Waar mensen werken worden vragen gesteld. Met wellicht wel een mailuitwisseling als gevolg. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar wat als je het antwoord van deze vraag kunt bundelen. Zodat als iemand dezelfde vraag heeft ook hetzelfde antwoord gegeven kan worden? En zo is Knowledge Managementontstaan in een notendop. In deze blog vertellen we je er alles over.
Kennis is macht (en handig)
Of je nu in loondienst bent of ondernemer bent, voor iedereen geldt: kennis is een belangrijk onderdeel om goed je werkzaamheden uit te voeren. Deze kennis hoef je natuurlijk altijd in je bezit te hebben. Het kan ook zijn dat je soms nieuwe kennis tot je neemt of dat je bijvoorbeeld gebruik maakt van een troef, denk bijvoorbeeld aan Google. Maar omdat kennis macht is gebruiken veel bedrijven Knowledge Management.
Kort gezegd is Knowledge Management een manier, door middel van tools, kennis op een meer effectievere manier te delen, te creëren en om vast te houden. Want als één werknemer een bepaalde vraag heeft dan is het niet uitgesloten dat een andere werknemer deze vraag óók een keer gaat hebben. Of dat nu binnen een uur, week of jaar is. Juist daarom is het slim om deze kennis op te slaan, te (her)organiseren of te delen binnen jouw onderneming of organisatie.
Waar moet je dan aandenken?
Dat opslaan en ordenen van informatie en kennis kan je op verschillende manieren doen. Denk bijvoorbeeld aan een verzameling van veel gestelde vragen. Dit wordt ook wel FAQ genoemd. Ideaal voor kleine vraagstukken, maar het wordt soms ook groter aangepakt. Bijvoorbeeld door complete trainingsprogramma’s te creëren.
Als Knowledge Management wordt omgetoverd naar een systeem dan noemen we dit een Knowledge Management System. Op deze manier kunnen de mensen die dat moeten allemaal toegang krijgen tot de kennis waardoor ze hun eigen taken beter kunnen uitvoeren. Maar ook vragen van opdrachtgevers en klanten kunnen beantwoorden. Er komt dan niet alleen één lijn in het beantwoorden van de vragen, maar het gaat vaak ook nog eens sneller. En er worden minder fouten gemaakt.
Ook bijdragen aan het werkgeluk van je werknemers? Investeer in een Knowledge Management System.