Domeinnaam registreren: 3 veelgemaakte fouten

3 minuten leestijd

Een domeinnaam registreren klinkt als iets wat je zo gedaan hebt, maar dat is lang niet altijd zo. Om het proces zo goed mogelijk te laten verlopen, behoeden wij je van 3 veelgemaakte fouten bij het vastleggen van een domein.

1. Verwachten dat de domeinnaam vrij is

Niet om je te ontmoedigen, maar er zijn al ontzettend veel domeinnamen geregistreerd. Hierdoor komt het nog wel eens voor dat het domein dat iemand voor ogen heeft, al bezet is. Je kunt dan bijvoorbeeld een andere domeinnaamextensie proberen (mits je dan niet concurreert met de domeinnaamhouder van het voorkeursdomein) of gebruikmaken van een domeinnaam-suggestietool voor een andere domeinnaam.

Het is aan te raden om eerst te kijken of de domeinnaam van je bedrijfsnaam vrij is, voordat je deze vastlegt bij de KvK. Dan weet je zeker dat je de URL kunt claimen van je bedrijf.

2. Maar één domeinnaam(extensie) vastleggen

De meeste mensen kiezen alleen voor het registreren van de gangbaarste domeinnaamextensies, zoals .NL of .COM. Maar overweeg om ook andere interessante domeinnaamextensies bij je domeinnaam te registreren. Bij een webshop bijvoorbeeld .SHOP en bij een blog bijvoorbeeld .BLOG. Zo voorkom je dat je concurrentie krijgt van anderen die jouw domeinnaam met die extensie registreren.

Zie het als een bescherming van je merk, je wilt niet dat iemand anders er met jouw domeinnaam vandoor gaat.

Hetzelfde geldt voor variaties van je domeinnaam. Zo kun je ervoor kiezen om naast bedrijfsautozwolle.nl ook bedrijfsbuszwolle.nl te registreren. Niet per se omdat je dan daar een aparte website voor wilt maken, maar meer zodat iemand anders niet meer met die domeinnaam kan concurreren op jouw hoofddomein.

3. Niet bewust zijn over bijkomende producten

Met alleen een domeinnaam heb je nog geen website of mailadres. Om de website of het mailadres daadwerkelijk bereikbaar te maken, heb je ook hosting nodig. Denk aan een shared hostingpakket (webhosting + e-mailhosting) of een los e-mailpakket.

Wil je dat bezoekers met een veilig gevoel op jouw website hun gegevens achterlaten? Vergeet dan ook het SSL-certificaat niet. Zodra je bijvoorbeeld een contactformulier hebt, is een SSL-certificaat verplicht vanuit de AVG-wet. Bovendien wil je voorkomen dat bezoekers van jouw website een melding krijgen dat je website onveilig is.

Uiteraard hoef je deze extra producten niet af te nemen als je puur en alleen een domeinnaam wilt registreren om later mee aan de slag te gaan, maar houd het in je achterhoofd als je wel een website of e-mailadres met je domeinnaam wilt.

Nieuwste over Internet Marketing