Last Updated on: 13th oktober 2020, 02:03 pm
In deze blog duiken we in een interessante vraag waar veel ondernemers tegenaan lopen. Namelijk de vraag: hoe plaats je een persoonlijke lening in de boekhouding? Want als je een bepaald bedrag leent, weet je dat je dat ook ooit weer volledig terug moet betalen. Daarbij hoort elke maand een vast bedrag, maar ook rente en aflossing. Allemaal onderdelen die terug moeten komen in je boekhouding. Hoe je dat doet? Dat vertellen we je in deze blog.
Voordat we in het antwoord duiken, is het goed om even helder te hebben wat een persoonlijke lening is. Een persoonlijke lening wordt vaak gebruikt om bijvoorbeeld een auto te kopen, een verbouwing te financieren of om bijvoorbeeld een onderneming op te starten. Het is anders dan een doorlopend krediet en er zitten wat haken en ogen aan. Zo moet je er natuurlijk rente over betalen en je betaalt een vast bedrag per maand. Ook zit er een duidelijke vaste looptijd aan vast. Prettig, want hierdoor weet je ook wanneer je jouw persoonlijke lening hebt afgelost. Als je dit zo leest, begrijp je waarom jouw persoonlijke lening een plekje in jouw boekhouding heeft.
Hoe je jouw persoonlijke lening precies in je boekhouding verwerkt verschilt in grote lijnen met welk boekhoudprogramma je gebruikt. Maar in de basis blijft de verwerking hetzelfde. We zullen dit dus bespreken. Als je het wilt integreren in jouw boekhoudprogramma kun je altijd nog wat extra informatie opvragen.
Stap 1: een nieuwe boeking
Je persoonlijke lening is een kostenpost. Je moet immers elke maand geld afdragen hiervoor. Daarom moet je hem als een nieuwe boeking in jouw boekhoudprogramma zetten. Je kunt hierbij vaak kiezen onder kortlopende schulden en langlopende schulden. Een lening valt onder het tweede kopje. Bij de balansrekening vul je dit bedrag ook in. Hierdoor komt het in het veld credit te vallen waardoor je precies ziet hoeveel je nog schuldig bent.
Stap 2: aflossen
Nu ga je elke maand geld aflossen. Ook dit kun je in jouw boekhouding aangeven. Sterker nog: dat is wel zo slim om te doen. In jouw boekhoudprogramma kun je een betaling inzetten. Deze betaling is het x-bedrag dat je per maand gaat betalen. Het is een andere soort boeking en dit kun je vaak aangeven. Want het is tenslotte een lening. Ook als je rente of leasekosten hebt zet je dit erbij.
Stap 3: boekingswijze
Wat betreft leningen zijn er twee boekingswijze. De eerste optie is een methode waarbij je jouw financiele schuld, want dat is een lening, passief afboekt. Hierdoor verspreid je een bepaald bedrag over zowel een lang als een kort termijn. En wordt er elke periode een stukje van dat bedrag afgeboekt. De tweede manier is dat je het totale bedrag in één keer afbetaald en tot die tijd het bedrag intern afboekt op een andere rekening. Hierdoor kun je straks het totale bedrag voor de uiterste betaaldatum kunt afbetalen inclusief de rente.
Je eigen boekhouding doen brengt risico’s met zich mee. Je kan daarom altijd een accountant vragen om extra kennis. En vergeet niet: geld lenen kost geld.