Last Updated on: 13th oktober 2020, 02:03 pm
Je steekt natuurlijk energie in je bedrijf. Maar je hebt ook energie nodig om de boel draaiende te houden. En dan bedoelen we natuurlijk dat wat uit het stopcontact komt. Maar energie is niet gratis. Je betaalt er maandelijks of jaarlijks een flink bedrag voor om computers en andere apparatuur draaiende te houden. Elk jaar is het weer een onderwerp: stap ik over van energieleverancier? Of blijf ik waar ik nu ben? In deze blog bekijken we of je geld kunt besparen door over te stappen.
Voordat je direct begint met energie vergelijken… allereerst is het belangrijk dat we kijken naar het soort onderneming dat je hebt. Werk je bijvoorbeeld vanuit huis als ZZP’er. Heb je een webshop vanuit huis of ben je bijvoorbeeld pedicure aan huis? Dan heb je geen zakelijk contract nodig. Je kunt dan vaak gewoon je particuliere contract aanhouden. Het is ook hier natuurlijk zo dat het voordelig kan zijn om over te stappen. Maar in deze blog duiken we dieper in het zakelijke contract. Want werk je op locatie. Heb jij een kantoor of onderneming op een ander adres dan je woonadres? Dan is het over het algemeen interessanter om een zakelijk contract af te sluiten.
Is overstappen financieel aantrekkelijk?
Dat is de vraag waar we een antwoord op zoeken. Heb je al een zakelijk contract dan moet je eerst goed kijken naar wat er in jouw contract staat omtrent opzegvergoeding. Leveranciers mogen dit in rekening brengen als jij vroegtijdig het contract verbreekt. Waar particuliere contracten vaak zijn beschermd met een terugbetaalregeling van bijvoorbeeld je nieuwe energieleveranciers is dat bij zakelijke contracten niet zo. Dan moet jezelf het bedrag terugbetalen en dat is zone. Want zo’n boete zorgt ervoor dat het niet financieel opweegt tegen je maandelijkse voordeel.
Wat maakt een deal dan wel goedkoper?
Houd goed in de gaten wanneer jouw contract afloopt. Loopt ‘ie af? Ga dan vergelijken. Vergelijken kan het beste via externe partij die betrouwbare en eerlijke informatie afgeeft. Hier kun je in één opslag zien wat voor jou de beste deal is. Op deze manier kun je dus maandelijks minder gaan betalen en je hoeft niet de overstapvergoeding te betalen omdat je contract sowieso afliep. Overstappen op het moment dat het mag kan dus zeker voordeliger voor je portemonnee zijn.
Is er nog iets waar je op moet letten?
Jazeker, bij een zakelijk contract worden de prijzen altijd zonder BTW vermeld. Exclusief dus. Dat is bij een particulier contract niet zo. Dus mocht je dat gewend zijn dan denk je misschien: jeetje, wat is dit goedkoop. En dan kom je bij de eerste afrekening toch wat voor een verrassing te staan. Vergelijk dus ook geen particuliere met zakelijke contracten, want dat lukt haast niet. Je kunt BTW-aftrek krijgen bij een zakelijke én particulier contract. Hier zitten natuurlijk wel bepaalde voorwaarden aan. Je boekhouder of accountant kan je hierbij lopen. Want als je niet aan de voorwaarden voldoet dan mag je het helaas niet aftrekken. Andersom wordt een energiecontract nog meer voordelig als iemand met kennis van zaken even met je mee kijkt. Dat is het proberen waard, natuurlijk!