/

Hoe en wanneer betaal je importbelasting?

4 minuten leestijd
Hoe en wanneer betaal je importbelasting

Als het gaat om internationale handel, is importbelasting een onderwerp dat vaak ter sprake komt. Het is een heffing die door regeringen wordt opgelegd op goederen die vanuit andere landen worden geïmporteerd. Heb je een leverancier buiten Nederland of zelfs buiten de EU? Lees hier wat je moet regelen. In deze blog gaan we dieper in op wat import belasting is en wanneer je import belasting moet betalen?

Wat is import belasting?

Importbelasting wordt ook wel beschreven als invoerrechten of douanerechten betalen. Het is een belasting die wordt geheven op goederen die worden ingevoerd in een land vanuit het buitenland. Hierbij geldt dat het land buiten de Europese Unie moet vallen. Stel je leverancier bevindt zich in een land als China of de Verenigde Staten, dan betaal je vaak invoerrechten. Het wordt meestal berekend als een percentage van de waarde van de ingevoerde goederen en wordt door de douane geïnd. Deze belasting dient als een manier voor overheden om inkomsten te genereren en om de binnenlandse markt te beschermen tegen buitenlandse concurrentie door de prijzen van geïmporteerde goederen te verhogen.

Uitzonderingen op de regel

Er zijn een paar uitzonderingen op de regel, waarbij je geen invoerrechten hoeft te betalen. Ten eerste op een product dat in een land gefabriceerd wordt, waarmee de Europese Unie een handelsverdrag heeft. Ten tweede bij de import van een grondstof of halffabricaat, waar de Europese Unie een tekort van heeft. Lever jij je goederen meteen aan particuliere klanten vanuit je zeecontainer, dan geldt de invoerregeling waarbij je maandelijks alle btw in een keer kunt betalen.

Wat is het nut van invoerrechten?

Door invoerrechten te heffen op geïmporteerde goederen kunnen binnenlandse producenten worden beschermd tegen buitenlandse concurrentie. Dit kan helpen om de binnenlandse werkgelegenheid te behouden en de economie te ondersteunen. Douanerechten kunnen bovendien worden gebruikt als onderdeel van het handelsbeleid van een land. Door tarieven aan te passen, kunnen overheden proberen de handelsbalans te beïnvloeden, handelspartners onder druk te zetten of specifieke industrieën te stimuleren. Als laatste wordt de importbelasting gebruikt om de consumenten te beschermen tegen inferieure of gevaarlijke producten die vanuit het buitenland worden geïmporteerd. Door tarieven op te leggen, kunnen overheden ervoor zorgen dat geïmporteerde producten voldoen aan bepaalde normen en regelgeving.

Hoeveel import belasting moet je betalen?

Sommige kosten worden pas later bij een verzending weergegeven, de zogenaamde onzichtbare kosten. In tegenstelling tot verzend- of shippingskosten worden deze onzichtbare kosten pas duidelijk na transport of verzending. Is het aankoopbedrag hoger dan €150 dan, betaal je importbelasting. Wanneer je bijvoorbeeld een opslagcontainer gaat huren om je goederen in op te slaan voor je hoogseizoen, dan zul dus je sowieso moeten rekenen op importbelasting. Hoe bereken je nu wat je kwijt bent aan importbelasting? De invoerrechten berekent u over de prijs van de goederen, de verzendkosten en de eventuele verzekeringskosten. Deze regels gelden ook voor tweedehands goederen.

Doe aangifte bij de douane

Bij goederen uit een land buiten de Europese Unie moet je altijd aangifte doen bij de douane. Door de importbelasting te betalen, breng je jouw goederen in het vrije verkeer van de EU. Aangifte kun je doen digitaal. Houd bij de aangifte de HS-code van de goederen gereed. Invoerrechten horen helaas bij het ondernemen net als risico’s nemen. Zo lang je echter aangifte doet, kan er niet snel wat fout gaan bij het betalen van je invoerrechten.

Nieuwste over Blog