertuigen op het land, in de zee en in de lucht. Al snel sloten clubs uit veel verschillende landen zich aan.
Regels van de FIA
Waar je de FIA eventueel ook van zou kunnen kennen, is van de regels die ze instellen voor onder andere de Formule 1. De naam FIA zal zeker een belletje doen rinkelen wanneer je echt fan bent van de Formule 1. Dan zou je ook moeten weten dat aanstaande zondag 13 september de tweede GP van Italie zal plaatsvinden. Bij het begin van de oprichting van de club was de taak van de FIA vooral om de snelheden tijdens racen te verlagen, zodat er minder risico’s werken gelopen op dodelijke ongelukken. Tegenwoordig doet de FIA veel meer dan dat, zo stelde de club begin 2020 nog anti-kopieerregels in. Overigens heeft de FIA ook begin dit jaar bekend te maken nog een keer te kijken naar het systeem van de F1 superlicentie.
Incident Racing Point
De anti-kopieerregels die we eerder al even noemden, werden begin van dit raceseizoen ingesteld omdat er een incident was met Racing Point. Deze organisatie kreeg namelijk een hevige boete van 400.000 euro, omdat ze het ontwerp van de remmen van de racewagen van Mercedes uit 2019 hadden gekopieerd. En op dat moment grijpt de FIA in. Daarnaast maakte de FIA begin dit jaar meer aangepaste Formule 1 regels bekend. Dit ging niet alleen om het financiële gedeelte, maar ook om het sportieve en technische gedeelte. Als we het hebben over het aanpassen van sportieve regels, dan gaat het er bijvoorbeeld om dat het in het seizoen van 2020 het is toegestaan om de banden tijdens de tweede vrije training te testen.