/

Hoe werkt merkidentiteit en hoe onderscheid je je van de competitie?

4 minuten leestijd

Merkidentiteit is van groot belang om een product, dienst of zelfs een persoon te positioneren en te branden op de markt. En dat op zo’n wijze dat het product direct herkenbaar is voor de eigen doelgroep. Doelgroepen hebben -vaak onbewust- bepaalde eisen ten aanzien van producten om deze aantrekkelijk te kunnen (gaan) vinden. Het product moet logisch zijn binnen de eigen belevingswereld. Het moet kloppen. Het moet aanslaan en blijvende herkenbaarheid oproepen. Branding is dus énorm belangrijk. De verpakking is haast nog belangrijker dan de inhoud – bij wijze van spreken.

Aansluiting vinden bij de doelgroep

Een goed ingezette branding geeft een doelgroep een stukje van de juiste feel en vibe mee, van een product wat klopt binnen het verwachtingspatroon. Dit leidt bij de doelgroep tot deel uit willen maken van de lifestyle die rond het product wordt gecreëerd, want die lifestyle, dat zijn zij. En zo kan er zelfs ‘FOMO‘ ontstaan; ‘Fear Of Missing Out‘ – je moet het product dus uitproberen! Een goed voorbeeld hiervan is de razend populaire, loeihete, Mexicaanse chips Takis. Jongeren zien deze continu op Social Media kanalen voorbijkomen. Er worden trics uitgehaald met de chips door influencers en altijd is er een heftige reactie te zien! Jongeren trekken dus, as we speak, massaal naar Jamin, die het product verkoopt. Ook de chocolat bars van Mr. Beast liggen er, tenminste, als ze al niet direct zijn uitverkocht! Jamin pakt het dus razend knap aan; van kansloze, oubollige snoepwinkel, naar trendsetter die exclusieve ‘Social Media snacks‘ verkoopt voor torenhoge bedragen. Jamin is back on track.

DBA’s, wat zijn het en hoe bewaak je ze?

Een winkel als Jamin heeft een heel eigen merkidentiteit, net als andere grote bedrijven, diensten en producten. Deze merkidentiteit wordt zorgvuldig bewaakt, wat in vele facetten tot uiting komt: van de profilering online, de gebruikte soundbites en images, tot het exacte kleurgebruik van het logo in de juiste afmetingen: de zogenaamde DBA’s. DBA staat voor ‘Distinctive Brand Assets’, met andere woorden de precieze codes van de merkidentiteit. Het zal geen verrassing zijn dat voor het management van DBA’s speciale brandmanagement software is ontwikkeld, zodat deze altijd ter beschikking is voor ertoe doende zaken. Dankzij brandmanagement software wordt niets aan het toeval overgelaten en kan er nooit miscommunicatie ontstaan over de DBA’s; alles is terug te vinden binnen de software van Comrads – de speler op dit gebied.

Merkonderscheiding binnen dezelfde branche. Hoe dan?

Producten en merken moeten onderscheidend zijn, maar toch herkenbaar zijn voor de doelgroep. In één oogwenk moet de doelgroep begrijpen in welk vakje het product of merk thuishoort. Is dat doel eenmaal bereikt, pas dán breekt het moment aan om binnen deze marge onderscheidend te zijn. Met andere woorden; de doelgroep moet direct, bijvoorbeeld aan het logo en images, herkennen binnen welk segment een product past (wasmiddel, chips, rijschool, schoonmaakwerk of .. noem maar op) en pas dan breekt het moment aan waarop je als merk jezelf gaat onderscheiden en uniek mag zijn!

Nieuwste over Blog