Factuur verkopen? Dit zijn de mogelijkheden!

4 minuten leestijd

Door je facturen te verkopen aan een factoringmaatschappij beschik je snel over jouw geld. Dit wordt ook wel factoring genoemd. Een alternatieve financieringsvorm waarbij je niet langer op de betalingstermijn(en) hoeft te wachten van jouw debiteur.

Hoe werkt factoring?

Het proces is vrij simpel. Je dient een aanvraag in bij een factoringbedrijf, waarbij je vervolgens een offerte op maat ontvangt. Er zijn ook factoringbedrijven die een vast percentage hanteren, maar over het algemeen wordt er specifiek naar jouw situatie gekeken. En vervolgens ontvang je een offerte op maat. Aan de hand van deze offerte kun je aangeven of je hiermee akkoord gaat. Tevens worden er enkele documenten van je gevraagd om alles in orde te maken.

Als je aanvraag is goedgekeurd wordt het bedrag naar jouw rekening overgemaakt. Het bedrag staat dan binnen 24 uur op je rekening. Zo hoef je niet langer te wachten tot jouw debiteur het factuurbedrag terugbetaald na de betalingstermijn. Vaak wordt een betalingstermijn van 30 dagen gehanteerd, echter kan het ook voorkomen dat de termijn langer is. Soms loopt het op tot wel 60 dagen. Als ondernemer zit je hier nu niet bepaald op te wachten. 

Voordelen van factoring

Factoring heeft meer te bieden dan alleen een snelle uitbetaling. Los van het feit dat het bedrag snel op je rekening staat, biedt de dienstverlening van een factoringbedrijf meer voordelen. Zo wordt bijvoorbeeld het debiteurenbeheer voor je uit handen genomen. Dit geeft minder stress en zo hoef je je niet druk te maken of jouw factuur wel betaald wordt. Dit regelt het factoringbedrijf namelijk. 

Daarnaast wordt ook het faillissementsrisico van je overgenomen. Ook dit levert ondernemers meer rust, wetende dat ze hier niet naar om hoeven te kijken. Zo kun je je tijd anders indelen. Bijvoorbeeld door meer tijd te investeren in je bedrijfsvoering, marketingacties of personeelszaken. Het is ook goed om te weten dat je niet gelijk ergens aan vastzit. Je kunt dus per factuur bepalen of je deze wilt verkopen of niet. Dit maakt factoring een flexibele dienstverlening, waarbij je niet je gehele facturatie uit handen hoeft te geven. 

Nadelen van factoring

Wat je als nadeel kunt ervaren is dat het niet gratis is. Uiteraard staan er kosten tegenover de dienstverlening die door het factoringbedrijf wordt aangeboden. De kosten bestaan uit een percentage dat gebaseerd is op jouw factuur. Dit wordt ook wel de factorfee genoemd. Daarnaast kan het opgeven van privacy een nadeel zijn. Althans, het is mogelijk dat je het zo ervaart. Het factoringbedrijf krijgt immers inzicht in jouw facturen en daarmee ook in jouw gegevens. 

Wat ook goed is om rekening mee te houden is dat niet elke factuur wordt aangenomen. Dit kan als nadelig worden ervaren. Dit heeft ook te maken met meerdere factoren. Zo heeft jouw debiteur misschien een slechte kredietwaardigheid. Kan hij of zij de betaalverplichting wel voldoen? Of bevinden jouw debiteuren zich in het buitenland? Of heb je wellicht een dienst afgehandeld voor particulieren? Kortom, het kan verschillende oorzaken hebben als jouw factuur niet wordt aangenomen. 

Op basis van zowel de voor- en nadelen kun je een keuze maken of factoring iets is dat bij je past. Facturen verkopen is niet langer vreemd in de huidige maatschappij. Op deze manier blijf je verzekerd van een stabiele cashflow en kun je vol zekerheid doorgaan met ondernemen. 

Nieuwste over Ondernemerstips