Hoe scoor je met jouw website in Google?

6 minuten leestijd
person using macbook pro on brown wooden table
Photo by Firmbee.com on Pexels.com

Als ondernemer weet je hopelijk al een beetje af van marketing. Dat is lang niet altijd eenvoudig. Niet omdat marketing zo ingewikkeld is – in principe zou iedereen het kunnen, net als ieder ander vak – maar omdat het zo uitgebreid is. Overal waar je komt is marketing. Daarom is het zo veelomvattend. Je kunt zelf reclame maken via folders, je kunt advertentieruimte inkopen of je adverteert via sociale media of zoekmachines. Op allerlei manieren kun jij je boodschap verspreiden. In dit artikel gaan we in op de rol van zoekmachine marketing.

Wat is zoekmachine marketing?

Marketing is overal en zeker ook op zoekmachines. Wat eerst gebruikt werd voor het vinden van nuttige informatie werd door marketeers al snel gebruikt als extra marketingkanaal waarbij de website geoptimaliseerd werd voor zoekmachines om zo hoog te staan in de resultatenpagina op een bepaald zoekwoord. Deze tak van sport wordt ook wel zoekmachine optimalisatie of SEO genoemd. Veel bedrijven laten dit doen door een online marketing bureau. Bij zoekmachines bedoelen we overigens Google. Van alle zoekmachines wordt Google veruit het meeste gebruikt van allemaal met het overgrote marktaandeel in Nederland en de rest van West-Europa.

Toen Google door begon te krijgen dat veel bedrijven aan SEO begonnen te doen, ging het ook inzien dat een hoge plek in de zoekresultaten geld waard was. Daarom kan er tegenwoordig ook een hoge positie in de resultaten gekocht worden via Google Ads. Tegen een afgesproken bedrag per klik kun je standaard bovenin de zoekresultaten van Google terechtkomen. Dit is te herkennen aan het feit dat er ‘advertentie’ voor het zoekresultaat staat.

Hoe werkt SEO?

Bij SEO maak je dus een site die optimaal herkend kan worden door Google als het beste resultaat op een bepaald zoekwoorden. Vaak kun je maar scoren op zoveel zoekwoorden, dus pas er wel mee op. Een website optimaliseren doe je door in de eerste plaats de techniek aan de achterkant van de website helemaal in orde te hebben. De site moet vooral veilig zijn voor de computer van de bezoeker en de site moet snel laden. Daarnaast moet er natuurlijk relevante informatie op staan of in ieder geval content die voor Google relevant oogt. Tegenwoordig is het algoritme gelukkig zo ver dat een goed stuk tekst gewoon scoort zonder dat je keihard keywords op je site hoeft te spammen waardoor je tekst onleesbaar wordt. Nu wordt dit zelfs heel hard afgestraft door de zoekmachine.

Wanneer je goede teksten hebt, wordt de kans ook groot dat mensen naar je doorlinken omdat je relevante content hebt. Wees niet bang om anderen te vragen of zij naar jou willen linken of bied bij een blogsite aan om een keer een gastblog te schrijven waarin je jouw expertise met de wereld deelt. Vergeet niet ergens in de tekst een linkje naar je eigen website te verwerken.

Hoe werkt Google Ads

Zoekmachine advertenties, ook wel SEA genoemd, is het inkopen van advertentieruimte op Google. Dit klinkt heel gemakkelijk, maar het verschil tussen een goede en een slechte campagne op Google Ads is maar klein. Op populaire zoekwoorden kan de prijs per klik hoog liggen waardoor je al snel teveel betaalt. Wanneer er vervolgens ook nog eens flink veel gezocht en dus geklikt wordt bij een bepaalde zoekterm, dan kun je snel leeglopen op Google Ads. Het is daarom belangrijk dat je goed weet wat je doet. Verstandig met je Google Ads budget omgaan is vaak cruciaal en dat is dan ook de reden dat veel bedrijven hun Google Ads uitbesteden. Het lijkt misschien wat tegen-intuïtief om budget te spenderen aan iemand die jouw budget mag spenderen, maar het betaalt zichzelf weer uit omdat je budget uiteindelijk een stuk efficiënter wordt aangewend.

Kies je voor SEO of SEA?

Voor beide manieren om hoog in Google te komen valt veel te zeggen. SEO zorgt ervoor dat je een sterke site hebt en het staat garant voor langdurige resultaten. Aan de andere kant is het wel een flinke diepteinvestering die veel kostbare tijd kost of je moet er een paar dure marketeers op zetten. Daarbij duurt het lang tot je resultaten ziet bij SEO.

Bij Google Ads heb je daarentegen meteen resultaat. Je betaalt Google een bepaald bedrag en je start met klanten verwelkomen. Voor de korte termijn is Google Ads vaak ideaal. Nadeel is uiteraard dat je geen resultaten meer boekt vanaf het moment waarop je stopt met betalen. Ook komen advertenties vaak wat minder betrouwbaar over waardoor er minder op geklikt wordt. Wanneer mensen dan eindelijk op je site komen, dan moet je vaak alsnog een hele goede site hebben om daadwerkelijk mensen over te halen om een aankoop te doen. Vaak is daarom een combinatie van beide goed, of kun je beginnen met Google Ads en tegelijkertijd bezig zijn met SEO.

Nieuwste over Internet Marketing